Linkovi

Kakav je odnos kandidata za predsjednika SAD prema uvozu iz Kine?


Biden - Trump
Biden - Trump

Američki predsjednik Joe Biden želi da utrostruči carine na dio uvoza čelika iz Kine jer kaže da nepravedno utiču na radna mjesta u SAD. To je znak američkim radnicima u državi koja je centralna za ovu predsjedničku kampanju.

Predsjednik Biden je poručio radnicima čeličane u Pennsylvaniji da će zaštititi njihova radna mjesta od jeftinog uvoza iz Kine.

„Cijene su nepravedno niske jer kineske čeličane ne moraju da brinu o ostvarivanju profita jer kineska vlada izdašno subvencioniše. Oni nemaju konkurenciju, oni varaju i varaju. Vidimo štetu ovdje u Americi”, naveo je Biden.

Biden je obećao da će se suprotstaviti nelojalnoj kineskoj konkurenciji, nazivajući Peking ksenofobičnim. Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Jian kaže da su optužbe za ksenofobiju licemjerne pošto dolaze iz zemlje koja bi trebalo da ukine protekcionističke mjere protiv Kine.

„Kina zna za relevantne izvještaje. Kina bi željela da pita: 'Da li govorite o Kini ili o samoj Americi?'”, pitao je Jian.

Bidenove mjere protiv kineskog čelika bi bile strožije nego carine koje je uveo njegov prethodnik Donald Trump, koji je uveo porez od 25 odsto na kineski čelik.

Iz Trumpove predsjedničke kampanje za Glas Amerike navode da „Bidenova kampanja napada efikasne carine koje je Kini uveo predsjednik Trump, istovremeno dok Bidenova Bijela kuća planira da primijeni slične tarife”. Iz Trumpovog štaba dodaju da „Bidenov tim ili vode licemjeri ili ljudi koji ne znaju šta rade”.

Jedna razlika u pristupu kandidata je u tome što je Trump koristio tarife više da utiče na nove trgovinske sporazume, kaže Rachel Ziemba iz Centra za novu američku bezbjednost.

„Oni su koristili tarife delimično kao prednost kako bi rješavali trgovinski dio. Sada Bijdenova administracija koristi tarife, ali pokušava da to bude ciljano, ali koriste industrijske mjere i druge podsticaje da podstaknu američku proizvodnju, da podstaknu strane i američke kompanije da investiraju u Sjedinjene Države”, navela je Ziemba.

Radnici čeličane u Pennsylvaniji su važno glasačko tijelo u državi koja bi mogla da prevagne na stranu bilo kog od kandidata. Bidenova kampanja je emitovala ovu reklamu u kojoj se pojavljuje jedan radnik čeličane iz Pennsylvanije.

„Trenutno imamo predsjednika koji najviše čini za Ameriku i za radnike, više nego što smo ikada imali u historiji ove zemlje. Donald Trump brine samo o jednoj osobi, a ta osoba je Donald Trump”, kaže radnik.

Trump je vodio kampanju za glasove sindikata tokom prošlogodišnjeg štrajka automobilske industrije govoreći radnicima da su propisi Bidenove administracije napad na njihova radna mjesta.

„Autoindustriju ubijaju i uopšte nije bitno šta ćete dobiti. Nije me briga šta ćete dobiti u naredne dvije ili tri nedjelje ili pet nedjelja, oni će zatvoriti fabriku i praviće automobile u Kini i na drugim mjestima”, rekao je Trump.

Anketa mreže NBC ranije ove godine pokazala je da glasači sindikata i njihove porodice više naginju Bidenu nego Trumpu, ali sa manjom razlikom nego 2020. godine.

XS
SM
MD
LG