Linkovi

Putin ove sedmice ide u Kinu


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiće Kinu ove nedjelje na poziv lidera Xi Jinpinga, saopštilo je u utorak kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Putin će boraviti u Pekingu od četvrtka do petka, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

Kremlj je u saopštenju potvrdio da Putin ide u Kinu, navodeći da je to njegova prva posjeta inostranstvu otkad je položio zakletvu i počeo svoj peti predsjednički mandat.

Nekoliko dana prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Peking i Moskva su proglasili partnerstvo "bez ograničenja" i od tada su povećali trgovinu na rekordno visok nivo.

Rusija se oslanja na Kinu za ključnu ekonomsku pomoć otkako je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog agresije na susednu Ukrajinu.

Kina je dotle imala koristi od jeftinog uvoza ruske energije i pristupa ogromnim prirodnim resursima, uključujući stalne isporuke gasa preko gasovoda Snaga Sibira.

Njihovo blisko ekonomsko partnerstvo našlo se, međutim, pod pažnjom Zapada, a Sjedinjene Države prijete da će sankcionisati inostrane banke i kompanije koje sarađuju sa Moskvom.

U izvještaju korištene informacije AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG