Linkovi

Predsjednik Kine učestvuje na samitu o klimatskim promjenama koji organizuje Biden


Kineski predsjednik Xi Jinping.
Kineski predsjednik Xi Jinping.

Kineski predsjednik Xi Jinping govorit će u četvrtak na globalnom samitu o klimatskim promjenama koji je organizirao američki predsjednik Joe Biden.

Hua Chunying, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova, izjavila je u srijedu u pisanoj izjavi da će predsjednik Xi održati "važan govor" tijekom virtualne konferencije.

Xi je među 40 svjetskih lidera koje je predsjednik Biden pozvao da prisustvuju dvodnevnom virtualnom samitu, uključujući premijera Indije Narendru Modija i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njegovo prihvaćanje dolazi nekoliko dana nakon što je John Kerry, Bidenov specijalni izaslanik za klimatske promjene, u Šangaju razgovarao sa svojim kineskim kolegom Xie Zhenhuaom.

Xijev nastup prvi je s Bidenom otkako je on stupio na dužnost u januaru, a dolazi usred sve veće napetosti između dviju ekonomskih velesila oko niza pitanja, uključujući pooštravanje kontrole Pekinga nad Hong Kongom i brutalni tretman etničkih Ujgurskih muslimana u sjeverozapadnoj provinciji Xinjiang.

Ali dvije su zemlje očito pronašle zajednički jezik u smanjenju klimatskih promjena, jer su dvije najveće svjetske emisije stakleničkih plinova, što je izravno povezano s klimatskim promjenama.

Globalni klimatski samit dio je Bidenovih napora da obnovi američko vodstvo nakon nepopustljivog stava svog prethodnika Donalda Trumpa prema tom pitanju, uključujući povlačenje iz Pariškog sporazuma iz 2015. godine kojim je postavljena gornja granica na globalne emisije ugljika. Biden se pridružio sporazumu odmah nakon stupanja na dužnost.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG