Linkovi

Biden potpisao uredbu o kriptovalutama


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Joe Biden u srijedu je potpisao uredbu o vladinom nadzoru nad kriptovalutama, kojom se Federalne rezerve pozivaju da ispitaju da li bi centralna banka trebalo da formira sopstvenu digitalnu valutu. 

Sekretarica za finansije Yanet Yellen ocijenila je da bi takva mjera "promovisala pravedniji, inkluzivniji i efikasniji finansijski sistem", dok bi se ujedno SAD suprostavile ilegalnim načinima finansiranja i spriječile rizike po finansijsku stabilnost i nacionalnu bezbjednost.

Bidenova admininstracija vidi eksploziju popularnosti kriptovalute kao priliku da analizira rizike i koristi digitalnog novca, izjavio je visoki zvaničnik administracije koji je u utorak novinarima najavio usvajanje uredbe.

Na osnovu uredbe, Biden je također dao nalog Sekretarijatu za finansije i drugim federalnim agencijama da prouče uticaj kriptovaluta na finansijsku stabilnost i nacionalnu bezbjednost.

Brian Deese i Jake Sullivan​, Bidenovi glavni savjetnici za ekonomiju i nacionalnu bezbjednost, ocijenili su da se uredbom uspostavlja prva sveobuhvatna strategija SAD za digitalna sredstva.

Sve više članova Kongresa i zvaničnika administracije izražava zabrinutost da Rusija možda koristi kriptovalute da bi izbjegla uticaj sankcija na svoje banke, oligarhe i naftnu industriju, uvedene zbog njene invazije na Ukrajinu.

Prošle nedjelje, demokratski senatori Elizabeth Warren, Mark Warner i Jack Reed zatražili su od Sekretarijata za finansije da pruži informacije o tome na koji način planiraju da suzbiju upotrebu kriptovalute da bi se izbjegavale sankcije.

Bidenova administracija smatra da Rusija neće moći da nadoknadi finansijske gubitke koje trpi zbog prestanka poslovanja sa američkim i evropskim firmama, tako što će se okrenuti kriptovalutama.

Zvaničnici kažu da je uredba predsjednika Bidena pripremana mjesecima uoči invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Daleep Singh, zamjenk savjetnika za nacionalnu bezbjednost i ekonomski savjetnik Bidena, izjavio je u srijedu za CNN da "kriptovaluta nije način da se zaobiđu sankcije".

Uredbu predsjednika Bidena su željno čekali finansijska industrija, trgovci kriptovalutama i članovi Kongresa, koji su tržište kriptovaluta poredili sa Divljim zapadom.

Uprkos rizicima, kako navodi vlada, ankete pokazuju da je oko 16% odraslih Amerikanaca, ili 40 miliona ljudi - investiralo svoj novac u kriptovalute. 43% muškaraca uzrasta između 18 i 29 godina je investiralo u njih.

XS
SM
MD
LG