Linkovi

Biden zabranjuje uvoz ruske nafte zbog rata u Ukrajini


Predsjednik Joe Biden
Predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će Sjedinjene Države uvesti zabranu na uvoz nafte iz Rusije.

"Zabranjujemo cjelokupan uvoz ruske nafte i gasnih energenata. To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama. Američki građani zadaće još jedan moćan udarac ratnoj mašineriji Vladimira Putina", rekao je Biden tokom obraćanja u Bijeloj kući.

Istakao je da ta odluka uživa dvopartijsku podršku u Americi i donijeta je u konsultacijama sa američkim saveznicima.

"Imamo razumijevanja za to da brojni saveznici nisu u mogućnosti da nam se pridruže. Ostajemo ujedinjeni da izvršimo pritisak na Putina", istakao je Biden.

Američki predsjednik ukazao je da i će ta odluka, kako se izrazio, imati svoju cijenu po Sjedinjene Države.

"Odbrana slobode ima svoju cijenu i to republikanci i demokrate razumiju. Oni su se saglasili sa ovom odlukom, koja ima dvostranačku podršku", rekao je Biden.

Prema njegovim riječima, rat koji je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin, nanoši štetu američkih porodicama kada je riječ o cijenama goriva.

"Nakon ovog poteza – cijena goriva će poskupeti. Ali, to ne bi trebalo da bude razlog da naftne kompanije povećavaju profit. Kompanije ne bi trebalo da prekomjerno povećavaju cijene", istakao je Biden.

Američki predsjednik rekao je i da će SAD sa svojim saveznicima podijeliti teret izbjegličke krize koju je uzrokovala ruska agresija u Ukrajini.

Biden je na početku sukoba objasnio svoje oklijevanje da uvede sankcije na uvoz ruske nafte, porukom da pokušava da "ograniči posljedice koje Amerikanci trpe na benzinskim pumpama".

Cijene goriva rastu nedjeljama zbog konflikta i u očekivanju potencijalnih sankcija protiv ruskog energetskog sektora. Prosječna cijena galona (3,8 litara) u SAD porasla je za 45 centi prošle nedjelje, a u ponedjeljak je dostigla 4.06 dolara.

Sjedinjene Države uvoze oko 100.000 barela dnevno iz Rusije, što je samo oko 5 odsto ruskog izvoza sirove nafte, prema podacima kompanije Rystad Energy. Prošle godine, oko 8 odsto američkog uvoza nafte bilo je iz Rusije.

Prije američke zabrane, mnoge zapadne energetske kompanije, među kojima su Exxon Mobil i BP, prekinule s poslovne veze sa Rusijom i ograničile uvoz.

Shell, koji je proteklog vikenda kupio rusku naftu, izvinio se u utorak zbog tog poteza i obećao da će zaustaviti dalju kupovinu ruskih energenata. Preliminarni podaci američkog Sekretarijata za energiju pokazuju da posljednje nedelje u februaru nije bilo uvoza ruske sirove nafte.

Vijest o Bidenovoj odluci prvo je prenio Bluooberg. Prije invazije, nafta i gas činili su više od trećine prihoda ruske vlade. Globalne cijene energije skočile su poslije invazije i nastavile da rastu uprkos puštanju nafte iz strateških rezervi, zbog čega je ruski izvoz postao još unosniji.

Ruska nafta čini mali dio ukupnog uvoza energenata u SAD i Amerika bi to mogla da nadomjesti uvozom iz drugih zemalja. Međutim, to bi moglo da bude politički problematično. Vodeći američki senatori upozorili su Bidenovu administraciju da ne sklapa dogovore o uvozu nafte sa režimom Nicolasa Madoura u Venecueli.

"Napori Bidenove administracije da ujedini cijeli svet protiv krvoločnog tiranina u Moskvi ne bi trebalo da budu podriveni davanjem podrške diktatoru protiv kojeg se vodi istraga za zločine protiv čovječnosti u Karakasu. Demokratske aspiracije naroda Venecuele, kao i odlučnost i hrabrost ukrajinskog naroda, vrede više od nekoliko hiljada barela nafte", poručio je demokratski senator Bob Menendez, predsjedavajući senatskog Spoljnopolitičkog odbora.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG