Linkovi

Rusija upozorava Zapad na kontrasankcije


Naftno polje u Izevsku, Rusija.
Naftno polje u Izevsku, Rusija.

Rusija je upozorila Zapad da radi na uvođenju kontrasankcija koje će biti efikasne i pogoditi najosjetljivije dijelove zapadnih država, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva se suočava sa najvećom ekonomskom krizom od pada Sovjetskog saveza 1991. pošto je, zbog agresije na Ukrajinu, Zapad uveo sankcije ruskom finanijskom i poslovnom sektoru.

Posljednje u nizu su sankcije na uvoz ruske nafte koje je objavio američki predsjednik Joe Biden.

"Reakcija Rusije biće brza, promišljena i pogodiće najosjetljivija područja onih kojima je namijenenjena", kazao je Dmitri Biričevski, direktor ekonomske službe u Ministarstvu spoljnih poslova, prenijela je RIA.

Moskva je ranije upozorila da bi, u slučaju da SAD i EU zabrane uvoz sirove nafte iz Rusije, cijena barela mogla da skoči i na više od 300 dolara.

Prema ruskim podacima, Evropa uvozi oko 500 miliona tona nafte godišnje. Trećina te količine stiže iz Rusije.

Kina, koja je druga ekonomija na svijetu, pozvala je na uzdržanost. Predsjednik Xi Jinping upozorio je da će sankcije uporiti svjetske ekonomske tokove.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG