Linkovi

Američki obavještajci upozoravaju na "teške nedjelje" pred Ukrajinom


Putin smatra da rat u Ukrajini ne smije da izgubi, kažu obavještajci SAD.
Putin smatra da rat u Ukrajini ne smije da izgubi, kažu obavještajci SAD.

Ruski vojni porazi u Ukrajini, u kombinaciji sa ekonomskim sankcijama, mogli bi da navedu ruskog predsjednika Vladimira Putina da primijeni još žešću silu u ratu, objavile su američke obavještajne službe.

Obavještajci su pred Kongresom, govoreći o godišnjem izvještaju o procjeni globalnih prijetnji, upozorili na to da će sve više ukrajinskih gradova biti u jako teškoj situaciji, uprkos žestokom otporu ukrajinske vojske.

Kijev bi mogao da ostane bez hrane i vode u roku od 10 dana.

"Slijedi nekoliko teških nedjelja", rekao je direktor CIA-e William Burns. "Putin je odlučio da dominira i kontroliše Ukrajinu, da oblikuje njeno opredjeljenje."

Obavještajci SAD su, poput predstavnika Pentagona, zaključili da frustracija Putina raste jer nije osvojio Kijev u roku od dva dana, kao što je očekivao. Umjesto toga, procjenjuje se da je poginulo između 2.000 i 4.000 ruskih vojnika.

"Suočeni su sa mnogo većim otporom nego što su očekivali i trpe vojne gubitke", rekla je direktorica Nacionalnih obavještajnih službi Avril Haines​.

Ipak, nema naznaka da Putin želi da se povuče.

"Ovo smatra ratom koji ne sme da izgubi", kaže Haines. "Nejasno je u ovom trenutku da li će Rusija nastaviti da sprovodi plan da osvoji većinu Ukrajine, što bi zahtijevalo mnogo više resursa."

Haines ističe da nije jasno da li će većim ulaganjima Putin doći do željenih rezultata, i napominje da će Moskva, ako uspije da smijeni ukrajinsku vladu, biti suočena sa istrajnim i značajnim otporom.

Iako su rusku invaziju ocijenili kao punu propusta i nazadovanja, američki obavještajci kažu da bi bila greška Putina označiti kao ludog.

"Mislim da je njegov pogled na svijet izolovan u odnosu na ostale. Ali, to ga ne čini ludim, već izuzetno teškim za razgovore, jer njegovi stavovi vremenom postaju sve tvrđi, a krug najbližih saradnika sve uži", smatra direktor CIA-e.

Direktor Vojno-obavještajne agencije Scott Bernier​ kaže da je Putin ubijeđen da je možda u prednosti nad SAD i NATO, zbog mogućnosti Rusije da razvija i modernizuje oružje, uključujući i nuklearni arsenal.

Američki obavještajci su ocijenili kao "izuzetno neobičnu" odluku Putina da nuklearni arsenal stavi u stanje pripravnosti.

Obavještajne službe SAD su upozorile i na tijesne veze Rusije i Kine i obostranu korist od zajedničkog suprotstavljanja Zapadu.

Ali, isto tako smatraju da strpljenje Pekinga ima granice.

"Mislim da je predsjednik Xi malo uznemiren onim što se dešava u Ukrajini. Vjerujem da ih uznemirava potencijalno urušavanje reputacije zbog bliskosti sa Putinom, kao i uticaj na globalnu ekonomiju. Uznemirava ih i to što je Putin učinio da se Amerikanci i Evropljani dodatno zbliže", zaključio je Burns.

XS
SM
MD
LG