Linkovi

Blinken: Nema ustupaka u odgovoru na ruske zahtjeve


Američki državni sekretar Antony Blinken govori na konferenciji za novinare u State Departmentu. (Foto: Brendan Smialowski/ REUTERS)
Američki državni sekretar Antony Blinken govori na konferenciji za novinare u State Departmentu. (Foto: Brendan Smialowski/ REUTERS)

Sjedinjene Države nisu pravile ustupke kada je riječ o glavnim ruskim zahtjevima u pogledu Ukrajine i NATO-a, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Blinken je na konferenciji za novinare u State Departmentu rekao da u američkim odgovorima, koje je ruskom Ministarstvu spoljnih poslova uručio američki ambasador u Rusiji John Sullivan, nije bilo ustupaka u vezi sa ključnim principima kao što su politika otvorenih vrata NATO-a i vojno prisustvo alijanse u istočnoj Evropi.

Blinken je dodao da se u dokumentu jasno stavlja do znanja da Sjedinjene Države ne odustaju od svojih često izrečenih stavova.

"Nema promjene i neće biti promene", poručio je najviši američki diplomata, ali je naglasio da pisani odgovori uručeni Rusiji također sadrže "ozbiljne" ponude za diplomatski put do deeskalacija zaoštrenih tenzija u vezi sa Ukrajinom, rješavanjem ruskih primjedbi u pogledu drugih pitanja.

Rusija je prethodno upozorila da će brzo preduzeti "uzvratne mjere" ako SAD i njihovi saveznici odbace sve njene zahtjeve.

Blinken je naglasio da su Sjedinjene Države otvorene za dijalog i najavio da očekuje da će narednih dana ponovo razgovarati sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom o ruskoj reakciji na američke odgovore. Međutim, naglasio je da je na ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da odluči da li će ih prihvatiti.

"O tome će odlučiti predsjednik Putin. Vidjećemo kako će odgovoriti", rekao je američki zvaničnik.

Američki prijedlozi obuhvataju moguće pregovore o raspoređivanju raketa i vojnim vježbama u istočnoj Evropi, kao i široke sporazume o kontroli naoružanja dok god Rusija povuče oko 100.000 vojnika sa granice sa Ukrajinom.

Moskva zahtjeva garancije da NATO nikada neće primiti Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike za članice, te da će povući trupe iz istočnoevropskih i baltičkih zemalja.

NATO je također poslao pisane odgovore na ruske zahtjeve, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Ponovo tražimo od Rusije da odmah deeskalira situaciju. NATO čvrsto vjeruje da se napetosti i neslaganja moraju rješavati dijalogom i diplomatijom", rekao je Stoltenberg novinarima.

Također se založio da Moskva i NATO ponovo otvore kancelarije u Briselu i Moskvi i da koriste vojne kanale komunikacije da promovišu transparentnost i smanje rizike.

Zamjenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško rekao je novinskoj agenciji Interfaks da će Rusija proučiti odgovor NATO-a i da su "partneri razmatrali naš projekat gotovo mjesec i po".

Kremlj je više puta demantovao optužbe da planira da napadne Ukrajinu, ali Amerika i NATO strahuju zbog ruskog razmještanja velikog broja snaga blizu ukrajinske granice i obimnih vojnih manevara.

U okviru manevara, pješadijske i artiljerijske jedinice na jugozapadu Rusije su ispaljivale živu municiju, ratni avioni u Kalinjingradu na Baltičkom moru su izvodili bombaške akcije, desetine ratnih brodova su u okviru vježbi raspoređene u Crnom moru i Arktiku, a ruski borbeni avioni stigli su u Bjelorusiju na zajedničke ratne igre.

U međuvremenu, američka ambasada u Kijevu pozvala je američke državljane u Ukraijni da razmotre hitan odlazak iz zemlje, navodeći da je "bezbjednosna situacija nepredvidiva zbog povećane preijtnje od ruske vojne akcije".

Bezbjednosna situacija u Ukrajini "može da se pogorša u kratkom roku", navodi se na stranici ambasade.

Blinken je u Washingtonu rekao da će američka ambasada ostati otvorena, ali je također dodao da bi Amerikanci trebalo "ozbiljno da razmotre" da napuste Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG