Linkovi

Australija nudi gas Evropi kako rastu napetosti između Rusije i Ukrajine


Arhiv - Tanker za prevoz prirodnog tečnog gasa, na terminalu za punjenje na sjeveru zapadne Australije (AFP photo/ HO / Woodside Energy LTD)
Arhiv - Tanker za prevoz prirodnog tečnog gasa, na terminalu za punjenje na sjeveru zapadne Australije (AFP photo/ HO / Woodside Energy LTD)

Australija je ponudila dodatno snabdijevanje tečnog prirodnog gasa Evropi, ukoliko Rusija odluči prekinuti snabdjevanje energentima dok rastu napetosti oko Ukrajine.

Dok rastu napetosti oko Ukrajine između Rusije i Zapada, sve je veći strah da bi Moskva mogla smanjiti ili isključiti isporuke gasa Evropi.

Evropskoj uniji već nedostaje gasa nakon što su ublažavanjem ograničenja COVID-19 postavili velike zahtjeve za iscrpljene zalihe. Evropska unija zavisi od Rusije za oko trećinu svojih zaliha gasom i mogla bi trebati alternativne izvore, jer strahovi od ruske invazije na Ukrajinu eskaliraju.

Australija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača tečnog prirodnog gasa ili LNG-a i spremna je povećati svoj izvoz u evropske zemlje.

Ministar trgovine Dan Tehan rekao je u saopštenju u četvrtak da je Australija "spremna podržati naše prijatelje i saveznike u trenutnom izazovnom i složenom geostrateškom okruženju".

Tony Wood, direktor energetskog programa na Institutu Grattan, australijskoj istraživačkoj organizaciji, rekao je za Australian Broadcasting Corp. da je Australija u dobroj poziciji da pomogne.

"Australija, Sjedinjene Američke Države i Katar zajedno snabdjevaju oko 50% svjetskog LNG-a u obliku isporučenog prirodnog gasa, dok je ono što Rusija pruža, očito, putem cjevovoda", rekao je. "Ali tu postoji određena fleksibilnost. Dakle, ono što se sada događa je da traže opcije da nabave zalihe na drugom mjestu. Sjedinjene Države pokušavaju koordinirati nešto od toga, a dio australijskog gasa već je upotrijebljen da se dopunom riješi problem u ovom trenutku i, naravno, moglo bi se pogoršati ako se situacija u Ukrajini pogorša."

Ruski izvoz gasa u Evropu uglavnom se pumpa kroz cjevovode koji prolaze kroz Ukrajinu ili druge istočnoevropske zemlje. Moskva je insistirala da je ukrajinski sistem oronuo i optužila je svog susjeda za krađu gasa.

Analitičari kažu da bi Rusija mogla koristiti napetosti oko Ukrajine kako bi promovisala svoj plan za novi cjevovod do Njemačke koji zaobilazi Poljsku i Ukrajinu.

Australijska vlada, takođe, je pozvala svoje građane da odmah napuste Ukrajinu, budući da se ruski vojnici okupljaju na granici i opasnost od invazije raste.

Vlada procjenjuje da u Ukrajini ima oko 1400 Australijanaca. Ministrica vanjskih poslova Marise Payne rekla je u utorak da je savjet za odlazak "oprezan i razborit korak, jer je sigurnosna situacija nepredvidiva".

XS
SM
MD
LG