Linkovi

Biden u srijedu stiže u Izrael, a potom se u Jordanu sastaje sa arapskim liderima


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu će doputovati u posjetu Izraelu gdje će razgovarati sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, potvrdio je državni sekretar Antony Blinken u Tel Avivu. On je rekao da će Biden jasno staviti do znanja da Izrael ima pravo da se brani.

Poslije Izraela, Biden će otputovati u Aman, gdje će se sastati sa jordanskim kraljem Abdulahom, egipatskim predsjednikom Sisijem i Mahmudom Abasom, predsjednikom Palestinske uprave, saopšteno je iz Bijele kuće.

Biden će ponoviti da su SAD solidarne sa Izraelom koji se priprema za kopnenu ofanzivu protiv pripadnike ekstremističke grupe Hamas, kazao je Blinken poslije sedmoipočasovnih razgovora sa najvišim izraelskim zvaničnicima koji su u nekoliko navrata prekinuti zbog sirena za vazdušnu opasnost.

Biden će tokom posjete Izraelu "dobiti sveobuhvatan izvještaj o izraelskim ratnim ciljevima i strategiji", rekao je Blinken novinarima.

Također će "čuti od Izraela kako će sprovoditi svoje operacije na način koji minimizira civilne žrtve" i omogućava da pomoć stigne do palestinskih civila u Gazi. Bidenova posjeta dolazi na poziv Netanjahua.

Tokom Bidenove posjete Izraelu biće riječi i o pitanju humanitarne pomoć "na način da od toga Hamas nema koristi", navodi se iz Bijele kuće.

SAD i Izrael složili su se da razviju plan koji će omogućiti da humanitarna pomoć od donatorskih nacija i multilateralnih organizacija stigne do civila u Gazi, uključujući mogućnost stvaranja područja koja će pomoći da se civili sklone opasnosti.

Od ključne je važnosti da pomoć počne da pristiže u Gazu što je prije moguće.

Blinken je naveo da SAD dijele zabrinutost Izraela da bi Hamas mogao da zauzme ili uništi pomoć koja ulazi u Gazu ili na drugi način spriječi da ona stigne do ljudi kojima je potrebna.

"Ako Hamas na bilo koji način blokira da humanitarna pomoć stigne do civila, uključujući i zaplenu same pomoći, mi ćemo biti prvi koji će to osuditi. I radićemo na tome da se to više ne ponovi", naveo je Blinken.

John Kirby, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kazao je da odluka o Bidenovom putu u Izrael "nije olako donijeta".

Nije iznosio mnogo detalja, ali je rekao: "To je vrlo kratko putovanje".

"Očigledno ne bismo išli na putovanje da ne vjerujemo da postoje odgovarajuće mjere bezbjednosti", dodao je Kirby.

Situacija se veoma razlikuje od rusko-ukrajinskog rata, tvrdi Kirby, dodajući da Rusija "konstantno bombarduje" Kijev. Biden je otputovao u Kijev u iznenadnu posjetu koja je čuvana u tajnosti ranije ove godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG