Linkovi

Blinkena dočekale sirene u Izraelu, ministar odbrane upozorio da će rat biti dug


Američki državni sekretar Antony Blinken i izraelski ministar odbrane Joav Galant obraćaju se novinarima u Tel Avivu. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Američki državni sekretar Antony Blinken i izraelski ministar odbrane Joav Galant obraćaju se novinarima u Tel Avivu. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Izrael je upozorio u ponedjeljak da će rat protiv Hamasa biti dug, ali da će ta zemlja pobijediti dok je američki državni sekretar Antony Blinken obećao punu američku podršku tokom druge posjete.

Izraelska vojska priprema se za kopnenu ofanzivu u Gazi nakon napada Hamasa i danima bombarduje blokiranu teritoriju. Među žrtvama na obje strane je najviše civila.

Blinken je boravio u kratkoj posjeti Izraelu u četvrtak prije nego što je razgovarao sa zvaničnicima šest arapskih država. U Izrael se vratio u ponedjeljak i putovao u koloni vozila između Tel Aviva i Jerusalima dok su sirene upozoravale stanovnike na moguće raketne napade.

I sam Blinken je u jednom trenutku morao da sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom pronađe sklonište u jednom bunkeru, kada su se tokom njihovog sastanka u Tel Avivu oglasile sirene, saopštio je portparol Stat Departmenta.

Svi učesnici sastanka su nakon pet minuta napustili bunker, a razgovore su nastavili u komandnom centru u izraelskom Ministarstvu odbrane. I tokom tog sastanka su se oglasile sirene.

Američki predsjednik Joe Biden takođre razmatra poziv da posjeti Izrael i uputi dodatnu podršku nakon najgoreg napada u historiji te zemlje.

Ministar odbrane Joav Galant rekao je tokom susreta sa Blinkenom da Izrael i ostatak svijeta "mogu svojim očima da vide" snažnu američku podršku - kroz dvije posjete državnog sekretara, jedne šefa Pentagona Lloyda Austina te kroz raspoređivanja američkih nosača aviona u Mediteranu.

"Gospodine sekretaru, ovo će biti dug rat, cijena će biti velika, ali pobijedićemo - za Izrael, jevrejski narod i principe u koje vjeruju obje zemlje", rekao je Galant Blinkenu tokom sastanka u Tel Avivu.

Blinken je odgovorio da su SAD "duboko posvećenu pravu - i obavezi - Izraela da se brani".

"Imate i uvijek ćete imati podršku Sjedinjenih Država", poručio je Blinken koji se, osim Galanta i Netanjahua, također sastao sa predsjednikom Isakom Hercogom.

Blinken je također trebalo da se sastane sa izraelskim opozicionim liderom Jairom Lapidom koji je optužio Netanjahua da nije uspio da spriječi napad i odbio da se pridruži vladi nacionalnog jedinstva koju je izraelski premijer formirao sa Benijem Gancom, također jednim od opozicionih lidera i bivšim ministrom odbrane.

Izrael je proglasio rat protiv Hamasa nakon što su ekstremisti probili teško utvrđenu izraelsku granicu i ubili više od 1.400 ljudi, među kojima su većina civili.

Izrael je odgovorio žestokim bombardovanjem i opsadom Pojasa Gaze, gdje je poginulo oko 2.750 ljudi, uglavnom palestinskih civila.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG