Linkovi

Biden nastavlja kampanju, dok neke demokrate brinu zbog njegove kandidature


Predsjednik Joe Biden, u sredini, i prva dama Jill Biden, druga desno, stižu na međunarodni aerodrom Harrisburg kako bi prisustvovali predizbornom skupu, Pennsylvania, 7. jula 2024.
Predsjednik Joe Biden, u sredini, i prva dama Jill Biden, druga desno, stižu na međunarodni aerodrom Harrisburg kako bi prisustvovali predizbornom skupu, Pennsylvania, 7. jula 2024.

Američki predsjednik Joe Biden posjetio je u nedjelju državu Pensilvaniju, tražeći podrđku za reizbor, iako su neki kolege demokrate rekle da mora brzo pokazati da ima mentalnu oštrinu i fizičku izdržljivost da izvede pobjedničku kampanju na novembarskim izborima.

Biden, 81, posjetio je crnačku crkvu u Filadelfiji, šaleći se sa 300 vjernika o njegovim godinama, rekavši da, iako izgleda kao da ima "40 godina", on je "dugo tu".

Rekao je da mu je cilj "ponovo ujediniti Ameriku. Iskreno, nikada nisam bio optimističniji u pogledu budućnosti Amerike... ako se držimo zajedno. Moramo vratiti dostojanstvo i nadu u Ameriku."

Kasnije je Biden s prvom damom Jill Biden otišao u salu lokalnih sindikata u Harisburgu, glavnom gradu Pensilvanije, državi koju moraju pobijediti i Biden i Trump na izborima 5. novembra.

Biden je obećao da će nastaviti svoju kampanju nakon zaustavljenog nastupa na njegovoj debati s Trumpom 27. juna u kojoj je Biden povremeno gubio tok misli i nije bio u stanju da izvede kontinuirani napad na republikanskog predsjedničkog kandidata ili dosljedno brani svoj mandat.

Kao rezultat toga, brojni demokrati postavljaju pitanje - mnogi privatno, a neki javno - da li Biden ima kapacitet da pobijedi Trumpa po drugi put nakon što ga je za dlaku pobijedio na izborima 2020. godine. Iako je Biden bio staložen tokom intervjua u petak navečer na ABC News-u, to nije umanjilo zabrinutost oko njegove kandidature među kolegama demokratama.

Pet demokrata u Predstavničkom domu pozvalo je Bidena da se povuče, a brojne demokrate sugerirale su da bi se potpredsjednica Kamala Harris pokazala kao moćniji predsjednički kandidat u odnosu na Trumpa, koji je republikanski nosilac ,treći izborni ciklus zaredom.

Nedjeljne informativne emisije pokazale su zabrinutost koju mnogi demokrate osjećaju zbog Bidenove kandidature dok je Trump napredovao u nacionalnim anketama.

Zastupnik Predstavničkog doma Adam Schiff, kandidat demokratskog Senata u Kaliforniji na izborima u novembru, rekao je u emisiji "Meet the Press" na NBC-u: "Na kraju, ovo je odluka koju će donijeti samo predsjednik Biden."

"Ali rekao bih ovo, on je bio izvanredan predsjednik", rekao je Schiff. “On je stvorio milione i milione radnih mjesta. On je proširio i ojačao naše NATO saveze. On je vratio proizvodnju u ovu zemlju. Izveo je najagresivniji napad na klimatske promjene. Uradio je više u jednom mandatu nego većina predsjednika ikada, bez obzira na to koliko mandata dobiju.

Predsjednik Joe Biden razgovara sa pristalicama dok prva dama Jill Biden, druga slijeva, sluša, na predizbornom skupu u Harrisburgu, Pennsylvania, 7. jula 2024.
Predsjednik Joe Biden razgovara sa pristalicama dok prva dama Jill Biden, druga slijeva, sluša, na predizbornom skupu u Harrisburgu, Pennsylvania, 7. jula 2024.

Iakmiči se protiv nekoga ko je patološki lažov, nekoga ko je srušio zemlju svojim lošim rukovanjem smrtonosnom pandemijom. Neko ko je patološki – ne samo patološki lažov, već je nemoralan, nepristojan, nepodoban za funkciju”, tvrdio je Schiff.

Ipak, Schiff je dodao da je Bidenov “nastup na sceni debate, mislim, s pravom pokrenuo pitanje među američkim narodom o tome ima li predsjednik snage da porazi Donalda Trumpa. Ne bi trebalo biti ni blizu. I postoji samo jedan razlog zašto je blizu, a to su predsjednikove godine.

Senator Chris Murphy iz Connecticuta, pristalica Bidena, rekao je za CNN-ovu emisiju “State of the Union”: “Ova sedmica će biti zaista kritična,” dok je predsjednik domaćin sastanka NATO-a, glavnog vojnog saveza Zapada, u Washingtonu i održava rijetka konferencija za novinare u četvrtak.

Murphy je opisao Bidena kao „jednog od najboljih političara koje je ova zemlja vidjela, ali je pitanje da li je to još uvijek slučaj. Mnogo je anksioznosti u zemlji i partiji.

Dugogodišnji demokratski strateg David Axelrod rekao je u drugoj emisiji CNN-a, "Inside Politics", da je Biden "opasno van kontakta" zbog svog pada u trci protiv Trumpa.

Biden je ostao nepokolebljiv u tome da će ostati u trci, rekavši za ABC News u intervjuu u petak: „Da je svemogući Gospod sišao i rekao: ‘Joe, izađi iz trke’, ja bih izašao iz trke. Ali Svemogući Gospod ne silazi.”

XS
SM
MD
LG