Linkovi

Biden: Izbori pokazali snagu demokratije


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da su prošlonedjeljni izbori u Sjedinjenim Državama pokazali snagu i otpornost američke demokratije i da su na njima odbačeni takozvani "negatori izbora" koji su lažno tvrdili da je glasanje 2020. godine bilo namješteno.

Biden, koji je tokom predizborne kampanje više puta upozoravao da postoje prijetnje po američku demookratiju, poručio je da su Amerikanci dokazali da je "demokratija naša suština" i da su snažno odbacili kandidate za lokalne funkcije i za Kongres koji smatraju da su rezultati predsjedničkih izbora prije dvije godine nelegitimni.

"Politički nasilje i zastrašivanje birača su snažno odbačeni. To je bila odlučna poruka da u Americi pobjeđuje volja naroda", naglasio je Biden.

Također je dodao da je tokom svojih putovanja primijetio da američki saveznici i suparnici pomno prate američke izbore.

"Ovi izbori su pokazali da postoji duboka i nepokolebljiva riješenost u Americi da se očuva, zaštiti i brani demkratija", istakao je američki predsjednik.

Nezivjesna trka za Predstavnički dom

Kontrola nad Predstavničkim domom američkog Kongresa zavisiće od rezultata nekoliko tijesnih trka koji bi republikancima mogli da obezbijede većinu posle izbora na kojima je Demokratska stranka predsjednika Joea Bidena premašila očekivanja i zadržala kontrolu nad Senatom.

Republikanci su bliže osvajanju većine u Predstavničkom domu, sa do sada osvojenih 212 mjesta od potrebnih 218, dok demokrate imaju 204, pokazuju projekcije američkih medija. Još nisu poznati rezultati 19 izbornih trka, dok se glasovi i dalje broje gotovo nedelju nakon što su Amerikanci izašli na birališta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG