Linkovi

Od senzacije do problema: Da li blijedi sjaj zvijezda demokrata Stacey Abramas i Beta O'Rourkea?


Beto O'Rourke u kampanji za guvernera Texasa, 17. august 2022.
Beto O'Rourke u kampanji za guvernera Texasa, 17. august 2022.

Stacey Abrams i Beto O'Rourke preko noći su postali zvijezde Demokratske stranke, kada su 2018. nadmašili sva očekivanja i gotovo ostvarili pobjede na izborima u državama Georgia i Texas.

Četiri godine kasnije, na upravo okončanim izborima na sredini predsjedničkog mandata, oboje su doživjeli neuspjeh u trkama za guvernere tih saveznih država, iako su demokrate generalno imale bolji rezultat od očekivanog.

Abrams je poražena u revanšu sa aktuelnim guvernerom Georgije Brianom Kempom razlikom od sedam procentnih poena. Aktuelni guverner Texasa Greg Abbott bio je bolji od O'Rurkea dvocifrenom razlikom.

Ubjedljivi porazi su zamaglili svijetlu budućnost koju su demokrate ranije predviđali mladim senzacijama. O'Rourke i Abrams su imali i ambicije za kandiovanje na nacionalnom nivou, imajući u vidu da su ih republikanci pobjeđivali teškom mukom, te da su privukli pažnju liberalnih donatora širom Sjedinjenih država. Međutim, u tri posljednja izborna ciklusa imaju kombinovani rezultat 0-5, iako im nije nedostajalno ni novca, ni simpatizera na skupovima, ni medijske pažnje.

"Demokrate duguju veliku zahvalnost i Stacy Abrams i Betu”, kaže Tom Perez, koji je bio predsjednik Nacionalnog odbora Demokratske stranke kada je dvojac izbio u prvi plan 2018. godine.

Nove kandidature u budućnosti?

Abrams (48) i O'Rourke (50) nisu govorili o tome hoće li se ponovno kandidovati. Povratak otpisanih je sastavni dio američke politike, a iako je razočaranje zbog teškog poraza u dvije kampanje za koje je prikupljeno gotovo 200 miliona dolara trenutno prisutno kod demokrata, čini se da ih članovi stranke i simpatizeri još nisu spremni odbaciti.

Ipak, bilo koji novi pokušaj, u slučaju O'Rourkea četvrti, pošto je 2019. pokušao dobiti nominaciju demokrata za predsjednika – neće biti lakši zadatak. O'Rourke i Abrams više nisu svježa lica u politici. Također, drugi ambiciozni predstavnici demokrata u Georgiji i Texasu bi mogli odlučiti da je red na njih da se okušaju.

Stacy Abrams na događaju u Georgiji za prikupljanje novca za Demokratsku stranku, 21. maj 2022.
Stacy Abrams na događaju u Georgiji za prikupljanje novca za Demokratsku stranku, 21. maj 2022.

Birači koji su dvaput imali dvojac na svojim glasačkim listićima sada su očvrsnuli mišljenja o njima. Ankete u Georgiji pokazivale su tokom izborne trke da Abrams generalno zaostaje za Kempom u smislu naklonosti birača.

Oko četiri od 10 glasača u Texasu naveli su da imaju povoljno mišljenje o O'Rourkeu, dok je otprilike pola njih imalo suprotno mišljenje, pokazala je anketa AP-a VoteCast u kojoj je učestvovalo 3.400 stanovnika te države. To je jedan od pokazatelja koliko se Texašana okrenulo protiv bivšeg kongresmena iz El Pasa u poređenju sa 2018., kada je O'Rourke vodio manje ideološku kampanju i zaostao za republikanskim senatorom Tedom Cruzom tek tri procentna poena.

Ovoga puta, dok je pokušavao postati prvi demokrata koji je pobijedio u trci za guvernera u Texasu od 1990, liberalne pozicije koje je O'Rourke zauzeo dok se kandidovao za predsjednika, predstavljale su mu problem u velikim ruralnim područjima te države, u kojima je moć republikanaca jačala decenijama.

"Ne možete se kandidovati kao demokrata i zauzeti tu ekstremnu poziciju, biti protiv oružja, za otvorene granice. To ne funkcioniše za ostatak države Texas", kaže demokratski kongresmen iz te države Henry Cuellar, koji je 8. novembra ponovno pobijedio na izborima, uprkos snažnoj kampanji republikanaca duž južne američke granice.

Republikanac Greg Abbott (desno) pobijedio je u utrci za guvernera Texasa demokratu Beta O'Rourkea (lijevo).
Republikanac Greg Abbott (desno) pobijedio je u utrci za guvernera Texasa demokratu Beta O'Rourkea (lijevo).

Demokratski anketar Zac McCrary, koji je radio opsežna ispitivana javnog mnijenja u Texasu i Georgiji, upozorava protiv pojednostavljenog pogleda na Abrams i O'Rourkea kao na gubitnike, čak i ako nije jasno što su oni lično dobili - ili koje su im opcije u budućnosti.

Do trenutka pisanja ovog teksta, nijedan aktuelni guverner nije izgubio izbore, a Mekreri dodaje da bi bilo neozbiljno ne uzeti u obzir snagu Abbotta i Kempa.

Veliki uticaj i sposobnost Abramsa i O'Rourkea

Abrams se suočava sa dodatnim kritikama jer je dobila desetine hiljada glasova manje od demokrate koji je bio kandidat za Senat iz iste države Raphalea Warnocka. U trci za Senat iz Georgije biće održan drugi krug izbora jer ni Warnock, ni njegov protivkandidat Herschel Walker nisu dobili više od 50 odsto glasova.

Ipak, McCrary kaže da se Walkerove poteškoće kao kandidata – detalji iz njegove prošlosti, njegove kvalifikacije i politička težina - također moraju uzeti u obzir: "Nije to toliko jednostavno kao posmatranje dvije utrke i pretpostavljanje da je Raphael Warnock toliko očigledno bolji kandidat od Stacy Abrams".

Brian Kemp (lijevo) drugi put za redom je bio uspješniji od Stacy Abrams (desno) u utrci za guvernersku poziciju države Georgia.
Brian Kemp (lijevo) drugi put za redom je bio uspješniji od Stacy Abrams (desno) u utrci za guvernersku poziciju države Georgia.

Bez obzira na to hoće li se Abrams i O'Rourke ponovno kandidovati, demokrate u Georgiji i Texasu zgražavaju se nad idejom da se dvojac povuče u privatni život. Oboje imaju veliku moć u smislu organizacije i prikupljanja sredstava, te su, barem do sada, raspolagali gotovo nenadmašnom sposobnošću među demokratima da brzo prikupe milione dolara i pozovu aktiviste u akciju "od vrata do vrata".

Perez kaže da predsjednik Joe Biden ne bi pobijedio u Georgiji 2020, te da Warnock i senator Jon Ossoff ne bi mogli dati demokratima većinu u Senatu dva mjeseca kasnije bez temelja koje je postavila Abrams.

"Infrastruktura koju je Stacy izgradila možda nije koristila njoj kratkoročno, ali je koristila demokratiji stavljajući Georgiju u igru", navodi Perez.

Texaške demokrate su se, u međuvremenu, sada vratile ponovnom kalibriranju svojih nada, sa ili bez O'Rourkea.

"On će morati donijeti neke odluke o tome šta želi učiniti", kaže predsjednik Texaške demokratske stranke Gilberto Hinojosa, koji se mučio da pronađe kandidata koji bi uopšte bio spreman da se takmiči protiv Abbotta prije nego što je O'Rourke ušao u utrku prošle godine. "Ali on je i dalje izuzetno popularan među demokratskom bazom".

Obraćajući se simpatizerima posle poraza u utorak uveče, O'Rourke nije zvučao kao da namjerava da ode daleko: "Ne znam koja će biti moja ili vaša uloga u budućnosti, ali ja sam u ovoj borbi za čitav život".

Brooke Hudspeth, 36-godišnjakinja iz predgrađa Dallasa, glasala je za O'Rourkea uprkos sumnjama da će uspjeti ovoga ili bilo kojeg drugog puta.

"Texas nikada neće postati demokratski", kaže ona."Ako se želi preseliti u drugu državu, dobrodošao je da to uradi."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG