Linkovi

Najnovije

SAD šalju 14 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini

Zastave Ukrajine, SAD i Distrikta Columbia vijore se u blizini zgrade Kongresa.
Zastave Ukrajine, SAD i Distrikta Columbia vijore se u blizini zgrade Kongresa.

Američki zakonodavci postigli su dogovor o slanju 13,6 milijardi dolara humanitarne i vojne pomoći Ukrajini, što je znatno više nego je zahtijevala Bijela kuća.

Dvostranački napori da se SAD suprotstave ruskoj invaziji na nezavisnu istočnoevropsku naciju, uslijedili su pošto je Kongres podržao najavu američkog predsjednika Joea Bidena da će zabraniti uvoz ruske energije.

Milijarde dolara humanitarne i vojne pomoći za Ukrajinu, znatno iznad zahtjeva Bijele kuće, sada gotovo da su finalizirani od strane članova Kongresa, poslije višenedjeljnih pregovora. Taj paket je vjerovatno samo početak američke pomoći.

Adam Schiff
Adam Schiff

"Mislim da svijet mora da reaguje i pomogne tim izbjeglicama, a mi odobravamo paket za koji mislim da će biti samo početak", rekao je Adam Schiff, demokratski predsjednik Odbora za obavještajna pitanja Predstavničkog doma.

Ratne operacije Ukrajine dobile su podršku u utorak najavom da će Poljska poslati Ukrajini borbene avione MiG-29, ali američki zakonodavci su zabrinuti da birokratska odlaganja koče ostalu vojnu pomoć.

"Postoji snažan dogovor da se Ukrajina snabdijeva odbrambenim smrtonosnim oružjem koje im je potrebno. I to smo i uradili. Naši saveznici su to uradili. Zemlje su to uradile, bili smo prilično efikasni u slanju te vrste opreme Ukrajincima. Tako da me malo čudi zašto to traje toliko dugo u pogledu slanja aviona u Ukrajinu. Predsjednik Zelenski je jasno stavio do znanja da mu je to potrebno", rekao je demokratski senator Benjamin Cardin.

Victoria Nuland
Victoria Nuland

Victoria Nuland iz State Departmenta rekla je zakonodavcima da je Putinova odluka o invaziji izložila njegov narod oštrim sankcijama, eliminišući 30-ogodišnji napredak za nekoliko dana.

"Dok Putin pokušava da pretvori Ukrajinu u ruševine, on takođe pretvara Rusiju u zatvor. Kreditne kartice i bankomati su prestali da rade, kontrola kapitala nanosi veliku štetu, ponestaje uvozne hrane, tehnologije i druge robe. I posljednji ruski slobodni mediji su ugušeni, dok vlada rasipa novac koji pripada ruskom narodu da finansira svoj rat i održi vrijednost rublje", rekla je ona.

I dok će odluka o zabrani uvoza ruske energije imati uticaj na Amerikance, američki zakonodavci iz obje stranke pozdravili su Bidenovu odluku.

"Amerikanci su spremni da se žrtvuju da bi na neki način podržali ukrajinski otpor: hrabru, žestoku, smjelu odbranu demokratije, za koju Amerikanci imaju razumijevanja zbog naše sopstvene istorije”, rekao je Richard Blumenthal ​ demokratski senator. On dodaje da su takođe veoma važni koraci koje je moguće preduzeti, kako bi se smanjio rast cijena benzina.

Lider republikanske manjine u Mitch McConnell
Lider republikanske manjine u Mitch McConnell

Međutim, američki zakonodavci takođe nastavljaju da naglašavaju da se američka podrška ne proteže na direktno vojno angažovanje.

"Mislim da nijedna zemlja NATO-a, svakako ne naša, nije spremna da se direktno angažuje u sukobu sa Rusijom oko Ukrajine", navodi lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell​.

Očekuje se da će Kongres do kraja ove nedjelje usvojiti vladin zakon o potrošnji koji sadrži i novčana sredstva pomoći za Ukrajinu.

See all News Updates of the Day

3 komercijalna broda pogođena projektilima u Crvenom moru, američki ratni brod oborio 3 drona

Yemen
Yemen

Projektili koje su ispalili jemenski pobunjenici Houthi pogodili su tri komercijalna broda u nedjelju u Crvenom moru, dok je američki ratni brod oborio tri drona u samoobrani tijekom višesatnog napada, priopćila je američka vojska. Hutiji koje podržava Iran preuzeli su odgovornost za dva napada.

Udari su označili eskalaciju u nizu pomorskih napada na Bliskom istoku povezanih s ratom Izraela i Hamasa, jer se više brodova prvi put u sukobu našlo na nišanu jednog Houthi napada. SAD je obećao da će "razmotriti sve odgovarajuće odgovore" nakon napada, posebno prozivajući Iran, nakon što su napetosti već godinama visoke zbog nuklearnog programa Teherana koji brzo napreduje.

"Ovi napadi predstavljaju izravnu prijetnju međunarodnoj trgovini i pomorskoj sigurnosti", priopćilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske. "Ugrozili su živote međunarodnih posada koje predstavljaju više zemalja diljem svijeta."

Dodalo se: "Također imamo sve razloge vjerovati da su ove napade, iako su pokrenuli Hutiji u Jemenu, u potpunosti omogućio Iran."

Napad je započeo oko 9:15 ujutro po lokalnom vremenu (06:15 GMT) u Sani, glavnom gradu Jemena, koju kontroliraju Houthi, priopćilo je Središnje zapovjedništvo.

USS Carney, mornarički razarač, otkrio je balističku raketu ispaljenu iz jemenskih područja pod kontrolom Hutija na brod za rasuti teret Unity Explorer pod zastavom Bahama. Projektil je pao blizu broda, priopćio je SAD. Ubrzo nakon toga, Carney je oborio dron koji je krenuo prema njemu, iako nije jasno je li razarač bio meta, priopćilo je Središnje zapovjedništvo.

Oko 30 minuta kasnije, Unity Explorer je pogođen projektilom. Dok je odgovarao na njegov poziv u pomoć, Carney je oborio još jedan nadolazeći dron. Središnje zapovjedništvo je priopćilo da je Unity Explorer pretrpio manju štetu od projektila.

Dva druga komercijalna broda, brodovi za rasuti teret broj 9 i Sophie II pod panamskom zastavom, oba su pogođena projektilima. Broj 9 je izvijestio o određenoj šteti, ali bez žrtava, a Sophie II nije prijavila značajnu štetu, priopćilo je Središnje zapovjedništvo.

Dok je plovio u pomoć Sophie II oko 16:30 sati. po lokalnom vremenu (13:30 GMT), Carney je oborio još jednu bespilotnu letjelicu koja je išla u njegovom smjeru. Dronovi nisu napravili nikakvu štetu.

Carney, razarač s vođenim projektilima klase Arleigh Burke, oborio je više raketa koje su Huti ispalili prema Izraelu tijekom rata te zemlje protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Nije oštećen niti u jednom od incidenata i nema izvješća o ozlijeđenima na brodu. Ministarstvo obrane prvotno je opisalo napad jednostavno kao napad na Carney prije nego što je dalo više detalja.

Glasnogovornik vojske Houthi Brig. Gen. Yahya Saree preuzeo je odgovornost za dva nedjeljna napada, rekavši da je prvo plovilo pogođeno projektilom, a drugo dronom dok se nalazilo u tjesnacu Bab el-Mandeb, koji povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom. Saree nije spomenuo niti jedan američki ratni brod da je umiješan.

"Jemenske oružane snage nastavljaju sprječavati izraelske brodove u plovidbi Crvenim morem (i Adenskim zaljevom) dok ne prestane izraelska agresija protiv naše nepokolebljive braće u Pojasu Gaze", rekao je Saree. "Jemenske oružane snage obnavljaju svoje upozorenje svim izraelskim brodovima ili onima koji su povezani s Izraelcima da će postati legitimna meta ako prekrše ono što je navedeno u ovoj izjavi."

Saree je također identificirao prvo plovilo kao Unity Explorer, koje je u vlasništvu britanske tvrtke u kojoj je Dan David Ungar, koji živi u Izraelu, jedan od njezinih službenika. Broj 9 povezan je s Bernhard Schulte Shipmanagementom.

Vlasnik Sophie II, Kyowa Kisen iz Imabarija u Japanu, rekao je za Associated Press da je posada broda na sigurnom i da brod nije pretrpio ozbiljnu štetu. Menadžeri druga dva broda nisu bili dostupni za komentar.

Izraelski mediji identificirali su Ungara kao sina izraelskog pomorskog milijardera Abrahama "Ramija" Ungara.

Iran se tek treba izravno pozabaviti napadima. Međutim, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian zaprijetio je "ako se trenutna situacija nastavi, regija će ući u novu fazu" zbog rata Izraela i Hamasa.

“Upozoravaju se sve strane koje žele zapaliti rat, prije nego što bude prekasno, zaustave ubijanje žena i djece, čiji je novi krug započeo”, rekao je Amirabdollahian.

Prvi iranski diplomat opisao je svoje komentare kao da je došao nakon razgovora sa "snagama otpora" u regiji - opisom koji Teheran koristi za šijitske milicije koje podupire, uključujući skupine u Iraku, Hutije i libanonski Hezbollah, kao i sunitske borce Hamasa. Svi su tijekom rata prijetili ili napadali Izrael, iranskog regionalnog rivala.

Hutiji su izveli niz napada na plovila u Crvenom moru, kao i lansiranje bespilotnih letjelica i projektila koji ciljaju Izrael. Analitičari sugeriraju da se Hutiji nadaju ojačati sve slabiju potporu javnosti nakon godina građanskog rata u Jemenu između Hutija i snaga koje podržava Saudijska Arabija.

SAD nisu rekle da su brodovi njihove mornarice bili meta, ali su rekle da su Houthi bespilotne letjelice krenule prema brodovima i da su oborene u samoobrani. Washington je do sada odbijao izravno odgovoriti na napade, kao i Izrael.

Globalni brodovi sve su više na meti jer rat Izraela i Hamasa prijeti da postane širi regionalni sukob - čak i nakon što je primirje nakratko zaustavilo borbe i Hamas razmijenio taoce za palestinske zarobljenike koje drži Izrael. Međutim, propast primirja i nastavak izraelskih zračnih napada na Gazu i tamošnja kopnena ofenziva povećali su rizik od novih napada s mora.

U novembru su Huti zauzeli brod za prijevoz vozila također povezan s Izraelom u Crvenom moru kod Jemena. Pobunjenici još uvijek drže brod u blizini lučkog grada Hodeida. Projektili su također prošli tjedan pali blizu drugog američkog ratnog broda nakon što su pomogli brodu povezanom s Izraelom koji su nakratko zarobili naoružani napadači. Zasebno, kontejnerski brod u vlasništvu izraelskog milijardera nedavno je napadnut od strane navodno iranske bespilotne letjelice u Indijskom oceanu.

Hutiji već neko vrijeme nisu izravno ciljali Amerikance, dodatno podižući uloge u rastućem pomorskom sukobu. Godine 2016. SAD je lansirao krstareće rakete Tomahawk koje su uništile tri obalne radarske lokacije na teritoriju pod kontrolom Hutija kao osvetu za projektile koji su u to vrijeme ispaljeni na brodove američke mornarice.

Suprug privedene novinarke RSE: U pritvoru je zbog američkog državljanstva i izvještavanja o Rusiji

Alsu Kurmaševa, novinarka Radija Slobodna Evropa, u sudnici u Rusiji. (Foto: AP/Vladislav Mikhnevskii)
Alsu Kurmaševa, novinarka Radija Slobodna Evropa, u sudnici u Rusiji. (Foto: AP/Vladislav Mikhnevskii)

Suprug Alsu Kurmaševe, novinarke Radija Slobodna Evropa (RSE) pritvorene u Rusiji, apelovao je na američke vlasti, Evropsku uniju i organizacije za zaštitu ljudskih prava da se založe za njeno oslobađanje.

Kurmaševoj su ruske vlasti u petak produžile pritvor do 5. februara 2024. godine u kom se nalazi od hapšenja 18. oktobra 2023. Novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE, koja ima američko i rusko državljanstvo, otputovala je u Rusiju iz porodičnih razloga. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što u Rusiji predstavlja krivično djelo čija je maksimalna kazna pet godina zatvora.

"Cijenim svu pažnju koju su američke vlasti, State Department, usredsredile na Alsuin slučaj. Nezakonito je pritvorena i nema sumnje da je razlog za to njeno američko državljanstvo. Njen angažman na Radiju Slobodna Evropa – medija čiji rad finansira Kongres Sjedinjenih Američkih Država i američki poreski obveznici", rekao je Pavel Butorin u intervjuu za ruski servis Glasa Amerike u Washingtonu.

Kako ukazuje, slučaj njegove supruge trebalo bi definisati kao neosnovano pritvaranje jer, kako kaže, ispunjava gotovo sve kriterijume za to.

"Vjerujem da bi takav potez učinio dostupnim dodatne resurse američkih vlasti, ali i obavezati ih da omoguće njeno oslobađanje. To bi nam pomoglo da povećamo svijest i vidljivost njenog slučaja", ukazao je Butorin – urednik televizijskog programa "Naše vrijeme" (Current Time) na ruskom jeziku.

Glas Amerike: Kako joj se u ovom trenutku može najbolje pomoći?

Butorin: Pismima. To joj trenutno najviše pomaže. Izrazito cijeni podršku koju je dobila. Pišu joj i potpuni stranci koji sa njom dijele svoje životne priče, ponekada i filmske zaplete. To mnogo pomaže. Na polju diplomatije, potreban je veći angažman američkih vlasti i drugih strana, poput Evropske unije i organizacija za zaštitu ljudskih prava. Izrazito cijenimo jasne objave i saopštenja Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), američkog Nacionalnog pres kluba, kao i tijela Ujedinjenih nacija za zaštitu ljudskih prava. Ali, potrebno je da toga bude više – da se o tome što više priča. Za našu porodicu je sve ovo mnogo više od jedne medijske priče – to je deo našeg života. Želimo da se o Alsuinom slučaju govori što je više moguće.

Glas Amerike: Da li su vam je poznato kakvi su uslovi u zatvoru u kom se nalazi?

Butorin: Komunikacija sa njom je cenzurisana. Ne možemo biti sigurni da uživa tretman kakav zaslužuje. Znamo da joj je hladno u zatvorskoj ćeliji. Ponekad ćelija bude i pretrpana. Ona se trenutno nalazi u istražnom pritvoru – u ruskom zatvoru. Šalje nam pisma koja su optimistična. Ali nas to ne zavarava - jer smo svjesni da se nalazi u zatvorskom sistemu poznatom po maltretiranju političkih zatvorenika. Ne treba da bude u tom zatvoru.

Glas Amerike: Ubrzo po privođenju u junu je oslobođena. Potom je ponovo uhapšena. Zašto je bio potreban takav scenario?

Butorin: Ne znam zasigurno, ali mogu da naslutim da su nastojali da izgrade čvršći slučaj protiv nje. Bila je privedena i optužena zato što nije prijavila da je američka državljanka – što se sada u Rusiji smatra krivičnim djelom. Slučaj se razvlačio nekoliko mjeseci. U oktobru je osuđena da plati manju novčanu kaznu. Međutim, prije nego što je izmirila – došli su po nju i uhapsili je. Nova optužba je bila da se nije registrovala kao strani agent. To je apsurdna optužba koju ona odbacuje.

Glas Amerike: Zašto mislite da je izabran taj konkretan trenutak za njeno ponovno hapšenje?

Butorin: Nemam komunikaciju sa njima i njen slučaj mi je nedostupan. Mogu samo da nagađam da je uhapšena zato što je američka državljanka. Otputovala je u Rusiju nakon invazije na Ukrajinu u proleće 2022. Otišla je i vratila se bez problema. Moguće je da su imali uvid u njen novinarski rad, kao i izvještavanje njenih kolega sa Radija Slobodna Evropa. Ali, nisu mi poznati detalji slučaja osim optužbe kojom je terete.

Glas Amerike: Vaša supruga bila je uhapšena dok je njen advokat bio na odmoru. Možete li opisati tu situaciju?

Butorin: Taj slučaj bio je povezan sa njenim pasošem. Advokat je imao unaprijed planirani odmor početkom oktobra. I tada se to jednostavno desilo. Bio je na odmoru kada su je uhapsili. Drugi slučaj, povezan sa optužbama da je strani agent tek tako, slučajno, bio je u pripremi izvjesno vrijeme. Ili to možda nije bila slučajnost. Uhapsili su je dok joj je advokat bio odsutan. Po nju su, u stan njene majke, došli maskirani ljudi koji su se predstavili kao policajci. Zatim su se u javnosti pojavili video snimci privođenja i sprovođenja do stanice. U javnosti se našla i prva strana njenog američkog pasoša, a procurio je i dio naše privatne komunikacije.

Glas Amerike: Da li je njeno izvještavanje o položaju manjina, kulture i upotrebe jezika – povezano za njenim slučajem?

Butorin: Nedostupni su mi detalji u vezi sa njenim slučajem. Ali, vrlo je vjerovatno da su ulogu u tome imali njeni izvještaji o teškom položaju manjina u Rusiji.

Glas Amerike: Zalagala se sa očuvanje tatarskog jezika i kulture?

Butorin: Primarno, ona je novinar – ne nužno i aktivista. Veliki je zagovornik očuvanja tatarske kulture i jezika. Ne znam nikoga ko je toliko strastven u vezi sa tim kao ona. Širila je svijest i informacije o tatarskoj kulturi. Bila je aktivni učesnik tatarskih vjerskih praznika – i članica je Tatarske organizacije žena. Zato me obeshrabruje to što se nalazi iza rešeteka u rodnom Tatarstanu.

Glas Amerike: Ima li reakcija u muslimanskim zemljama?

Butorin: Nisam vidio mnogo toga. Iskreno bih volio da ih ima više, kao i diplomatskog angažmana muslimanskih zemalja. Posebno Turske – imajući u vidu njeno tursko porijeklo. Ona tečno govori turski jezik, čak ga je svojevremeno predavala. Povezana je sa tom zemljom. Volio bih kada bi bilo više turskog angažmana, ali i drugih zemalja – s obzirom na to da se identifikuje kao muslimanka.

Glas Amerike: Brojni novinari u Rusiji su u današnje vreme izloženi represiji. Šta slučaj vaše supruge čini jedinstvenim?

Butorin: Nije tajna da je objektivno i nezavisno izvještavanje u Rusiji postala ugrožena profesija. To pogotovo važi za američke novinare koji rade na teritoriji Rusije. Ubijeđen sam da je Alsu bila meta jer je američka državljanka. I novinarka Radija Slobodna Evropa. Upravo zbog toga je pritvorena. Imala je hrabrosti da izvještava o tome šta se dešava u Rusiji, o položaju etničkih manjina. Pritvor u kom se nalazi je nepravedan i treba je što prije osloboditi.

Koliko farmaceutske kuće plaćaju ljekarima da prepisuju lijekove za mršavljenje

Merenje obima struka (Foto: AP/M. Spencer Green)
Merenje obima struka (Foto: AP/M. Spencer Green)

Proizvođač lijekova Novo Nordisk platio je američkim zdravstvenim radnicima najmanje 25,8 miliona dolara za honorare i troškove u vezi sa lijekovima za mršavljenje za više od deset godina.

Taj novac je dat elitnoj grupi specijalista za liječenje gojaznosti koji promovišu davanje skupih lijekova te kompanije desetinama miliona Amerikanaca.

Jedan od njih je doktor Li Kaplan, koji je na kongresu izašao na binu sa važnom porukom, i rekao kolegama ljekarima da imaju moćno oružje za borbu protiv američke krize gojaznosti: svoju knjižicu za recepte.

"Savjeti o ishrani i vježbanju nemaju rezultata već decenijama", rekao je pred oko 400 ljekara koji pohađaju njegov godišnji kurs o gojaznosti u hotelu kod Bostona.

Kaplan, vodeći američki specijalista za liječenje gojaznosti, pozvao ih je da se okrenu novoj generaciji lijekova za mršavljenje, kao što je Vegovi iz Novo Nordiska, koji bi mogli da pomognu desetinama miliona Amerikanaca sa prekomjernom težinom.

Kaže da gojaznost treba tretirati jednako agresivno kao i druge hronične bolesti poput visokog krvnog pritiska ili dijabetesa - doživotnim receptima.

"Moraćemo da koristimo ove lijekove, sve dok su ljudi gojazni", rekao je on na junskom skupu.

Kaplanovo rješenje za problem prekomjerne težine u Americi na liniji je finansijskih ambicija kompanije Novo Nordisk za Vegovi. Danski proizvođač lijekova, dugo poznat po lijekovima za dijabetes, na putu je da postane najveća svjetska kompanija za mršavljenje.

Investitorima su poručili da ciljaju na tržište od 764 miliona ljudi koji imaju problem sa gojaznošću u cijelom svijetu. Najunosniji region su Sjedinjene Države, gdje više od dvije trećine odraslih ima prekomjernu težinu ili su gojazni, a lijekovi su često najskuplji u svijetu. Novo naplaćuje američkim pacijentima 1.300 dolara mjesečno za nedjeljnu injekciju.

Doktor Li Kaplan govori u Bostonu
Doktor Li Kaplan govori u Bostonu

Kaplan, šef Katedre za liječenje gojaznosti na Darmut koledžu, je za Novo Nordisk odličan način da dođu do cilja. Do prošle godine, ovaj gastroenterolog koji ima 69 godina, je vodio Institut za gojaznost, metabolizam i ishranu u Opštoj bolnici u Masačusetsu i predavao medicinu na Harvardu.

On je također i jako dobro plaćen: Novo je potrošio 1,4 miliona dolara za Kaplanove konsultantske poslove i putovanja između 2013. i 2022, prema Rojtersovoj analizi federalnih podataka.

Te isplate su dio kampanje da američke ljekare ubede da Vegovi učine jednim od najčešće prepisivanih lijekova u historiji, kao i da zdravstveno osiguranje navedu da ga plati. Novo je potrošio najmanje 25,8 miliona dolara tokom protekle decenije na američke medicinske stručnjake da promovišu svoja dva lijeka protiv gojaznosti, Vegovi i Saksenda, pokazala je analiza.

Taj iznos uključuje samo uplate koje je Novo prijavio posebno za ta dva lijeka, u nekim slučajevima je isplatio mnogo više specijalistima za gojaznost bez navođenja imena lijeka. Novac koji je Novo prijavio da plaća Kaplanu, na primjer, uključivao je samo 262.038 dolara za dva lijeka i 131.624 dolara za stariji lijek za dijabetes sa istim aktivnim sastojkom kao što ima Saksenda. Novo je Kaplanu platio još 976.019 dolara bez navođenja imena bilo kakvog lijeka.

Stručnjaci koji prate plaćanja u ovoj industriji kažu da proizvođači lijekova imaju slobodu u tome kako da klasifikuju svoju potrošnju na ljekare. Rojters je ispitao kako Novo klasifikuje uplate za držanje govora, davanje konsultacija, hranu i putovanja, ali ne i one za istraživanje. U analizi nema plaćanja za Ozempik, lijek za dijabetes kompanije Novo koji je također veoma popularan za mršavljenje jer ima isti aktivni sastojak kao Vegovi.

Sve u svemu, bar 57 američkih ljekara je prihvatilo najmanje 100.000 dolara od kompanije Novo za lijekove Vegovi ili Saksendu. Oni su uticajna grupa, među njima je četrdeset i jedan specijalista za gojaznost koji vode klinike za kontrolu težine, rade u bolnicama, pišu smjernice za liječenje gojaznosti ili zauzimaju najviše pozicije u zdravstvenim ustanovama, prema Rojtersovom pregledu njihovih licenci i publikacija.

Još jedna od govornica na konferenciji u Kembridžu bila je doktorka Dona Rajan, istraživačica iz Luizijane i bivša predsjednica Društva za gojaznost, istaknute grupe ljekara i istraživača.

Doktorka Dona Rajan na skupu u Bostonu
Doktorka Dona Rajan na skupu u Bostonu

Ona je primila više od milion dolara od Novo za deset godina, uključujući 600.691 dolar za Vegovi i Saksenda, pokazala je analiza. Bila je ključna da se ubijedi američka Kancelarija za zaposlene u državnoj upravi da pokrije liječenje Vegovijem i sličnim lijekovima milionima federalnih radnika, rekao je zvaničnik agencije Rojtersu.

Plaćanja farmaceutskih kompanija ljekarima za promociju lijekova, govore i konsultacije su legalna i uobičajena u Sjedinjenim Državama.

Kritičari ove prakse dugo su tvrdili da ona ohrabruje ljekare da stave korporativne interese ispred dobrobiti pacijenata. Rajan i Kaplan rekli su da je njihov rad sa proizvođačima lijekova od suštinskog značaja za unapređenje nege za nedovoljno liječenu hroničnu bolest. Smatraju da su najnoviji lijekovi veoma efikasni, a da novac proizvođača lijekova ne utiče na njihove medicinske savete.

"Ne podilazim kompanijama. Ako ne mogu da odbranim ono što radim kao prikladno i etički, onda to ne bi trebalo da radim", rekao je Kaplan.

U izjavi za Rojters, kompanija Novo je saopšila da njen rad sa zdravstvenim radnicima nije vezan samo za marketing.

"Da bismo spriječili i pobijedili hronično stanje kao što je gojaznost, moramo da uradimo više od same nabavke pravih lijekova. Zato sarađujemo sa medicinskim stručnjacima, institucijama i drugim ekspertima na istraživanju, edukaciji i podizanju svijesti o gojaznosti, stanju koje je dugo bilo nedovoljno prepoznato i pogrešno shvaćeno", navodi Novo.

Kaplan, Rajan i drugi kojima je Novo davao novac zalagali su se za hitno prepisivanje Vegovija i sličnih lijekova velikom broju pacijenata sa gojaznošću i za to da to u potpunosti pokriju državne i privatna osiguranja. Kompanija i neki od njenih plaćenih stručnjaka smatrali su da kada osiguranje odbije da pokrije troškove, diskriminacijom gojaznih ljudi ukorijenjenu u pogrešnom shvatanju da su sami krivi za svoje stanje.

Potreba za prepisivanjem ovog lijeka kao i pokrivanje kod osiguranja ostaje predmet oštre rasprave. Rojters je razgovarao sa 10 eksperata i istraživača sa iskustvom u liječenju gojaznosti koji su doveli u pitanje opravdanost davanja ovih lijekova u tolikoj razmjeri, posebno mnogim ljudima sa prekomjernom težinom koji nemaju druge bolesti povezane sa težinom.

Oni tvrde da lijekovi imaju ozbiljne neželjene efekte i da je potrebmo više proučavanja, te da bi tako široka upotreba toliko skupih lijekova nametnula ogromne troškove američkom zdravstvenom sistemu.

Vegovi i slični lijekovi mogu izazvati ozbiljnu mučninu, gubitak mišića i mogućnost paralize rada crijeva. Američki i evropski regulatori ih ispituju zbog moguće veze sa samoubilačkim mislima. Neki ljekari upozoravaju da prekomjerno propisivanje ovih teških lijekova nepotrebno izlaže pacijente nepoznatim rizicima za čije otkrivanje mogu biti potrebne godine.

Neki stručnjaci savjetuju oprezniji pristup, prepisivanje lijekova prije svega pacijentima sa teškom gojaznošću ili onima koji imaju ozbiljne bolesti vezane za težinu. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije usvojila je tu strategiju sa ograničavanjem davanja lijeka.

"Za teške pacijente, potencijalne koristi su veće od rizika od ovih skupih lijekova zapanjujućih troškova. Nisam protiv lijekova, protiv sam neselektivne upotrebe lijekova za sve, ali to je ono što farmaceutska kompanija želi, jer tu leži novac", rekao je dr Robert Lustig, profesor pedijatrije i endokrinologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku, koji je decenijama proučavao gojaznost.

Pariz: Policija uhapsila napadača koji je ubio jednu, a ranio dvije osobe

Francuska policija osigurava pristup mostu Bir-Hakeim u Parizu, 2. decembar 2023.
Francuska policija osigurava pristup mostu Bir-Hakeim u Parizu, 2. decembar 2023.

Francuska policija uhapsila je muškarca koji je u subotu uveče ciljao na prolaznike u Parizu, ubivši njemačkog turistu nožem i ranivši još dvoje, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova.

Policija je savladala muškarca, 25-godišnjeg državljanina Francuske koji je četiri godine proveo u zatvoru zbog planiranja nasilnog djela.

Nakon hapšenja, izrazio je tjeskobu zbog umiranja muslimana, posebno u Afganistanu i na palestinskim teritorijama, i tvrdio da je Francuska saučesnik, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

Napadač je nožem jurio njemački par, ubio muškarca, a zatim čekićem ranio još dvoje.

Napadač, koji nije identifikovan po imenu, napustio je zatvor nakon četiri godine 2020. i bio je pod nadzorom i na psihijatrijskom liječenju, rekao je ministar.

Smrtonosni napad dogodio se u 15. okrugu francuske prijestolnice, a napadač je nožem ubio njemačkog turistu, koji nije identifikovan. Zatim je prešao Senu na desnu obalu i čekićem napao druge dvije osobe. Detalji o žrtvama nisu odmah poznati.

Napadača je zaustavila policija, rekao je ministar, pohvalivši službenike za brzu reakciju.

U SAD uhapšena bivša pripadnica jedinice "Zulfikar", sumnja se da je počinila ratne zločine na Igmanu

Ilustracija - Sjedište FBI
Ilustracija - Sjedište FBI

Američka državljanka Nada Radovan Tomanić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine (BiH), uhapšena je u Morgantownu u Zapadnoj Virdžiniji zbog sumnje da je prikrivala svoju ratnu prošlost u jedinici Zulfikar u BiH da bi dobila državljanstvo SAD.

Prema optužnici, sada pedesetjednogodišnja Nada Radovan Tomanić iz Zapadne Virginije navodno je služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH Zulfikar tokom oružanog sukoba u toj zemlji 1990-ih godina, navode iz američkog Ministarstva pravosuđa u objavi od 1. decembra.

Prema postojećim navodima sudova za ratne zločine počinjene u BiH, na planini Igman, opština Hadžići kod Sarajeva, na mjestu nekadašnjeg Hotela Mrazište je tokom 1993. godine formirano mjesto zatočenja za osobe srpske i hrvatske nacionalnosti. Ljudi su na tu lokaciju dovedeni iz drugih zatočeničkih objekata (Silos u Tarčinu, Musala u Konjicu itd.).

Zatočenici su bili podvrgnuti nehumanim uvjetima, psihičkim, fizičkim i seksualnim zlostavljanjima i premlaćivanju. Upravu nad objektom imala je jedinica za posebne namjene "Zulfikar", čije je zapovjedništvo bilo smješteno u ovom hotelu.

Prema američkoj optužnici zbog prikrivanja ratne prošlosti, Nada Tomanić je zajedno sa drugim vojnicima jedinice Zulfikar navodno učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika bosanskih Srba, zbog njihove etničke pripadnosti, vjere i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, objavilo je Ministarsvo pravosuđa SAD.

U američkoj optužnici se navodi da je Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za naturalizaciju lažno predstavljala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično djelo zbog kojeg nije uhapšena.

"Nada Tomanić uživa privilegije državljanstva SAD-a više od 10 godina – privilegije koje je navodno stekla laganjem da prikrije kršenja ljudskih prava koje je počinila u Bosni i Hercegovini", rekla je vršiteljica dužnosti pomoćnika državnog tužioca Nicole M. Argentieri iz Kriminalističkog odjela Ministarstva pravde Division.

"Ministarstvo pravde će energično provoditi zakone o imigraciji naše zemlje kako bi osiguralo da Sjedinjene Države ne služe kao sigurno utočište za progonioce", naglasila je.

Američka tužiteljka Vanessa Roberts Avery za Distrikt Connecticut kazala je kako je "navodno ova optužena skrivala svoju prethodnu zloupotrebu ljudskih prava i više puta je lagala tokom procesa imigracije i državljanstva kako bi ušla u ovu zemlju i postala državljanin SAD-a".

Ona je "zahvalila istražnim partnerima u SAD i u BiH što su zanemarili vremenski period od počinjenja djela kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena".

"Nada Tomanić je navodno učestvovala u zlostavljanju zarobljenika bosanskih Srba i lagala o tome američku vladu decenijama kasnije", rekao je pomoćnik direktora Luis Quesada iz FBI-jevog odjeljenja za kriminalističke istrage.

"FBI, naši međunarodni partneri i Centar za prekršioce ljudskih prava i ratne zločine žarko su posvećeni istraživanju kršenja ljudskih prava bez obzira gdje i prije koliko vremena se zločin dogodio", naglasio je.

Nada Radovan Tomanić se tereti po dvije tačke za nezakonito pribavljanje naturalizacije. Ako bude osuđena, prijeti joj maksimalna kazna od 10 godina zatvora po svakoj tački. Osuda bi također rezultirala automatskim oduzimanjem američkog državljanstva.

FBI istražuje slučaj, uz koordinaciju koju pružaju Centar za prekršioce ljudskih prava i ratne zločine Odjela za domovinsku sigurnost i Ured za otkrivanje prijevara i nacionalnu sigurnost Službe za državljanstvo i imigraciju (FDNS), zajedno s FBI-jevom jedinicom za međunarodna ljudska prava.

Ministarstvo pravde zahvalilo je Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu pravde Srbije i Međunarodnom rezidualnom mehanizmu Ujedinjenih nacija za krivične sudove, koji su bili instrumentalni u daljem istrazi.

Sudski advokat Elizabeth Nielsen iz Odjela za ljudska prava i posebna tužilaštva (HRSP) i pomoćnik američkog tužioca Angel Krull za Distrikt Connecticut procesuiraju slučaj, uz pomoć istoričara HRSP-a. Pomoć je pružila i Kancelarija za međunarodne poslove Ministarstva pravde.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG