Linkovi

Teme

Biden i članovi Kongresa upozoravaju na strano miješanje u izbore

Predsjednički kandidat Demokratske stranke Joe Biden (Foto: AP/Patrick Semansky)

Predsjednički kandidat Demokrata Joe Biden rekao je da "unaprijed upozorava" Rusiju i druge strane vlade da će, ako bude izabran za predsjednika, preduzeti agresivne mjere da spriječi bilo kakvo miješanje u američke izbore.

Biden je to poručio nakon što su demokratski lideri upozorili da je Kongres, po svemu sudeći, meta stranog miješanja.

Biden je u saopštenju u ponedjeljak naveo da će strano miješanje smatrati "neprijateljskim činom koji značajno pogađa odnose Sjedinjenih Država i vlade zemlje koja se miješa". Takođe je kritikovao predsjednika Donalda Trumpa što nije adekvatno reagovao na procjenu američkih obavještajnih agencija da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. godine.

Ako bilo koja strana sila bezobzirno odluči da se miješa u našu demokratiju, neću oklijevati da kao predsjednik na to odgovorim i pobrinem se da postoje značajne i dugotrajne posljedice
Joe Biden

Biden je prošle nedjelje rekao da je počeo da dobija izvještaje obavještajnih agencija i upozorio da Rusija, Kina i drugi američki protivnici pokušavaju da podriju predsjedničke izbore. Biden nije dao dokaze za to, ali je naveo da je Rusija "i dalje angažovana" poslije 2016. godiine, te da je Kina takođe umiješana u napore da se podstakne nepovjerenje u američki izborni proces.

Tokom online skupa u ponedjeljak veče, Biden je poručio: "Biće teško, ne mogu mnogo toga da uradim sada osim da govorim o tome, ali je to povod za ozbiljnu zabrinutost. Zaista je riječ o kršenju našeg suvereniteta".

U intervju za kablovsku mrežu MSNBC, predsjednički kandidat demokrata rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin "zna da mislim ono što kažem".

Demokratski lideri uputili su pismo direktoru Federalnog istražnog biroa (FBI) Christopheru Wrayju u kojem su saopštili da su zabrinuti zbog toga što je Kongres, po svemu sudeći, meta "planirane strane kampanje miješanja" da bi se uticalo na predsjedničke izbore 2020. godine. Zatražili su od Wrayja da, iza zatvorenih vrata, brifuje sve članove Kongresa prije pauze u u avgustu.

U pismu predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi, lidera demokrata u Senatu Cucka Schumera i vodećih demokrata u obavještajnim odborima oba doma Kongresa ne iznose se detalji o prijetnjama, koje se međutim opisuju kao ozbiljne i konkretne.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

“Ozbiljno smo zabrinuti da je Kongres meta strane kampanje miješanja, kojom se pokušavaju raširiti dezinformacije da bi se uticalo na aktivnost Kongresa, javnu debatu i predsjedničke izbore u novembru", napisali su u pismu Pelosi, Schumer, predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja Predstavničkog doma Adam Schiff​ i vodeći demokrata u Obavještajnom odboru Senata Mark Warner.

Neimenovani zvaničnik Kongresa, upoznat sa sadržajem pismom, rekao je da postoji i strogo povjerljivi dodatak "da bi se osiguralo da postoji jasan i nedvosmislen zapis o kontraobavještajnim prijetnjama koje su povod za zabrinutost". Dodatak, kako je naveo, uglavnom je zasnovan na analizama izvršne grane. FBI je saopštio da je dobio pismo, ali je odbio da ga komentariše.

Još nije jasno šta je tačno povod za zabrinutost demokrata, ali postoje strahovanja od izbora predsjednika Donalda Trumpa da se ruski napori da izazove haos u američkoj politici nastavljaju i na ovogodišnjim izborima. Na izborima 2016. godine, ti napori obuhvatali su hakerske upade ruskih vojnih obavještajnih zvaničnika u mail naloge Demokratske stranke, a zatim i curenje podataka od strane WikiLeaksa.

Obavještajne agencije saopštile su da je cilj te operacije bio da se pomogne Trumpovoj predsjedničkoj kampanji i naruši ugled njegove tadašnje demokratske protivnice, Hillary Clinton. Rusi su takođe koristili kampanju na društvenim medijima da šire dezinformacije i poruke čiji cilj je bio da se podijeli američko javno mnijenje. Bivši specijalni tužilac Robert Mueller koji je vodio istragu ruskog miješanja, na kraju je zbog toga podigao optužnice protiv 25 ruskih državljana.

Demokrate, među kojima su i članovi obaveštajnog odbora u Senatu, izrazili su zabrinutost da bi aktuelna republikanska istraga Bidenovog sina, Huntera Bidena, i njegovog poslovanja u Ukrajini mogla da pojača rusku kampanju širenja dezinformacija. Istragu vodi predsjedavajući Odbora za unutrašnju bezbjednost i vladina pitanja Ron Johnson, čiji je portparol rekao da je odbor već zatražio i dobio izvještaje o ruskim dezinformacijama.

Donald Trump
Donald Trump

Dok Biden kritikuje Trumpa što se nije agresivnije suprostavio Rusiji, njegovo obećanje da će obavještajna zajednica, ako bude izabran za predsjednika, "javno i pravovremeno izvještavati" o bilo kakvim stranom miješanju u američke izbore na neki način predstavlja izmjenu prakse Obamine administracije koja je čekala mjesecima da zvanično optuži Moskvu za hakovanja mail naloga demokrata 2016. godine.

Zvaničnici su to uradili tek nakon unutrašnje debate o tome šta bi trebalo da kažu. Čak i kada je adminstracija, u kojoj je Biden bio potpredsjednik SAD, izdala izvještaj u oktobru 2016. godine u kojem se Rusija optužuje za hakerske napade, nije pomenula Putina po imenu, kao ni da su u toku napori da se utvrdi da li su aktivnosti Kremlja bile koordinisane sa Trumpovom kampanjom.

Hillary Clinton, koja je izgubila na predsjedničkim izborima 2016. godine, rekla je u ponedjeljak da joj je drago što Biden govori o tom pitanju. "Jasno je da je Rusija uspjela. Vjerovali su da mogu da utiču na mišljenje i čak glasove Amerikanaca, zbog čega bi sada stali", rekla je Clinton za MSNBC.

See all News Updates of the Day

Strano miješanje ponovo prijetnja za predsjedničke izbore u SAD

Glasanje u Filadelfiji, arhivski snimak

U Sjedinjenim Državama ima novih nagovještaja da je izborni sistem ponovo meta napada stranih neprijatelja uoči predsjedničkih izbora 3. novembra, prenosi agencija AP.

Obavještajni zvaničnici potvrdili su prethodnih dana da strani akteri aktivno pokušavaju da hakuju privatnu komunikaciju "američkih političkih kampanja, kandidata i drugih političkih meta" i da ugroze američku izbornu infrastrukturu. Strani entiteti takođe agresivno šire dezinformacije da bi unijeli zabunu među birače uoči izbora.

Nema dokaza da su američki protivnici uspjeli da ugroze kampanje ili izborne sisteme država, ali je predsjednička kampanja demokratskog kandidata Joe Bidena potvrdila ove nedjelje da se suočava sa više prijetnji.

Predziborni tim bivšeg potpredsjednika SAD odbio je međutim da objavi detalje tih prijetnji iz straha da bi na taj način protivnici mogli da dobiju korisne obavještajne podatke.

O stranom miješanju se, dijelom zbog te tajnosti, i dalje ne govori mnogo u predizbornoj trci iako i republikanci i demokrate priznaju da je riječ o ozbiljnoj prijetnji koja bi mogla značajno da utiče na izbore u bilo kom trenutku.

Bidenova kampanja je sve više zabrinuta da proruski izvori već dijele dezinformacije o porodici demokratskog kandidata sa kampanjom predsjednika Donalda Trumpa i njegovim republikanskim saveznicima u Kongresu, sa ciljem da nanesu štetu Bidenu uoči izbora.

Trumpova kampanja odbila je da odgovori na pitanje da li je od stranih državljana dobila informacije o Bidenu. Trump je prošle godine opozvan u Predstavničkom domu zbog vršenja pritiska na ukrajinske lidere da istraže poslove Bidenovog sina Huntera u Ukrajini, iako su optužbe o korupciji protiv Bidenovih već bile diskreditovane.

Republikanski senator iz Wisconsina Ron Johnson​, jedan od ključnih Trumpovih saveznika i predsjedavajući senatskog Odbora za unutrašnju bezbjednost, odbacio je navode da je od stranih državljana dobio štetne informacije o Bidenu.

Međutim, Ukrajinac Oleksandr Onyshchenko​ rekao je za dnevnik Washington Poston da je Johnsonu i Trumpovom savezniku Rudyju Giuliani​ju dao audio snimke i transkripte. Demokrate u Predstavničkom domu najavile su da su državnom sekretaru Mikeu Pompeu naložile da im preda dokumenta koja je dao Johnsonovom odboru.

Predsjedničke kampanje i stranački odbori dobijaju redovne izvještaje od Nacionalnog kontraobavještajnog i bezbjednosnog centra, čiji je direktor Bill Evanina u prošlonedjeljnom saopštenju potvrdio da Rusija i dalje nastavlja da se miješa u američke izbore, ali i da Kina pokušava da pronađe način da utiče na američku politiku.

Trumpov tim nije prijavio specifične strane prijetnje po predsjednikovu kampanju, ali je advokat Matthew Morgan​ naglasio dugogodišnje napore Republikanske stranke da se širom zemlje uvedu različite mjere za provjeru identiteta birača, kao važan način za spriječavanje stranog miješanja.

"Napori demokrata da ukinu te mjere izložile bi naš izborni sistem stranom miješanju. Zato se i borimo, da očuvamo integritet izbornog sistema", naveo je Morgan.

Uprkos Morganovim tvrdnjama, nema dokaza o značajnim izbornim neregularnostima u američkoj politici. Takođe nema dokaza da bi zbog obimnijeg glasanja poštom izborni sistem bio podložniji stranom miješanju, kao što Trump često tvrdi.

Trump je i ove nedjelje iznio te neosnovane tvrdnje i sugerisao odlaganje izbora, što ne može da uradi bez odluke Kongresa. Demokrate i republikanci odbacili su tu ideju.

Međutim, ima puno dokaza da strane sile pokušavaju da unesu zabunu širenjem dezinformacija, uz pokušaje da hakuju političke kampanje, kao što je Evanina upozorio prošle nedjelje.

Američke obavještajne agencije utvrdile su da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. godine.

Nema sumnje da se strano miješanje nastavlja i 2020. godine, posebno nakon što su američki zvaničnici potvrdili da ruske obavještajne službe koriste tri webistea na engleskom jeziku da šire dezinformacije o pandemiji koronavirusa, koja je znatno uticala i na političku situaciju u Americi.

Vodeći demokrata u senatskom Odboru za obavještajna pitanja Mark Warner rekao je u jednom intervjuu da "strani neprijatelji nikada nisu prestali da se miješaju u naš izborni proces", prenosi AP.

SAD uvele sankcije kineskoj kompaniji zbog kršenja ljudskih prava Ujgura

Na fotografiji snimljenoj 13. septembra 2019. vide se ljudi na ulicama malog sela naseljenog muslimanskim Ujgurima, na obodu Šajara, u regionu Ksinjang u Kini.

Sjedinjene Države intenzivirale su svoj ekonomski pritisak na kinesku pokrajinu Ksinjang u petak, uvodeći sankcije moćnoj kineskoj kompaniji i dvojici zvaničnika za ono za šta kažu da je kršenje ljudskih prava Ujgura i drugih etničkih manjina.

Taj potez, posljednji koji dodatno zaoštrava odnose SAD i Kine, dogodio se nedjelju dana nakon što je predsjednik SAD Donald Trump zatvorio kineski konzulat u Houstonu, što je izazvalo Peking da zatvori konzulat SAD u Čengduu.

Sekretarijat za finansije SAD saopštio je da je na crnu listu stavio Ksinjanšku korporaciju za proizvodnju i izgradnju (Production and Construction Corps - XPCC), zajedno sa Sunom Đinlongom, bivšim partijskim sekretarom u XPCC-u i Pengom Điaruijem, zamjenikom partijskog sekretara i komandanta, pod optužbama da su povezani sa serijom kršenja ljudskih prava protiv etničke manjine u Ksinjangu.

"Kršenje ljudskih prava u Ksinjangu, Kina, protiv Ujgura i drugih muslimanskih manjina od strane Kineske komunističke partije, rangira se kao mrlja vijeka", rekao je u sapštenju državni sekretar SAD Mike Pompeo.

Kina negira zlostavljanje manjinskih grupa i poručuje da kampovi u kojima se drže mnogi Ujguri obezbjeđuju njihovo stručno osposobljavanje i da su potrebni za borbu protiv ekstreemizma.

Akcija Washingtona znači zamrzavanje cjelokupne imovine kompanije i pojedinaca u SAD, generalno zabranjuje Amerikancima da sa njima rade i zabranjuje Sun Đinlongu i Pengu Điariju da putuju u Sjedinjene Države.

Viši zvaničnik administracije, govoreći pod uslovom anonimnosti, opisao je kompaniju kao "tajnovitu, paravojnu organizaciju koja vrši različite funkcije pod direktnom kontrolom" Kineske partije Kine (KPK).

"Oni su direktno umiješani u sprovođenje KPK-ovog sveobuhvatnog nadzora, kažnjavanje i indoktrinaciju... za koje svi mi znamo da ciljaju Ujgure i članove drugih etničkim manjina u Ksinjangu", rekao je zvaničnik.

Sekretarijat za finansije takođe je izdao licencu odobravajući određenu obustavu trasnakcija i aktivnosti koje su u vezi sa blokiranim XPCC-ovim podružnicama do 30. septembra.

Washington je nedavno uveo sankcije sekretaru KPK autonomne oblasti Ksingjang, Čenu Kvangu, najvišem rangiranom kineskom zvaničniku koji je targetiran, stavio na crnu listu moćni kineski Politbiro i akteulnog prvog partijskog sekretara u XPCC-u, kao i druge zvaničnike i Ksingjanški biro za javnu bezbjednost.

Peter Harrell, bivši zvaničnik i ekspert za sankcije u Centru za novu američku bezbjednost, izjavio je da je iz ekonomske perspektive akcija u petak bila "znatna eskalacija" američkog pritiska i da šalje upozorenje kompanijama koje su aktivne u Kini.

"Trumpova administracija napokon je preduzela značajne sankcije... akcije protiv Kinjanga, za razliku od onih koje su bile prvenstveno simbolične", rekao je Harrell.

XPCC je kvazi-vojna grupa formirana 1954. Inicijalno je formirana od demobilisanih vojnika koji su prošli vojnu obuku, dok su učestvovali u razvoju farmi na sušnoj zemlji u regionu.

Civilni pripadnici iz istočne Kine kasnije su se priključili korpusu, koji sada broji 3,11 miliona ljudi, što je više od 12 odsto stanovništva regiona. Gotovo je u potpunosti sačinjen od Kineza u reginu, koji je takođe dom muslimanskim Ujgurima.

Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost SAD prikupljao obavještajne podatke o novinarima

Protesti u Portlandu, u Oregonu

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost (DHS) saopštio je u petak da je naložio agentima da prestanu da sastavljaju i dijele „obavještajne izvještaje” o novinarima.

Sekretarijat se oglasio dan nakon što je dnevnik Washington Post prenio da je jedan odsjek u DHS-u sastavio tri izvještaja o dvojici novinara koji su izvještavali sa protesta u Portlandu, u Oregonu, a zatim ih podijelio federalnim agencijama za sprovođenje zakona.

U izvještajima, koje je pripremila Kancelarija za obavještajne podatke i analize, navodi se da su novinari objavili procurjela dokumenta, koja nisu bila povjerljiva, o raspoređivanju federalnih agenata u Portlandu. Kancelarija je zadužena za objedinjavanje obavještajnih podataka u Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost i za davanje tih informacija državnim i lokalnim vlastima, kao i privatnim partnerima.

U saopštenju, kancelarija je navela da je vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbjednost Chad Wolf​ zaustavio prikupljanje informacija o novinarima i naložio sprovođenje istrage.

„Vršilac dužnosti sekretara ne podržava tu praksu i riješen je da osigura da svi službenici sekretarijata poštuju principe profesionalizma, nepristrasnosti i poštovanja ljudskih prava i sloboda, naročito kada je riječ o ustavnom pravu na slobodu govoru”, saopštio je portparol Sekretarijata Alexei Woltornist​.

Detalji obavještajnih izvještaja objavljeni su dok traju protesti u Portlandu i New Yorku, gdje su pripadnici federalnih snaga u civilnim odjelima hapsili demonstrante na ulicama i odvozili ih kombijima bez ikakvih obilježja.

Washington Post je prenio da su se u obavještajnim izvještajima nalazili snimci i opisi tweetova Mikea Bakera, novinara dnevnika New York Times i Benjamina Wittes​a, glavnog i odgovornog urednika bloga Lawfare, koji se bavi nacionalnom bezbjednošću. U izvještaju su bili i podaci o tome koliko puta su njihove objave na društvenim mrežama likeovane ili retweetovane.

Baker je jedan od autora članaka o internim dokumentima Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost o protestima i nemirima u Portlandu. U jednom od članaka iznose se detalji dokumenta u kojem se upozorava da federalni agenti raspoređeni u gradu "nisu obučeni za kontrolu nemira ili masovnih demonstracija".

Wittes, koji je takođe saradnik Instituta Brookings, prenio je da je DHS sredinom jula naložio svojim službenicima da nadziru objave na društvenim mrežama i prikupe informacije o ljudima koji su osumnjičeni za uništavanje javnih spomenika.

Komentarišući obavještajne izvještaje, Wittes je na Twitteru objavio da razmatra svoje pravne opcije.

„Ono što je zabrinjavajuće u ovoj priči je što je kancelarija dijelila moje tweetove 'kao obavještajne podatke'. Nisam siguran kako moje izvještavanje o dokumentima koji nisu povjerljivi predstavlja prijetnju po unutrašnju bezbjednost koja opravdava prikupljanje i dijeljenje obavještajnih izvještaja o jednom američkom državljaninu, naročito onom koji iskazuje svoje pravo na slobodu govora”, objavio je Wittes na Twitteru.

Analitičari upozoravaju da sporni potez Sekretarijata potencijalno predstavlja kršenje prvog amandmana američkog Ustava, koji garantuje pravo na slobodu govora.

„Iako pojedinačni novinari nisu uplašeni, taj potez je veoma zabrinjavajući i potencijalno neustavan. Drugi novinari će možda dobro da razmisle prije nego što se budu bavili takvom vrstom istraživačkog novinarstva”, ističe Nora Benavides, direktorica Programa za slobodu govora u SAD, u neprofitnoj organizaciji Pen Amerika, koja promoviše slobodu govora i medija.

Benavides ističe da prikupljanja obavještajnih izvještaja predstavlja „ozbiljnu prijetnju po prvi amandman Ustava”.

„Novinari ne bi trebalo da budu u situaciji da razmišljaju o tome da li bi trebalo da rade svoj posao i da time rizikuju da potencijalno budu dio obavještajnog izvještaja ili da budu pod istragom kao da čine neko krivično djelo. Takvu praksu vidimo u nedemokratskim vladama”, upozorava Benavides.

Navela je i da izvještaji DHS-a o novinarima nisu izolovani incident i da je više federalnih agencija prošle godine sarađivalo na izradi tajne baze podataka o novinarima, aktivistima i advokatima koji su se bavili velikim migrantskim karavanom.

Lokalni ogranak televizije NBC u San Diegu, u Californiji prenio je da su u bazi podataka bila imena deset novinara i još 48 pojedinaca za koje su zvaničnici preporučili da budu „podvrgnuti kontroli na granici SAD i Meksika”.

Reakcije na odluku povlačenja vojnika iz Njemačke

Reakcije na odluku povlačenja vojnika iz Njemačke
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Američka vojska: Rusija poslala oružje i opremu u Libiju

Američka vojska: Rusija poslala oružje i opremu u Libiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG