Linkovi

Trumpova „strategija ružičnjaka” odgovara Bidenovoj „manje je više”


Joe Biden and Donald Trump
Joe Biden and Donald Trump

Pošto zbog panedmije nije u mogućnosti da drži mitinge, predsjednik Donald Trump je za potrebe kampanje koristio i Bijelu kuću i druga mjesta na kojima se obraćao javnosti - kako bi prenio svoju poruku biračima i napao svog najizglednijeg rivala Joe Bidena.

Predsjednik SAD je na protekloj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, na kojoj je objavio odluku da se sankcioniše Kina, dobar dio vremena posvetio napadima na Bidena. Takođe, tokom diskusije o smanjenju stope kriminaliteta, optužio je Bidena da želi "otvorene granice" kako bi bande mogle da ulaze u SAD.

Onda je optužio Bidena da stopira infrastrukturne projekte, na šta je Bidenova kampanja odgovorila objavom njegovog plana za infrastrukturu i opaskom da Trump stavlja Kinu na prvo mjesto.

"Strategija ružičnjaka"

Pošto zbog pandemije nema klasičnih mitinga, u tu svrhu poslužili su i okrugli stolovi, predstavljanje predsjedničkih uredbi i drugi javni događaji.

Zbog toga što se Trumpove konferencije za novinare održavaju u dvorištu - ružičnjaku Bijele kuće, predizborna strategija u kojoj predsednik svoju poziciju koristi za kampanju poznata je i kao "strategija ružičnjaka" .

I prethodni predsjednici su koristili tu strategiju, ali analitičari kažu da je Trump podigao na viši nivo.

"Ako konferenciju za novinare, na kojoj bi trebalo da najavite nešto zvanično, iskoristite za to da 90 odsto vremena napadate svog protivnika - to nije nešto što su radili prošli predsjednici", kaže za Glas Amerike Norman Ornstein​ iz Instituta American Enterprise​.

Trump je 2016. godine vodio kampanju pod sloganom "osušite močvaru", obećao da će uzdrmati situaciju i od tada krši sve predsjedničke norme ponašanja - ne želi da objavi koliko je platio porez, da napusti svoj privatni biznis, odbacuje sudske odluke sa kojima se ne slaže. Njegovi saradnici tvrde da Trump samo govori stvari kakve jesu i uzvraća na udarce protivnika.

President Donald Trump speaks during a news conference in the Rose Garden of the White House, July 14, 2020.
President Donald Trump speaks during a news conference in the Rose Garden of the White House, July 14, 2020.

"Manje je više"

Demokrata Joe Biden, istovremeno, primjenjuje strategiju "manje je više". Biračima se uglavnom obraća iz svoje kuće u Delawareu, ograničava putovanja i konferencije za novinare.

Time što ograničava vidljivost svog kandidata, kažu analiičari, Bidenova kampanja zapravo ogoljuje Trumpovu plahovitost i izjave koje javnost često kritikuje.

"Trump često pogriješi i kaže nešto što se kasnije upotrijebi protiv njega", kaže Thomas Schwartz​ sa Univerziteta Vanderbilt.

Strategija se pokazala efektnom za Bidena koji trenutno vodi na nivou cijele zemlje i u državama koje su ključne za izbor predsjednika. Posljednja anketa Univerziteta Quinnipiac​ pokazuje da 52 odsto ispitanika podržava Bidena, a 37 odsto Trumpa.

Fokus na pandemiju

Bidenov pristup takođe ima cilj da skrene pažnju na Trumpove pomiješane poruke u vezi sa pandemijom i to kako administracija upravlja krizom.

"Time što ostaje kod kuće u Delawareu, rijetko izlazi, uvijek nosi masku u javnosti - pokazuje ne samo da radi pravu stvar, već i da Trump radi pogrešno", kaže Ornstein.

Bidenova kampanja snimila je mnogo spotova u kojima se govori o Trumpovom neuspjehu da upravlja pandemijom. Biden je predsjednika optužio da ugrožava živote Amerikanaca time što drži predizborne mitinge.

Istovremeno, dokle god Biden nije mnogo u javnosti, Trump može više da ga kritikuje kao slabog, senilnog, uplašenog 77- godišnjaka.

"Taj čovjek ne govori, niko ga nikad nije čuo, a i kad počne da priča ne može da sastavi dvije rečenice", rekao je Trump na Fox Newsu u junu.

Trumpovi TV spotovi uglavnom prikazuju Bidenove gafove i momente kada je zamuckivao, uz pitanje "da li Biden ima demenciju".

Democratic presidential candidate, former Vice President Joe Biden speaks during a campaign event, July 14, 2020, in Wilmington, Del.
Democratic presidential candidate, former Vice President Joe Biden speaks during a campaign event, July 14, 2020, in Wilmington, Del.

Stranačke konvencije

Uprkos pandemiji, predsjednička trka će se intenzivirati onda kada demokrate i republikanci na stranačkim konvencijama i zvainčno potvrde da su Trump i Biden kandidati.

Od tog trenutka, kandidati će češće morati da se sreću u debatama licem u lice.

U tom slučaju, birači će više gledati u Joe Bidena i o njemu formirati neko mišljenje, kaže John Fortieriz Centra za dvostranačku politiku.

Bidenova kampanja obacila je prijedlog Trumpove da se debate održe ranije nego što je planirano i saopštila da će učestvovati u tri debate počev od septembra - kao što i predviđa predizborni ciklus.

"Jedva čekam. Jedva čekam da se suočim sa, kako on sebe naziva, stabilnim genijem", rekao je Biden.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG