Linkovi

2020 SAD glasaju

Trumpova „strategija ružičnjaka” odgovara Bidenovoj „manje je više”

Joe Biden and Donald Trump

Pošto zbog panedmije nije u mogućnosti da drži mitinge, predsjednik Donald Trump je za potrebe kampanje koristio i Bijelu kuću i druga mjesta na kojima se obraćao javnosti - kako bi prenio svoju poruku biračima i napao svog najizglednijeg rivala Joe Bidena.

Predsjednik SAD je na protekloj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, na kojoj je objavio odluku da se sankcioniše Kina, dobar dio vremena posvetio napadima na Bidena. Takođe, tokom diskusije o smanjenju stope kriminaliteta, optužio je Bidena da želi "otvorene granice" kako bi bande mogle da ulaze u SAD.

Onda je optužio Bidena da stopira infrastrukturne projekte, na šta je Bidenova kampanja odgovorila objavom njegovog plana za infrastrukturu i opaskom da Trump stavlja Kinu na prvo mjesto.

"Strategija ružičnjaka"

Pošto zbog pandemije nema klasičnih mitinga, u tu svrhu poslužili su i okrugli stolovi, predstavljanje predsjedničkih uredbi i drugi javni događaji.

Zbog toga što se Trumpove konferencije za novinare održavaju u dvorištu - ružičnjaku Bijele kuće, predizborna strategija u kojoj predsednik svoju poziciju koristi za kampanju poznata je i kao "strategija ružičnjaka" .

I prethodni predsjednici su koristili tu strategiju, ali analitičari kažu da je Trump podigao na viši nivo.

"Ako konferenciju za novinare, na kojoj bi trebalo da najavite nešto zvanično, iskoristite za to da 90 odsto vremena napadate svog protivnika - to nije nešto što su radili prošli predsjednici", kaže za Glas Amerike Norman Ornstein​ iz Instituta American Enterprise​.

Trump je 2016. godine vodio kampanju pod sloganom "osušite močvaru", obećao da će uzdrmati situaciju i od tada krši sve predsjedničke norme ponašanja - ne želi da objavi koliko je platio porez, da napusti svoj privatni biznis, odbacuje sudske odluke sa kojima se ne slaže. Njegovi saradnici tvrde da Trump samo govori stvari kakve jesu i uzvraća na udarce protivnika.

President Donald Trump speaks during a news conference in the Rose Garden of the White House, July 14, 2020.
President Donald Trump speaks during a news conference in the Rose Garden of the White House, July 14, 2020.

"Manje je više"

Demokrata Joe Biden, istovremeno, primjenjuje strategiju "manje je više". Biračima se uglavnom obraća iz svoje kuće u Delawareu, ograničava putovanja i konferencije za novinare.

Time što ograničava vidljivost svog kandidata, kažu analiičari, Bidenova kampanja zapravo ogoljuje Trumpovu plahovitost i izjave koje javnost često kritikuje.

"Trump često pogriješi i kaže nešto što se kasnije upotrijebi protiv njega", kaže Thomas Schwartz​ sa Univerziteta Vanderbilt.

Strategija se pokazala efektnom za Bidena koji trenutno vodi na nivou cijele zemlje i u državama koje su ključne za izbor predsjednika. Posljednja anketa Univerziteta Quinnipiac​ pokazuje da 52 odsto ispitanika podržava Bidena, a 37 odsto Trumpa.

Fokus na pandemiju

Bidenov pristup takođe ima cilj da skrene pažnju na Trumpove pomiješane poruke u vezi sa pandemijom i to kako administracija upravlja krizom.

"Time što ostaje kod kuće u Delawareu, rijetko izlazi, uvijek nosi masku u javnosti - pokazuje ne samo da radi pravu stvar, već i da Trump radi pogrešno", kaže Ornstein.

Bidenova kampanja snimila je mnogo spotova u kojima se govori o Trumpovom neuspjehu da upravlja pandemijom. Biden je predsjednika optužio da ugrožava živote Amerikanaca time što drži predizborne mitinge.

Istovremeno, dokle god Biden nije mnogo u javnosti, Trump može više da ga kritikuje kao slabog, senilnog, uplašenog 77- godišnjaka.

"Taj čovjek ne govori, niko ga nikad nije čuo, a i kad počne da priča ne može da sastavi dvije rečenice", rekao je Trump na Fox Newsu u junu.

Trumpovi TV spotovi uglavnom prikazuju Bidenove gafove i momente kada je zamuckivao, uz pitanje "da li Biden ima demenciju".

Democratic presidential candidate, former Vice President Joe Biden speaks during a campaign event, July 14, 2020, in Wilmington, Del.
Democratic presidential candidate, former Vice President Joe Biden speaks during a campaign event, July 14, 2020, in Wilmington, Del.

Stranačke konvencije

Uprkos pandemiji, predsjednička trka će se intenzivirati onda kada demokrate i republikanci na stranačkim konvencijama i zvainčno potvrde da su Trump i Biden kandidati.

Od tog trenutka, kandidati će češće morati da se sreću u debatama licem u lice.

U tom slučaju, birači će više gledati u Joe Bidena i o njemu formirati neko mišljenje, kaže John Fortieriz Centra za dvostranačku politiku.

Bidenova kampanja obacila je prijedlog Trumpove da se debate održe ranije nego što je planirano i saopštila da će učestvovati u tri debate počev od septembra - kao što i predviđa predizborni ciklus.

"Jedva čekam. Jedva čekam da se suočim sa, kako on sebe naziva, stabilnim genijem", rekao je Biden.

See all News Updates of the Day

Ankete pokazuju da Biden vodi pred Trumpom za milion glasačkih listića

Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden waves as he arrives at The Queen theatre in Wilmington, Del., Oct. 19, 2020.

Petnaest dana do američkih predsjedničkih izbora, demokratski izazivač Joe Biden prema nacionalnim anketama nastavlja vodstvo protiv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, a milioni Amerikanaca glasaju ranije.

Rezultati prikupljenih anketa pokazuju da je Biden, bivši potpredsjednik i aktivni učesnik američke političke scene gotovo pola stoljeća, u vodstvu od 9 ili 10 posto na nacionalnoj razini i možda upola manjim vodstvom u ključnim državama koje će u velikoj mjeri odrediti sudbinu izbora.

Trump je i dalje uvjeren da će biti ponovo izabran.

Već je zabilježeno rano glasanja bez presedana u SAD-u, s gotovo 28 miliona ljudi koji su glasali, lično ili poštom. Brojka iznosi oko 20 posto od ukupnog broja glasova kad je Trump na izborima 2016. izbacio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, a još 30 posto moglo bi glasati do službenog dana izbora.

Neki od glasača rekli su anketarima da su glasali ranije kako bi izbjegli direktan kontakt s drugim ljudima na biračkim mjestima 3. novembra usred pandemije koronavirusa u SAD-u.

U međuvremenu, neki demokrati rekli su da je njihova motivacija za prijevremeno glasanje bila da budu među prvima koji su glasali za svrgavanje Trumpa, dok anketari kažu da je većina republikanaca izjavila da namjerava lično glasati na dan izbora, kao što je to tradicionalno u SAD-u.

President Donald Trump arrives at a campaign rally, Oct. 19, 2020, in Prescott, Ariz.
President Donald Trump arrives at a campaign rally, Oct. 19, 2020, in Prescott, Ariz.

Na temelju ankete, neke novinske organizacije već predviđaju da će Biden postati 46. predsjednik države na dan inauguracije 20. januara i njen najstariji predsjednik sa 78 godina. Gubitak na izborima učinio bi Trumpa, preduzetnika u nekretninama i domaćina reality showa, koji je postao političar, trećim aktuelnim američkim predsjednikom u posljednja četiri desetljeća koji je izgubio svoj ponovni izbor za drugi četvorogodišnji mandat.

Trump je takođe zaostajao u anketama na posljednjim izborima, ali je potom zabilježio rast nakon intenzivne kampanje u ključnim državama, uključujući Pennsylvaniju, Michigan i Wisconsin.

Internetska stranica za anketiranje FiveThirtyEight.com kaže da je njenih 40.000 kompjuteriziranih simulacija na izborima pokazalo da je Biden pobijedio 88 puta u 100 mogućih scenarija uzimajući u obzir potencijalni odaziv birača, istorijske trendove i nedavne izborne rezultate u 50 država.

Druge vijesti već sugerišu da je Biden u prednosti u dovoljno ključnih država i da može da prikupi više od većine 270 od 538 izbornih glasova potrebnih za osvajanje predsjedničkog mjesta u Izbornom kolegiju, američkom sistemu indirektne demokratije.

Američko nacionalno glasanje ne određuje pobjednika, već ishod u svakoj od država, gdje pobjednik glasova u svim, osim u dvije najmanje naseljene države, skuplja sve svoje izborne glasove.

Trump i Biden posljednjih su dana intenzivno vodili kampanje u ključnim državama uoči druge i posljednje debate u Nashvilleu u državi Tennessee. Trump se u ponedjeljak uputio na dva odredišta tokom kampanje u jugozapadnoj državi Arizoni, koje je osvojio 2016. godine, ali sada tijesno prati Bidena u tamošnjim anketama.

Biden je u ponedjeljak uzeo slobodno vrijeme od kampanja, kako bi se pripremio za raspravu.

Kamala Harris and Mike Pence
Kamala Harris and Mike Pence

Trumpov kandidat, potpredsjednik Mike Pence, vodio je kampanju u sjeveroistočnim državama Maine i Pennsylvania. Bidenova potpredsjednička kandidatkinja, kalifornijska senatorica Kamala Harris, vodila je kampanju u ključnoj bojišnici, jugoistočnoj državi Florida, Trumpovoj usvojenoj matičnoj državi.

Prije četiri godine, Trump je izgubio nacionalno glasanje od Clintonove za oko 2%, gotovo tri miliona glasova, dok je na izborima pobijedio, jer je tijesno pobijedio na izborima u tri sjeverne države - Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu - koje su tradicionalno nosili demokrati. Na Izbornom kolegiju Trump je prikupio sve izborne glasove u te tri države - i predsjedništvo.

Trenutno anketiranje svake od država ne predviđa pobjedu Trumpa u državama koje je Clintonova držala 2016. godine, dok Biden ima malu anketnu prednosti u nekoliko država u kojima je Trump pobijedio, uključujući i one tri koje su ga odvele u Bijelu kuću, zajedno s drugima gdje je ishod pod znakom pitanja.

Trump (74) i dalje vidi sebe kao pobjednika. No, prošle sedmice, tokom kampanje u južnoj državi Georgia, razmišljao je o mogućnosti gubitka od Bidena.

"Možete li zamisliti ako izgubim?", rekao je. "Neću se osjećati tako dobro. Možda ću morati napustiti zemlju, ne znam". U drugim državama glasačima je rekao da se više neće vratiti da ih vidi, ako ne glasaju za njega.

U nedjelju naveče u Nevadi, Trump je tvrdio da će ga njegovi veliki skupovi sa hiljadama pristalica u osporavanim državama dovesti do pobjede, za razliku od skromnih posjeta na Bidenovim događanjima, gdje se praktikuje socijalno distanciranje pristalica koji nose maske.

Prije nego što je u ponedjeljak krenuo u Arizonu, Trump, koji je nedavno proveo četiri dana u bolnici nakon zaraze koronavirusom, napao je vladine zdravstvene stručnjake, uključujući vodećeg državnog stručnjaka za zarazne bolesti, dr. Anthonyja Faucija, zbog njihove uloge u rješavanju pandemije i zahtjeva da Amerikanci nose maske i praktikuju socijalno distanciranje od drugih.

"Ljudi su umorni od slušanja Faucija i svih ovih idiota", izjavio je Trump u telefonskom razgovoru s osobljem svoje kampanje.

Posljednjih dana SAD svakodnevno bilježe više od 50 000 novih infekcija. Sve u svemu, prema Sveučilištu Johns Hopkins, SAD su ukupno vodeće u svijetu sa više od 219 000 smrtnih slučajeva i 8,1 miliona infekcija.

Predsjednička debata zakazana za četvrtak ima nova pravila

FILE - This combination of Sept. 29, 2020, file photos show President Donald Trump, left, and former Vice President Joe Biden during the first presidential debate at Case Western University and Cleveland Clinic, in Cleveland, Ohio.

Druga i posljednja debata pred američke predsjedničke izbore čini se da će se odigrati sa novim pravilima koja treba da spriječe kandidate da se nadvikuju.

Predsjednik Donald Trump izrazio je nezadovoljstvo ukupnom postavkom, rekavši novinarima u ponedjeljak da će, iako misli da je "to vrlo nepravedno", biti dio događaja u četvrtak u Nashvilleu, Tennessee.

"Učestvovaću, ali vrlo je nepravedno što su promijenili teme i veoma je nepravedno što opet imamo voditelja koji je potpuno pristrasan", rekao je Trump.

Kristen Welker, uvaženi izvještač NBC-a iz Bijele kuće, moderiraće raspravom i odabrao je da pita Trumpa i njegovog demokratskog izazivača Joea Bidena o borbi protiv COVID-19, američkim porodicama, rasnom pitanju u Americi, klimatskim promjenama, nacionalnoj bezbjednosti i vodstvu.

Trumpova kampanja je ranije u ponedjeljak saopštila da bi debata trebalo da bude više usredsređena na međunarodna pitanja.

Bidenova kampanja je saopštila da Trump pokušava da izbjegne raspravu o tome kako se njegova administracija nosila sa pandemijom koronavirusa i da su se obje strane dogovorile puste moderatore da odaberu teme za debate.

"Kao i obično, predjsednika više brinu pravila rasprave, nego da se naciji u krizi pruža pomoć koja joj je potrebna", rekao je Bidenov portparol TJ Ducklo.

Format debate u četvrtak biće segmenti od 15 minuta za različite teme, tokom kojih će svaki kandidat imati dva minuta za govor, nakon čega će uslijediti otvorena diskusija.

U prvoj predsjedničkoj debati krajem septembra, Trump je više puta prekinuo Bidena, koji je u jednom trenutku odgovorio: "Hoćeš li ušutiti, čovječe?"

Komisija se obavezala da će sprovesti promjene kako bi se olakšala sadržajna rasprava, a u ponedjeljak je najavila da će tokom dvominutnog ekskluzivnog perioda samo jednom kandidatu biti uključen mikrofon.

"Obje kampanje ove nedjelje potvrdile su svoj pristanak na dvominutno, neprekidano pravilo", navodi se u saopštenju. "Komisija danas najavljuje da će, radi sprovođenja ovog dogovorenog pravila, kandidat koji će jedini imati uključen mikrofon tokom ovih dvominutnih period biti kandidat koji ima riječ po pravilima".

Komisija je saopštila da nijedna kampanja možda nije u potpunosti zadovoljna pravilima, ali da vjeruje da akcije "postižu pravi balans i da su u interesu američkog naroda".

Predsjednički kandidati prvi put su raspravljali krajem septembra, a trebalo bi da imaju još jedan duel početkom ovog mjeseca. Ali Trump je bio pozitivan na COVID-19 i kada je nestranačka Komisija za predsjedničke rasprave odlučila da kandidati učestvuju daljinski, predsjednik se povukao.

Potraga za vjerodostojnim informacijama o američkim izborima

Potraga za vjerodostojnim informacijama o američkim izborima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Predsjednička utrka ulazi u završnu fazu

Predsjednička utrka ulazi u završnu fazu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Savjetnik nagovijestio da će Trump manje prekidati Bidena u debati

Donald Trump i Joe Biden u prvoj debati (Foto: Reuters/Brian Snyder)

Glavni savjetnik republikanskog predsjednika Amerike Donalda Trumpa nagovijestio je da bi predsjednik mogao da manje prekida demokratskog protivkandidata, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena u posljednjoj debati u četvrtak, nego što je to bilo u prvom sučeljavanju prošlog mjeseca. 

"Kada govorimo o stilu i o pristupu, mislim da će predsjednik Trump dati Joeu Bidenu više prostora da sam objasni neka od tih pitanja", rekao je Trumpov saradnik Jason Miller u emisiji "Fox News Sunday".

Trump i Biden su često prekidali jedan drugoga u debati 29. septembra, Trump više nego Biden u onome što su američki politički analitičari proglasili najgorom debatom ikad. Chris Wallace​, voditelj Foxa, koji je moderirao debatu prošlog mjeseca, naveo je da je Trump prekinuo njega ili Bidena 145 puta tokom 90 minuta debate.

Miller je izjavio da Trump želi da Biden objasni nepotvrđen izvještaj u New York Postu, da je Bidenov sin Hunter Biden profitirao od poslova u Ukrajini kroz konekcije njegovog oca u vođenju američke politike u Ukrajini dok je bio potpredsjednik SAD, dok je predsjednik bio Barack Obama od 2009 do 2017. godine.

Trump je ovih dana u kampanji opisivao Bidenove kao "porodicu organizovanog kriminala", napadima na Huntera Bajdena za njegove poslove u Ukrajini, kao i profitabilnu poziciju koju je imao u upravnom odboru ukrajinske kompanije za prirodni gas i u Kini, dok je njegov otac bio drugi u lancu komande, iza Obame.

Upitan o poslovima svog sina, Joe Biden je rekao da je to "još jedna prljava kampanja", ali nije direktno odovorio o finansijskim poslovima Huntera Bajdena.

Miller je rekao da bi Trump volio da Biden odgovori da li planira da podrži liberalne demokrate u namjeri da dodaju više liberalnih sudija u devetočlani Vrhovni sud SAD, ako republikanski senatori, kako se očekuje, potvrde Trumpovu nominaciju konzervativne sudije Amy Coney Barrett​ za mjesto u sudu prije kraja oktobra, malo prije novembarskih izbora.

Biden je ranije bio protiv "širenja suda", dodavanjem novih članova u sud, ukome je isti broj sudija od 1869. godine. Tokom kampanje, Biden je odbijao da se izjasni kakav mu je stav, iako je prošle nedjelje najavio da će to saopštiti prije izbora.

"Mislim da će predsjednik htjeti da čuje odgovore Joe Bidena na neka od ovih pitanja i sigurno će mu ostaviti vremena da se izjasni o povećanju broja sudija. I mislim da će da dobiti to u četvrtak", naveo je Miller.

Tokom Trumpovih čestih prekidanja u prvoj debati, Biden se u jednom momentu okrenuo ka njemu i rekao "Ušuti, čovječe!"

Dan kasnije nezavisna Komisija za predsjedničke debate je najavila da će uvesti promjene za buduće susrete Trumpa i Bidena da bi se "održao red" i struktura u debati, ali nije objavila nikakve promjene.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG