Linkovi

2020 SAD glasaju

Trumpova „strategija ružičnjaka” odgovara Bidenovoj „manje je više”

Joe Biden and Donald Trump

Pošto zbog panedmije nije u mogućnosti da drži mitinge, predsjednik Donald Trump je za potrebe kampanje koristio i Bijelu kuću i druga mjesta na kojima se obraćao javnosti - kako bi prenio svoju poruku biračima i napao svog najizglednijeg rivala Joe Bidena.

Predsjednik SAD je na protekloj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, na kojoj je objavio odluku da se sankcioniše Kina, dobar dio vremena posvetio napadima na Bidena. Takođe, tokom diskusije o smanjenju stope kriminaliteta, optužio je Bidena da želi "otvorene granice" kako bi bande mogle da ulaze u SAD.

Onda je optužio Bidena da stopira infrastrukturne projekte, na šta je Bidenova kampanja odgovorila objavom njegovog plana za infrastrukturu i opaskom da Trump stavlja Kinu na prvo mjesto.

"Strategija ružičnjaka"

Pošto zbog pandemije nema klasičnih mitinga, u tu svrhu poslužili su i okrugli stolovi, predstavljanje predsjedničkih uredbi i drugi javni događaji.

Zbog toga što se Trumpove konferencije za novinare održavaju u dvorištu - ružičnjaku Bijele kuće, predizborna strategija u kojoj predsednik svoju poziciju koristi za kampanju poznata je i kao "strategija ružičnjaka" .

I prethodni predsjednici su koristili tu strategiju, ali analitičari kažu da je Trump podigao na viši nivo.

"Ako konferenciju za novinare, na kojoj bi trebalo da najavite nešto zvanično, iskoristite za to da 90 odsto vremena napadate svog protivnika - to nije nešto što su radili prošli predsjednici", kaže za Glas Amerike Norman Ornstein​ iz Instituta American Enterprise​.

Trump je 2016. godine vodio kampanju pod sloganom "osušite močvaru", obećao da će uzdrmati situaciju i od tada krši sve predsjedničke norme ponašanja - ne želi da objavi koliko je platio porez, da napusti svoj privatni biznis, odbacuje sudske odluke sa kojima se ne slaže. Njegovi saradnici tvrde da Trump samo govori stvari kakve jesu i uzvraća na udarce protivnika.

President Donald Trump speaks during a news conference in the Rose Garden of the White House, July 14, 2020.
President Donald Trump speaks during a news conference in the Rose Garden of the White House, July 14, 2020.

"Manje je više"

Demokrata Joe Biden, istovremeno, primjenjuje strategiju "manje je više". Biračima se uglavnom obraća iz svoje kuće u Delawareu, ograničava putovanja i konferencije za novinare.

Time što ograničava vidljivost svog kandidata, kažu analiičari, Bidenova kampanja zapravo ogoljuje Trumpovu plahovitost i izjave koje javnost često kritikuje.

"Trump često pogriješi i kaže nešto što se kasnije upotrijebi protiv njega", kaže Thomas Schwartz​ sa Univerziteta Vanderbilt.

Strategija se pokazala efektnom za Bidena koji trenutno vodi na nivou cijele zemlje i u državama koje su ključne za izbor predsjednika. Posljednja anketa Univerziteta Quinnipiac​ pokazuje da 52 odsto ispitanika podržava Bidena, a 37 odsto Trumpa.

Fokus na pandemiju

Bidenov pristup takođe ima cilj da skrene pažnju na Trumpove pomiješane poruke u vezi sa pandemijom i to kako administracija upravlja krizom.

"Time što ostaje kod kuće u Delawareu, rijetko izlazi, uvijek nosi masku u javnosti - pokazuje ne samo da radi pravu stvar, već i da Trump radi pogrešno", kaže Ornstein.

Bidenova kampanja snimila je mnogo spotova u kojima se govori o Trumpovom neuspjehu da upravlja pandemijom. Biden je predsjednika optužio da ugrožava živote Amerikanaca time što drži predizborne mitinge.

Istovremeno, dokle god Biden nije mnogo u javnosti, Trump može više da ga kritikuje kao slabog, senilnog, uplašenog 77- godišnjaka.

"Taj čovjek ne govori, niko ga nikad nije čuo, a i kad počne da priča ne može da sastavi dvije rečenice", rekao je Trump na Fox Newsu u junu.

Trumpovi TV spotovi uglavnom prikazuju Bidenove gafove i momente kada je zamuckivao, uz pitanje "da li Biden ima demenciju".

Democratic presidential candidate, former Vice President Joe Biden speaks during a campaign event, July 14, 2020, in Wilmington, Del.
Democratic presidential candidate, former Vice President Joe Biden speaks during a campaign event, July 14, 2020, in Wilmington, Del.

Stranačke konvencije

Uprkos pandemiji, predsjednička trka će se intenzivirati onda kada demokrate i republikanci na stranačkim konvencijama i zvainčno potvrde da su Trump i Biden kandidati.

Od tog trenutka, kandidati će češće morati da se sreću u debatama licem u lice.

U tom slučaju, birači će više gledati u Joe Bidena i o njemu formirati neko mišljenje, kaže John Fortieriz Centra za dvostranačku politiku.

Bidenova kampanja obacila je prijedlog Trumpove da se debate održe ranije nego što je planirano i saopštila da će učestvovati u tri debate počev od septembra - kao što i predviđa predizborni ciklus.

"Jedva čekam. Jedva čekam da se suočim sa, kako on sebe naziva, stabilnim genijem", rekao je Biden.

See all News Updates of the Day

Izvori: Trump planira da napusti Washington na dan Bidenove inauguracije

Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump sada planira da napusti Washington naredne srijede, 20. januara, nakon što je razmatrao odlazak iz američke prijestolnice dan ranije, prenosi agencija Reuters pozivajući se na dva neimenovana izbora upoznata sa situacijom.

Trump, koji je već saopštio da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsjednika Joe Bidena, planira ceremonijalni oproštaj u vazduhoplovnoj bazi Andrews u blizini Washingtona, gdje se nalazi predsjednički avion, naveli su izvori, ali i naglasili da bi taj plan mogao da se promijeni. Još nije poznato da li će se Trump obratiti u srijedu.

Trump će zatim otputovati u Palm Beach, na Floridi, gdje je njegov klub Mar-a-lago, saopštili su izvori Reutersu. Odlazeći predsjednik će vjerovatno biti na Floridi do podneva, kada Biden bude inaugurisan.

Nekoliko saradnika iz Bijele kuće planira da radi za Trumpa u Palm Beachu, dok on bude pokušavao da zadrži uticaj na Republikansku stranku.

Pojedini savjetnici tražili su od predsjednika da se sastane sa Bidenom u Bijeloj kući uoči inauguracije, ali nema nagovještaja da je Trump spreman za to, rekao je neimenovani zvaničnik administracije.

Trump, jedini predsjednik u američkoj istoriji koji je opozvan dva puta, planira da izda dodatna pomilovanja prije nego što ode s položaja, navode izvori i dodaju da razmatra i opciju bez presedana - da pomiluje sebe, prenosi Reuters.

Trump pokušava da spriječi da bude proglašen krivim u Senatu po optužnici na osnovu koje je opozvan u Predstavničkom domu, da je podsticao pobunu zbog uloge u prošlonedjeljnim neredima u Kongresu.

Prema anketi Istraživačkog centra Pew, podrška Trumpu pala je na najniži nivo od kako je preuzeo položaj predsjednika - 29 odsto.

U međuvremenu, potpredsjednik SAD Mike Pence razgovarao je sa novoizabranom potpredsjednicom Kamalom Harris u četvrtak, naveli su neimenovani izvori, što je prvi kontakt na tom nivou između odlazeće i nove administracije.

"Nazvao je da bi joj čestitao i ponudio pomoć", naveo je izvor upoznat sa situacijom.

Pence planira da 20. januara prisustvuje ceremoniji inauguracije.

SAD: U kakvom je raspoloženju nacija tokom prijenosa vlasti

SAD: U kakvom je raspoloženju nacija tokom prijenosa vlasti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

U toku su pripreme za inauguraciju Joe Bidena sljedeće sedmice, 20. januara.

Pripreme za inauguraciju Bidena: Neviđene mjere sigurnosti

Pripreme za inauguraciju Bidena: Neviđene mjere sigurnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Uoči inauguracije predsjednika Joe Bidena 20. januara uspostavljaju se mjere sigurnosti kakve do sada nisu viđene.

Biden tvrdi da odlazeća administracija ometa njegov tranzicioni tim

Joe Biden izabrani predsjednik SAD-a (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Joe Biden, izabrani predsjednik Sjedinjenih Država, izjavio je da odlazeća administracija nije u dovoljnoj mjeri pružala informacije njegovom tranzicionom timu.

U ovom trenutku jednostavno ne dobijamo sve potrebne informacije od odlazeće administracije u ključnim oblastima nacionalne bezbjednosti. Po mom mišljenju – to je neodgovorno”, rekao je izabrani američki predsjednik nakon sastanka sa nominovanim članovima svog spoljnopolitičkog tima.

Biden je iznio tvrdnje da su se on i tim koji predvodi suočili sa opstrukcijama, kako se izrazio, političkog rukovodstva Sekretarijata za odbranu – Pentagona i Kancelarije za upravljanje i budžet.

Istakao je da su brojne američke obavještajne agencije izgubile mnogo izgubile tokom vladavine aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

Istina je da su mnoge ključne za našu bezbjednost pretrpjele ogromnu štetu. Veliki broj njih mnogo je izgubio u pogledu osoblja, kapaciteta i morala”, rekao je Biden tokom obraćanja.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio Bidenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.

Međutim, uprkos tome, aktuelni predsjednik Trump odbija da se saglasi sa izbornim ishodom i dovodi u pitanje rezultate glasanja tvrdeći, bez prezentovanja validnih dokaza, da su izborni proces obilježile neregularnosti koje su doprinijele Bidenovoj pobjedi.

Trumpova kampanja i njegovi advokati podnijeli su brojne tužbe i prigovore u državama koje su bile ključne za ishod predsjedničkih izbora, kao i dvije tužbe pred Vrhovnim sudom – ali nijedan od tih poteza do sada nije urodio plodom. U najvećem broju slučajeva tužbe i prigovori odbacivani su kao neosnovani.

Inače, susreti članova Bienovog tranzicionog tima sa članovima administracije u okviru procesa predaje vlasti – počeli su tek krajem novembra.

Trump, koji odbija da prizna izborni poraz, sa početkom tranzicije saglasio se 23. novembra.

U procesu potvrde izborne pobjede Bidena ostalo je još da se Kongres 6. januara 2021. izjasni o rezultatima glasanja Elektorskog koledža.

Nakon toga, pobjednik predsjedničkih izbora Joe Biden zvanično bi dužnost trebalo da preuzme 20. januara.

Objašnjenje: Tranzicija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Biden nakon glasanja Elektorskog koledža: Demokratija je pobijedila

Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden govori u Wilmingtonu, u Delawareu nakon što je Elektorski koledž potvrdio njegovu pobjedu, 14. decembar 2020. (Foto: Reuterss/Mike Segar)

Elektorski koledž i zvanično je potvrdio da je demokrata Joe Biden novi predsjednik SAD, nakon što su glasovi elektora iz Californije, najveće države u zemlji "prenijeli" Bidena preko praga od 270 glasova potrebnih za pobjedu.

Na osnovu rezultata novembarskih izbora, Biden je osvojio 306 elektorskih glasova dok je republikanski predsjednik Donald Trump osvojio 232. Procjenjuje se da je Biden osvojio i oko sedam miliona glasova birača više od Trumpa.​

Biden je u obraćanju javnosti, nakon što su elektori potvrdili njegovu pobjedu, rekao da je "u borbi za duh Amerike, pobijedila demokratija".

"Narod je glasao. Održana je vjera u naše institucije. Integritet naših izbora ostao je nenarušen. Sada je vrijeme da okrenemo stranicu. Da se ujedinimo. Da zacijelimo rane", poručio je Biden.

Ocijenio je da su u Americi, ponovo pobijedili "vladavina prava, naš Ustav i volja naroda" i da se dokazalo da je američka demokratija, kojoj je "bilo zaprijećeno", "otporna, istinska i snažna".

"Plamen demokratije u ovoj naciji davno je zapaljen. I sada znamo da ništa - čak ni pandemija niti zloupotreba vlasti - ne može da ugasi taj plamen", istakao je Biden.

Novoizabrani predsjednik je rekao da su napori Trumpa i njegovih pristalica da pred sudovima preokrenu izborni rezultat "toliko ekstremni, da to nikada nije do sada viđeno".

"Srećom, Vrhovni sud je jednoglasno, odmah i potpuno odbacio te napore", rekao je Biden.

Takođe je ponovio obećanje, dato tokom predizborne kampanje, da će biti predsjednik svih Amerikanaca, bez obzira na to da li su glasali za njega i naglasio da je pred zemljom težak posao kada je riječ o borbi protiv virusa i ekonomiji.

Dok je glasanje Elektorskog koledža tradicionalno formalnost - ove godine je imalo mnogo veći značaj zbog Trumpovih nedokazanih tvrdnji o masovnim prevarama na izborima.

Mjere bezbednosti su bile pojačane u nekim državama dok su Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania i Wisconsin - šest ključnih država u kojima je Biden pobijedio, a Trump osporio rezultate - glasali za Bidena i njegovu potpredsjednicu Kamalu Harris.

Elektori Nevade glasali su preko Zooma zbog pandemije koronavirusa. Glasanje elektora je nastavljeno u državama širom zemlje, a kada je došao red na Californiju, glasovi 55 elektora iz te države su formalizovali Bidenovu pobjedu.

Glasanje elektroskog koledža u Nevadi, 14. decembra 2020.
Glasanje elektroskog koledža u Nevadi, 14. decembra 2020.

Šanse da bi glasanje elektora moglo da poništi Bidenovu pobjedu bile su skoro nepostojeće, a pošto Trumpov pokušaj da na sudu promijeni rezultat nije uspio, blijede i predsjednikove nade da će moći da ostane na vlasti tako što će ubijediti Kongres da ne prihvati glasove elektora na specijalnoj sjednici 6. januara, i gotovo je sigurno da ni taj pokušaj - neće uspjeti.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG