Linkovi

Put do Bijele kuće vodi preko “Pojasa hrđe”


Put do Bijele kuće vodi preko “Pojasa hrđe”
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Pennsylvania, Michigan i Wisconsin, savezne države u kojima je predsjednik Trump pobijedio sa tijesnom većinom 2016. godine, a koje Demokrate žele preuzeti na ovogodišnjim izborima. Ovo je priča o Wisconsinu, u kojem su dobro plaćeni poslovi u proizvodnji nestajali i prije pandemije.

Velika fabrika papira dugo je bila jedno najprepoznatljivijih obilježja mjesta Wisconsin Rapids.

“To je žila kucavica, linija života za Wisconsin Rapids“, kaže Scott Krug, Republikanac koji predstavlja Wisconsin Rapids i okolna područja u Zastupničkom domu savezne države Wisconsin. „Kroz svjetske ratove, velike depresije, bila je tu. To je ono od čega mi zavisimo.”

Fabrika je kroz generacije zapošljavala članove Krugove porodice, od svog vrhunca, kada je imala hiljade radnika, do danas, kada oko 900 radnika treba da preuzme svoju posljednju platu. Ovog mjeseca, fabrika se zatvara, djelimično i zbog pandemije koronavirusa, jer je potražnja za papirom umanjena.

“To vas pogađa, što će fabrika biti zatvorena prvi put u 120 godina postojanja. To je nešto što jako utiče na mene”, kaže Krug.

Zatvaranje će uticati i na hiljade drugih radnika, poput Laure Delany, koja upravlja porodičnom firmom za obradu drveta.

“Oni su bili jedna od vodećih firmi koje su od nas uzimale drvo”, kaže Delany, od koje je fabrika papira otkupljivala 40% obrađenog drveta.

Sada njena firma raspolaže tonama materijala za koji nema kupca. Zabrinuta je zbog svojih zaposlenika i otplate nove opreme.

„Te mašine su skuplje od 700.000 dolara“, kaže Delany. „One se neće same otplatiti ako ne rade.“

Sudbina fabrike papira je poznata priča u državama američkog srednjeg zapada poznatim kao “Rust Belt” (Pojas hrđe) u kojima su brojne fabrike ugašene, a mnogi koji su nekada solidno zarađivali proizvodeći svašta, od automobila do frižidera, su ostali bez posla i osjećaju se zanemareni od političara.

Krug kaže da je prosječna osoba u Wisconsin Rapidsu radnik koji je 30 godina uložio u taj posao, koji je kupio kuću i ima hipoteku, te možda vodi usputni mali posao.

„Ono što radimo je veoma važno, ali mislim da se često zaboravlja“, kaže Delany, dodajući da dio materijala za proizvodnju zaštitne opreme u borbi protiv korona virusa dolazi upravo od njenih drvenih proizvoda.

Predsjednik Donald Trump jedva je pobijedio u Wisconsinu prije četiri godine, obećavajući da će preokrenuti trend gubitka poslova u proizvodnji. To je jedna od tri države (uz Pennsylvaniu i Michigan), za koje se očekuje da će biti presudne za pobjedu na ovogodišnjim izborima.

“Osjećam da je morao svo vrijeme voditi neravnopravnu bitku“, kaže Delaney o Trumpu. „A da su mu dozvolili da radi ono što je rekao da će raditi, uradio bi to veoma dobro.”

Uprkos trgovinskim ratovima sa Kinom i drugim državama, broj poslova u proizvodnji nije se vratio u Sjedinjene Države pod predsjednikom Trumpom. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u periodu 2000-2017 u proizvodnji je izgubljeno 5,5 miliona radnih mjesta.

Stephen Deller, profesor i stručnjak za ekonomski razvoj na Univerzitetu Wisconsin-Madison, kaže da je razlog za to automatizacija.

Panedmija je na sve ovo donijela nove izazove i poništila bilo kakav napredak.

Vjerovatni kandidat Demokrata, Joe Biden, vodi protiv Trumpa na posljednjim anketama u Wisconsinu.

“Nije da su birači entuzijastični zbog Joe Bidena, ali su kiseli prema Donaldu Trumpu”, kaže Barry Burden, profesor političkih nauka na Univerzitetu Wisconsin-Madison.

Burden kao potencijalni problem vidi gubitak Trumpovih osnovnih načela u očima nekih birača.

“Mislim da je pravo pitanje da li ljudi vjeruju da će ih Trump voditi do zaista boljeg mjesta kada je riječ o poslovima ili je ovo znak njegovog neuspijeha u pokušaju da ispuni ono što je obećao prije četiri godine”, objašnjava Burden.

Dok pokušava pronaći novog vlasnika fabrike papira, Krug, prvi Republikanac u zadnjih 40 godina koji predstavlja Wisconsin Rapids u Zastupničkom domu Wisconsina, također će se u novembru boriti za reizbor.

“I dalje biram da stojim uz predsjednika Trumpa, ali taj izbor je malo manje čvrst zbog nekih od stvari koje su imale posljedice ovdje“, kađe krug. „Zbog toga smo vršili toliki pritisak na administraciju da djeluje, jer vrijeme je da se nešto uradi, da djela budu glasnija od riječi.”

Nekoliko sati dalje od Wisconsin Rapidsa, nalazi se fabrika elektronike, u vlasništvu tajvanskog Foxconna, koja je obećavala 13.000 novih radnih mjesta, ali čak i prije pandemije imala je samo oko 600 zaposlenih.

XS
SM
MD
LG