Linkovi

2020 SAD glasaju

Put do Bijele kuće vodi preko “Pojasa hrđe”

Put do Bijele kuće vodi preko “Pojasa hrđe”
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Pennsylvania, Michigan i Wisconsin, savezne države u kojima je predsjednik Trump pobijedio sa tijesnom većinom 2016. godine, a koje Demokrate žele preuzeti na ovogodišnjim izborima. Ovo je priča o Wisconsinu, u kojem su dobro plaćeni poslovi u proizvodnji nestajali i prije pandemije.

Velika fabrika papira dugo je bila jedno najprepoznatljivijih obilježja mjesta Wisconsin Rapids.

“To je žila kucavica, linija života za Wisconsin Rapids“, kaže Scott Krug, Republikanac koji predstavlja Wisconsin Rapids i okolna područja u Zastupničkom domu savezne države Wisconsin. „Kroz svjetske ratove, velike depresije, bila je tu. To je ono od čega mi zavisimo.”

Fabrika je kroz generacije zapošljavala članove Krugove porodice, od svog vrhunca, kada je imala hiljade radnika, do danas, kada oko 900 radnika treba da preuzme svoju posljednju platu. Ovog mjeseca, fabrika se zatvara, djelimično i zbog pandemije koronavirusa, jer je potražnja za papirom umanjena.

“To vas pogađa, što će fabrika biti zatvorena prvi put u 120 godina postojanja. To je nešto što jako utiče na mene”, kaže Krug.

Zatvaranje će uticati i na hiljade drugih radnika, poput Laure Delany, koja upravlja porodičnom firmom za obradu drveta.

“Oni su bili jedna od vodećih firmi koje su od nas uzimale drvo”, kaže Delany, od koje je fabrika papira otkupljivala 40% obrađenog drveta.

Sada njena firma raspolaže tonama materijala za koji nema kupca. Zabrinuta je zbog svojih zaposlenika i otplate nove opreme.

„Te mašine su skuplje od 700.000 dolara“, kaže Delany. „One se neće same otplatiti ako ne rade.“

Sudbina fabrike papira je poznata priča u državama američkog srednjeg zapada poznatim kao “Rust Belt” (Pojas hrđe) u kojima su brojne fabrike ugašene, a mnogi koji su nekada solidno zarađivali proizvodeći svašta, od automobila do frižidera, su ostali bez posla i osjećaju se zanemareni od političara.

Krug kaže da je prosječna osoba u Wisconsin Rapidsu radnik koji je 30 godina uložio u taj posao, koji je kupio kuću i ima hipoteku, te možda vodi usputni mali posao.

„Ono što radimo je veoma važno, ali mislim da se često zaboravlja“, kaže Delany, dodajući da dio materijala za proizvodnju zaštitne opreme u borbi protiv korona virusa dolazi upravo od njenih drvenih proizvoda.

Predsjednik Donald Trump jedva je pobijedio u Wisconsinu prije četiri godine, obećavajući da će preokrenuti trend gubitka poslova u proizvodnji. To je jedna od tri države (uz Pennsylvaniu i Michigan), za koje se očekuje da će biti presudne za pobjedu na ovogodišnjim izborima.

“Osjećam da je morao svo vrijeme voditi neravnopravnu bitku“, kaže Delaney o Trumpu. „A da su mu dozvolili da radi ono što je rekao da će raditi, uradio bi to veoma dobro.”

Uprkos trgovinskim ratovima sa Kinom i drugim državama, broj poslova u proizvodnji nije se vratio u Sjedinjene Države pod predsjednikom Trumpom. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u periodu 2000-2017 u proizvodnji je izgubljeno 5,5 miliona radnih mjesta.

Stephen Deller, profesor i stručnjak za ekonomski razvoj na Univerzitetu Wisconsin-Madison, kaže da je razlog za to automatizacija.

Panedmija je na sve ovo donijela nove izazove i poništila bilo kakav napredak.

Vjerovatni kandidat Demokrata, Joe Biden, vodi protiv Trumpa na posljednjim anketama u Wisconsinu.

“Nije da su birači entuzijastični zbog Joe Bidena, ali su kiseli prema Donaldu Trumpu”, kaže Barry Burden, profesor političkih nauka na Univerzitetu Wisconsin-Madison.

Burden kao potencijalni problem vidi gubitak Trumpovih osnovnih načela u očima nekih birača.

“Mislim da je pravo pitanje da li ljudi vjeruju da će ih Trump voditi do zaista boljeg mjesta kada je riječ o poslovima ili je ovo znak njegovog neuspijeha u pokušaju da ispuni ono što je obećao prije četiri godine”, objašnjava Burden.

Dok pokušava pronaći novog vlasnika fabrike papira, Krug, prvi Republikanac u zadnjih 40 godina koji predstavlja Wisconsin Rapids u Zastupničkom domu Wisconsina, također će se u novembru boriti za reizbor.

“I dalje biram da stojim uz predsjednika Trumpa, ali taj izbor je malo manje čvrst zbog nekih od stvari koje su imale posljedice ovdje“, kađe krug. „Zbog toga smo vršili toliki pritisak na administraciju da djeluje, jer vrijeme je da se nešto uradi, da djela budu glasnija od riječi.”

Nekoliko sati dalje od Wisconsin Rapidsa, nalazi se fabrika elektronike, u vlasništvu tajvanskog Foxconna, koja je obećavala 13.000 novih radnih mjesta, ali čak i prije pandemije imala je samo oko 600 zaposlenih.

See all News Updates of the Day

Izvori: Trump planira da napusti Washington na dan Bidenove inauguracije

Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump sada planira da napusti Washington naredne srijede, 20. januara, nakon što je razmatrao odlazak iz američke prijestolnice dan ranije, prenosi agencija Reuters pozivajući se na dva neimenovana izbora upoznata sa situacijom.

Trump, koji je već saopštio da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsjednika Joe Bidena, planira ceremonijalni oproštaj u vazduhoplovnoj bazi Andrews u blizini Washingtona, gdje se nalazi predsjednički avion, naveli su izvori, ali i naglasili da bi taj plan mogao da se promijeni. Još nije poznato da li će se Trump obratiti u srijedu.

Trump će zatim otputovati u Palm Beach, na Floridi, gdje je njegov klub Mar-a-lago, saopštili su izvori Reutersu. Odlazeći predsjednik će vjerovatno biti na Floridi do podneva, kada Biden bude inaugurisan.

Nekoliko saradnika iz Bijele kuće planira da radi za Trumpa u Palm Beachu, dok on bude pokušavao da zadrži uticaj na Republikansku stranku.

Pojedini savjetnici tražili su od predsjednika da se sastane sa Bidenom u Bijeloj kući uoči inauguracije, ali nema nagovještaja da je Trump spreman za to, rekao je neimenovani zvaničnik administracije.

Trump, jedini predsjednik u američkoj istoriji koji je opozvan dva puta, planira da izda dodatna pomilovanja prije nego što ode s položaja, navode izvori i dodaju da razmatra i opciju bez presedana - da pomiluje sebe, prenosi Reuters.

Trump pokušava da spriječi da bude proglašen krivim u Senatu po optužnici na osnovu koje je opozvan u Predstavničkom domu, da je podsticao pobunu zbog uloge u prošlonedjeljnim neredima u Kongresu.

Prema anketi Istraživačkog centra Pew, podrška Trumpu pala je na najniži nivo od kako je preuzeo položaj predsjednika - 29 odsto.

U međuvremenu, potpredsjednik SAD Mike Pence razgovarao je sa novoizabranom potpredsjednicom Kamalom Harris u četvrtak, naveli su neimenovani izvori, što je prvi kontakt na tom nivou između odlazeće i nove administracije.

"Nazvao je da bi joj čestitao i ponudio pomoć", naveo je izvor upoznat sa situacijom.

Pence planira da 20. januara prisustvuje ceremoniji inauguracije.

SAD: U kakvom je raspoloženju nacija tokom prijenosa vlasti

SAD: U kakvom je raspoloženju nacija tokom prijenosa vlasti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

U toku su pripreme za inauguraciju Joe Bidena sljedeće sedmice, 20. januara.

Pripreme za inauguraciju Bidena: Neviđene mjere sigurnosti

Pripreme za inauguraciju Bidena: Neviđene mjere sigurnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Uoči inauguracije predsjednika Joe Bidena 20. januara uspostavljaju se mjere sigurnosti kakve do sada nisu viđene.

Biden tvrdi da odlazeća administracija ometa njegov tranzicioni tim

Joe Biden izabrani predsjednik SAD-a (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Joe Biden, izabrani predsjednik Sjedinjenih Država, izjavio je da odlazeća administracija nije u dovoljnoj mjeri pružala informacije njegovom tranzicionom timu.

U ovom trenutku jednostavno ne dobijamo sve potrebne informacije od odlazeće administracije u ključnim oblastima nacionalne bezbjednosti. Po mom mišljenju – to je neodgovorno”, rekao je izabrani američki predsjednik nakon sastanka sa nominovanim članovima svog spoljnopolitičkog tima.

Biden je iznio tvrdnje da su se on i tim koji predvodi suočili sa opstrukcijama, kako se izrazio, političkog rukovodstva Sekretarijata za odbranu – Pentagona i Kancelarije za upravljanje i budžet.

Istakao je da su brojne američke obavještajne agencije izgubile mnogo izgubile tokom vladavine aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

Istina je da su mnoge ključne za našu bezbjednost pretrpjele ogromnu štetu. Veliki broj njih mnogo je izgubio u pogledu osoblja, kapaciteta i morala”, rekao je Biden tokom obraćanja.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio Bidenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.

Međutim, uprkos tome, aktuelni predsjednik Trump odbija da se saglasi sa izbornim ishodom i dovodi u pitanje rezultate glasanja tvrdeći, bez prezentovanja validnih dokaza, da su izborni proces obilježile neregularnosti koje su doprinijele Bidenovoj pobjedi.

Trumpova kampanja i njegovi advokati podnijeli su brojne tužbe i prigovore u državama koje su bile ključne za ishod predsjedničkih izbora, kao i dvije tužbe pred Vrhovnim sudom – ali nijedan od tih poteza do sada nije urodio plodom. U najvećem broju slučajeva tužbe i prigovori odbacivani su kao neosnovani.

Inače, susreti članova Bienovog tranzicionog tima sa članovima administracije u okviru procesa predaje vlasti – počeli su tek krajem novembra.

Trump, koji odbija da prizna izborni poraz, sa početkom tranzicije saglasio se 23. novembra.

U procesu potvrde izborne pobjede Bidena ostalo je još da se Kongres 6. januara 2021. izjasni o rezultatima glasanja Elektorskog koledža.

Nakon toga, pobjednik predsjedničkih izbora Joe Biden zvanično bi dužnost trebalo da preuzme 20. januara.

Objašnjenje: Tranzicija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Biden nakon glasanja Elektorskog koledža: Demokratija je pobijedila

Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden govori u Wilmingtonu, u Delawareu nakon što je Elektorski koledž potvrdio njegovu pobjedu, 14. decembar 2020. (Foto: Reuterss/Mike Segar)

Elektorski koledž i zvanično je potvrdio da je demokrata Joe Biden novi predsjednik SAD, nakon što su glasovi elektora iz Californije, najveće države u zemlji "prenijeli" Bidena preko praga od 270 glasova potrebnih za pobjedu.

Na osnovu rezultata novembarskih izbora, Biden je osvojio 306 elektorskih glasova dok je republikanski predsjednik Donald Trump osvojio 232. Procjenjuje se da je Biden osvojio i oko sedam miliona glasova birača više od Trumpa.​

Biden je u obraćanju javnosti, nakon što su elektori potvrdili njegovu pobjedu, rekao da je "u borbi za duh Amerike, pobijedila demokratija".

"Narod je glasao. Održana je vjera u naše institucije. Integritet naših izbora ostao je nenarušen. Sada je vrijeme da okrenemo stranicu. Da se ujedinimo. Da zacijelimo rane", poručio je Biden.

Ocijenio je da su u Americi, ponovo pobijedili "vladavina prava, naš Ustav i volja naroda" i da se dokazalo da je američka demokratija, kojoj je "bilo zaprijećeno", "otporna, istinska i snažna".

"Plamen demokratije u ovoj naciji davno je zapaljen. I sada znamo da ništa - čak ni pandemija niti zloupotreba vlasti - ne može da ugasi taj plamen", istakao je Biden.

Novoizabrani predsjednik je rekao da su napori Trumpa i njegovih pristalica da pred sudovima preokrenu izborni rezultat "toliko ekstremni, da to nikada nije do sada viđeno".

"Srećom, Vrhovni sud je jednoglasno, odmah i potpuno odbacio te napore", rekao je Biden.

Takođe je ponovio obećanje, dato tokom predizborne kampanje, da će biti predsjednik svih Amerikanaca, bez obzira na to da li su glasali za njega i naglasio da je pred zemljom težak posao kada je riječ o borbi protiv virusa i ekonomiji.

Dok je glasanje Elektorskog koledža tradicionalno formalnost - ove godine je imalo mnogo veći značaj zbog Trumpovih nedokazanih tvrdnji o masovnim prevarama na izborima.

Mjere bezbednosti su bile pojačane u nekim državama dok su Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania i Wisconsin - šest ključnih država u kojima je Biden pobijedio, a Trump osporio rezultate - glasali za Bidena i njegovu potpredsjednicu Kamalu Harris.

Elektori Nevade glasali su preko Zooma zbog pandemije koronavirusa. Glasanje elektora je nastavljeno u državama širom zemlje, a kada je došao red na Californiju, glasovi 55 elektora iz te države su formalizovali Bidenovu pobjedu.

Glasanje elektroskog koledža u Nevadi, 14. decembra 2020.
Glasanje elektroskog koledža u Nevadi, 14. decembra 2020.

Šanse da bi glasanje elektora moglo da poništi Bidenovu pobjedu bile su skoro nepostojeće, a pošto Trumpov pokušaj da na sudu promijeni rezultat nije uspio, blijede i predsjednikove nade da će moći da ostane na vlasti tako što će ubijediti Kongres da ne prihvati glasove elektora na specijalnoj sjednici 6. januara, i gotovo je sigurno da ni taj pokušaj - neće uspjeti.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG