Linkovi

Koliko se razlikuju Bidenova i Trumpova politika prema NATO-u?


Koliko se razlikuju Bidenova i Trumpova politika prema NATO-u?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Vjerovatni kandidat Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država, Joe Biden, poznat je na međunarodnoj sceni i glasno podržava NATO i druge međunarodne alijanse, kao stub američke nacionalne sigurnosti.

Bio je potpredsjednik Baracka Obame u periodu 2009-2017. Prije toga je bio senator, čak 36 godina (1973-2009), predstavljajući saveznu državu Delaware. Dugogodišnji je član važnog Odbora za međunarodne odnose Senata, a u dva mandata je imao ulogu predsjedavajućeg.

Između ostalog, Biden je podržavao američku i NATO intervenciju u Bosni i Hercegovini 1994. godine.

Tokom predsjedničke utrke 2016. godine, Donald Trump je kritizirao NATO, a Biden, kao odlazeći potpredsjednik, je pokušavao uvjeriti saveznike na Baltiku da će ih Sjedinjene Države uvijek braniti.

“Želim da bude apsolutno jasno svim ljudima u baltičkim državama: Sjedinjene Države su prisegle odanost NATO sporazumu i članu 5”, rekao je Biden.

Kao predsjednik, Trump se u više navrata fokusirao na troškove američke podrške NATO-u, žaleći se da Njemačka i druge NATO članice za odbranu izdvajaju manje od 2 posto bruto društvenog prihoda.

“Sjedinjene Države najviše doprinose NATO-u“, rekao je Trump. „Godinama plaćamo više od bilo koga drugog. Mi branimo Evropu. Ali Evropa iskorištava Sjedinjene Države u trgovini, ima korist koju ne biste vjerovali.”

Analitičari kažu da je Trump prvi američki predsjednik nakon Harry Trumana koji je bacio sumnju na vrijednost alijansi za nacionalnu sigurnost.

“On je u više navrata ponovio da ne samo da misli kako Evropljani ne čine dovoljno, nego da bi mogao doći dan kada Sjedinjene Države uopšte neće željeti da budu dio te organizacije“, kaže Ivo Daalder, bivši američki ambasador u NATO-u. „A ta perspektiva je u velikoj mjeri naštetila Alijansi. Navela je Evropljane da razmišljaju – da li uopšte možemo vjerovati Sjedinjenim Državama.”

Drugi analitičari navode da je uprkos Trumpovim kritikama evropskim saveznicima i pohvalama Rusiji, njegova administracija nastavila podršku NATO-u i u nekim aspektima otišla i dalje od Obamine administracije, na primjer, slanjem antioklopnih tenkovskih raketa Ukrajini.

Bradley Bowman savjetovao je republikanske senatore o vanjskoj politici, a objašnjava kako bi moglo izgledati Bidenovo predsjednikovanje:

“Vidjeli biste kontinuirano naglašavanje na ohrabrivanju evropskih i NATO saveznika da prave odgovarajuće investicije za odbranu, ali ne samo koliko izdvajaju, nego i da li doprinose stvarnom sposobnošću.”

Daalder i Bowman kažu da, posmatrajući Bidena, očekuju potpuno drugačiji odnos prema NATO saveznicima ako bude izabran.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG