Linkovi

Biden: Demokratska kontrola nad Senatom čini me jačim u razgovoru sa Xijem


Biden stigao na Bali samit G20
Biden stigao na Bali samit G20

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju da će mu pobjeda senatorice Catherine Cortez Masto na ponovnom izboru u Nevadi, koja je osigurala kontrolu demokrata nad američkim Senatom, dati poticaj uoči dugo očekivanog sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

„Znam da dolazim jači, ali to mi ne treba”, rekao je Biden odgovarajući na pitanje Glasa Amerike u Pnom Penu, Kambodža.

Biden je proveo vikend u glavnom gradu Kambodže kako bi učestvovao na samitu sa liderima zemlja jugoistočne Azije i istočne Azije, kao i njihovim partnerima.

Američka fotelja bila je prazna dok je kambodžanski premijer Hun Sen iznio svoje uvodne riječi na samitu istočne Azija, dok je Biden kratko govorio pred američkim novinarima kako bi čestitao lideru demokratske većine u Senatu Chucku Schumeru.

„On opet ima većinu”, rekao je Biden.

Xi nedavno ponovno izabran za generalnog sekretara Komunističke partije Kine, što mu je osiguralo da bude lider zemlje u svom trećem mandatu.

„Njegove okolnosti su se promijenile – da kažem očigledno – kod kuće”, rekao je Biden.

Sastanak Bidena i Xija, njihov prvi lični susret otkako je Biden stupio na dužnost 2021. godine, održat će se na Baliju u Indoneziji, na marginama samita G-20, najvećih svjetskih ekonomija.

Ulozi na samitu su visoki, ali su mala očekivanja za dvije velike rivalske sile.

Peking i Washington se ne slažu oko glavnih pitanja, uključujući Tajvan, slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru, trgovinske prakse i kontrolu napredne tehnologije u skladu s američkim pravilima o kontroli izvoza poluprovodnika, koja su pokrenuta u listopadu, a koja će ograničiti sposobnost Kine da proizvodi i kupuje vrhunske kompjuterske čipove.

Biden je rekao da se on i Xi dobro poznaju i da imaju „vrlo malo nesporazuma”.

„Moramo samo da shvatimo gdje su crvene linije i koje su najvažnije stvari za svakog od nas u naredne dvije godine”, rekao je on.

XS
SM
MD
LG