Linkovi

Demokrate zadržale kontrolu nad Senatom, trka za Predstavnički dom još traje


FILE - The US Capitol building is seen in Washington, March 21, 2022.
FILE - The US Capitol building is seen in Washington, March 21, 2022.

Ketrin Kortez Masto, aktuelna senatorka iz države Nevada, ostaće na toj poziciji i tokom narednih šest godina, nakon što su je američki mediji projektovali kao pobjednicu nad protivkandidatom Republikanske stranke Adamom Laksaltom.

Iako je Laksalt od izborne noći uglavnom bio u prednosti, presudno je bilo brojanje glasova pristiglih putem pošte, koji su favorizovali demokrate.

Ovakav rezultat iz Nevade, uz pobjedu Marka Kelija u Arizoni, omogućio je demokratama da dođu do 50 senatorskih mjesta. Republikanci u ovom trenutku imaju 49 senatora.

Election 2022 Nevada Senate
Election 2022 Nevada Senate

Još nije poznat ishod trke u Džordžiji, gdje će 6. decembra biti održan drugi krug izbora. Čak i ako republikanac Heršel Volker pobijedi aktuelnog senatora Rafaela Vornoka, odnos snaga u Senatu će biti 50-50, ali bi demokrate imale prednost pošto u slučajevima glasanja bez pobjednika, kada odluku donosi prosta većina, presudan glas ima potpredsjednica SAD Kamala Haris.

Prema podacima agencije AP još 20 mandata za Predstavnički dom ostalo je neraspoređeno. Republikanci trenutno imaju 211, a demokrate 204 mjesta.

Biden "izuzetno zadovoljan" izlaznošću

Predsjednik SAD Joe Biden rekao je u nedelju da je "izuzetno zadovoljan" izlaznošću na izborima, pošto su vodeći američki mediji na osnovu do sada prebrojanih glasova u Nevadi proglasili aktuelnu demokratsku senatorku Ketrin Kortez Masto za pobjednika u toj saveznoj državi, čime je Bidenova Demokratska stranka zadržala kontrolu nad Senatom.

U razgovoru sa novinarima u Kambodži, pred početak samita zemalja Istočne Azije, Biden je naglasio:

"Još jednom, nisam iznenađen izlaznošću. Izuzetno sam zadovoljan. I mislim da je to odraz kvaliteta naših kandidata".

"Sada se fokusiramo na Džordžiju. Osjećamo se dobro u ovoj situaciji. I znam da sam nepopravljivi optimista. Razumijem to", rekao je Biden i zaključio da su izbori pokazali da će Republikanska stranka morati da odluči ko su i šta su.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG