Linkovi

Samit Biden-Xi: Što Biden želi, što Xi želi


Neće biti ustupaka s američke strane. Nema stvarnih rezultata, da vlada govori o određenim postignućima. Nemojte očekivati ni veselu zajedničku izjavu.

Tokom dugo očekivanog sastanka predsjednika Joea Bidena s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u ponedjeljak, čelnici će kružiti jedan oko drugog kako bi dogovarali kako upravljati odnosom za koji su SAD utvrdile da predstavlja najveću ekonomsku i vojnu prijetnju.

Istodobno, američki dužnosnici više puta su naglasili da interakcije dviju zemalja vide kao natjecanje - i da žele izbjeći sukob.

Evo pogleda što se svaka strana nada postići prvim osobnim susretom predsjednika, koji će se održati na otoku Bali u Indoneziji:

ZA SJEDINJENE DRŽAVE

U biti, Biden i drugi američki dužnosnici pokušavaju shvatiti gdje je Xi stvarno.

Na medijskoj konferenciji nedugo prije odlaska iz Washingtona, Biden je rekao da želi izložiti... "što je svaka od naših crvenih linija", razumjeti što on vjeruje da je u kritičnim nacionalnim interesima Kine, "što ja znam da su ključni interesi Kine kao ujedinjene države."

Ta je misija postala još važnija od završetka kongresa Stranke u Pekingu, tokom kojeg je Xi osigurao treći mandat kao vođa koji krši norme, što ga je još više osnažilo.

To je cilj koji će se puno lakše postići osobno, kažu dužnosnici Bijele kuće, unatoč pet video ili telefonskih poziva Bidena i Xija tijekom mandata predsjednika SAD-a.

Biden je u nedjelju rekao novinarima da je "uvijek vodio izravne razgovore" sa Xijem i da je to spriječilo bilo kojeg od njih da "pogrešno procijene" svoje namjere.

"Dobro ga poznajem, on poznaje mene", rekao je Biden. "Samo moramo shvatiti gdje su crvene linije i koje su najvažnije stvari za svakog od nas, idući u sljedeće dvije godine."

Američki predsjednik će htjeti poslati poruku Xiju o zabrinutosti Bijele kuće o kineskoj ekonomskoj praksi. Tajvan će se sigurno pojaviti, a Biden će htjeti naglasiti Xiju da će SAD biti spreman braniti samoupravni otok ako se nađe pod napadom Kine. Biden će također nastojati razjasniti svoju zabrinutost u vezi s praksom ljudskih prava u Pekingu, kao što je činio u njihovim prethodnim interakcijama.

Biden će također iskoristiti sastanak kako bi izvršio pritisak na Xijev agresivniji stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kineski čelnik uglavnom se suzdržavao od javne kritike postupaka Vladimira Putina, dok je odbijao aktivno pomoći Moskvi opskrbom oružjem.

“Vjerujemo da bi, naravno, svaka zemlja na svijetu trebala učiniti više kako bi prevladala Rusiju, posebno one koje imaju odnose s Rusijom, da okončaju ovaj rat i napuste Ukrajinu”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Konačno, američki dužnosnici kažu da jedva čekaju vidjeti gdje bi dvije supersile zapravo mogle surađivati. Iako postoje brojna područja u kojima se Biden i Xi neće slagati oči u oči, Bijela kuća je navela nekoliko pitanja u kojima bi mogli, uključujući zdravlje, borbu protiv narkotika i klimatske promjene.

ZA KINU

Xi tek treba dati popis želja za razgovore s Bidenom, ali Peking želi akciju SAD-a po pitanju trgovine i Tajvana.

Možda najvažnije, okupljanje Grupe 20 na Baliju i sastanak s Bidenom daju najmoćnijem kineskom čelniku u desetljećima pozornicu za promicanje imidža svoje zemlje kao globalnog igrača i sebe kao osobe koja stvara povijest u kojoj vraća svoju pravu ulogu kao ekonomska i politička snaga.

Kina provodi "sve asertivniju vanjsku i sigurnosnu politiku s ciljem promjene međunarodnog statusa quo", napisao je Kevin Rudd, bivši australski premijer koji je predsjednik Azijskog društva, u Foreign Affairs. To je zateglo odnose s Washingtonom, Evropom i azijskim susjedima Kine, ali Xi nije uznemiren i čini se da će biti ambiciozniji u inozemstvu.

Sastanak je "važan događaj kineske diplomacije šefa države prema Aziji i Pacifiku", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, Zhao Lijian. Rekao je da će Xi "održati važan govor" o ekonomskom rastu.

Zhao je pozvao Bidenovu administraciju da "prestane politizirati" trgovinu i prigrli tvrdnje Pekinga o suverenitetu nad Tajvanom, samoupravnom otočkom demokracijom koja se odvojila od kopna 1949. i nikada nije bila dio Narodne Republike Kine.

Peking želi da Washington ukine carine koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump 2019. i da povuče sve veća ograničenja kineskom pristupu procesorskim čipovima i drugoj američkoj tehnologiji. Biden je većinu njih ostavio na mjestu i dodao ograničenja za pristup tehnologiji za koju američki dužnosnici kažu da se može koristiti u razvoju oružja.

"Sjedinjene Države moraju prestati politizirati, naoružavati i ideologizirati trgovinska pitanja", rekao je Zhao.

Xijeva vlada pojačala je napore da zastraši izabranu vladu tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen leteći borbenim avionima u blizini otoka i ispaljujući projektile u more.

Peking je prekinuo razgovore s Washingtonom o sigurnosti, klimatskoj suradnji i drugim pitanjima nakon što je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan u avgustu u znak potpore njegovoj vladi.

“Sjedinjene Države moraju prestati zamagljivat i iskrivljavati ‘načelo jedne Kine’”, rekao je Zhao, referirajući se na stajalište Pekinga da je Tajvan obvezan pridružiti se kopnu pod vodstvom Komunističke partije.

Još jedan cilj za Xija: Ne dobiti COVID-19.

G-20 bit će tek Xijevo drugo inozemno putovanje u 2 i pol godine, dok njegova vlada provodi strogu strategiju "Zero COVID" koja je zatvorila gradove i spriječila većinu posjetitelja u Kini.

Xi je prekršio taj moratorij prisustvovanjem septembarskom summitu s Putinom i srednjoazijskim čelnicima. No preskočio je večeru i fotografiranje na kojoj Putin i ostali nisu nosili maske.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG