Linkovi

Biden u Poljskoj razgovarao o izbjegličkoj krizi, posjetio američke vojnike


Predsjednik Joe Biden u posjeti sa pripadnicima 82. vazdušno-desantne divizije u G2A Areni, petak, 25. marta 2022. godine, u Jasionki, Poljska. (AP Photo/Evan Vucci)
Predsjednik Joe Biden u posjeti sa pripadnicima 82. vazdušno-desantne divizije u G2A Areni, petak, 25. marta 2022. godine, u Jasionki, Poljska. (AP Photo/Evan Vucci)

Na samo stotinu kilometara od granice sa Ukrajinom, predsjednik Joe Biden odao je priznanje Poljskoj što je pružila utočište više od 2 miliona izbjeglica koje su pobjegle od ruske invazije.

Zatim se sastao sa humanitarnim stručnjacima na terenu sa kojima je razgovarao o tome šta je potrebno preduzeti da bi se smanjile patnje Ukrajinaca.

Biden je izjavio da se nadao da će prići još bliže granici, ali da je spriječen iz bezbjednosnih razloga.

Ipak, rekao je da je želio da posjeti Poljsku kako bi naglasio da je pomoć koju pruža "od ogromnog značaja" u vrijeme dok se Evropa suočava sa najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata.

Razaranje u Ukrajini "ne prestaje", rekao je Biden. "Sve izgleda kao nešto iz naučno-fantastičnog filma."

Predsjednik je, također, posjetio neke od hiljada američkih vojnika poslatih blizu granice sa Poljskom da pomognu u humanitarnim operacijama i pojačaju američko vojno prisustvo na istočnom krilu NATO-a.

Više od 3,5 miliona Ukrajinaca je napustilo zemlju poslije invazije 24. februara, a oko 2,2 miliona je prešlo u Poljsku, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Biden je ručao sa vojnicima 82. vazdušno-desantne divizije stacioniranim kod aerodroma u Žešovu i govorio o visokom ulogu poslije ruske invazije na Ukrajinu.

"Nalazite se u središtu bitke između demokratija i oligarha", rekao je Biden, aludirajući na bogate Ruse kojima je Zapad uveo sankcije poslije početka rata 24. februara.

Rekao je da želi da se zahvali pripadnicima 82. divizije na službi. Dodao je da nije preuveličavanje kada kaže da je riječ o "najboljim borbenim snagama u svijetu".

Predsjednik je američkim vojnicima rekao da su "izvanredna grupa", a govorio je i o svom pokojnom sinu Beau, koji je služio u Nacionalnoj gardi Delawerea.

Bidenov raspored posjete Poljskoj je na kratko izmijenjen pošto je avion kojim je putovao predsjednik Andžej Duda zbog mehaničkih problema morao da se vrati za Varšavu. Duda se kasnije ukrcao u drugi avion i vratio u Žešov. Iz njegovog kabineta je saopšteno da predsjednik ni u jednom trenutku nije bio u opasnosti.

Predsjednik Biden je saslušao izvještaj o humanitarnim aktivnostima da se pomogne civilima koji se kriju od ruskih napada unutar Ukrajine i odgovori na sve veći broj izbjeglica koje napuštaju Ukrajinu.

"Ovdje sam u Poljskoj da direktno vidim humanitarnu krizu", rekao je američki predsjednik na početku sastanka sa nevladinim organizacijama, američkim i poljskim zvaničnicima i predsjednikom Dudom.

Biden: Putin dobija suprotno od onoga što je htio
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

XS
SM
MD
LG