Linkovi

Rusija tvrdi da je okončala prvu fazu invazije na Ukrajinu


Požar izazvan ruskim artiljerijskim napadom na Harkov. (Foto: Aris Messinis / AFP)
Požar izazvan ruskim artiljerijskim napadom na Harkov. (Foto: Aris Messinis / AFP)

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u petak da je prva faza ruske vojne operacije u Ukrajini, kako Moskva zove invaziju, uglavnom okončana i da će se usredsrediti na "oslobađanje" istočnog ukrajinskog regiona Donbas.

Saopštenje Ministarstva je nagovještaj da bi Rusija mogla da se preusmjeri na ciljeve koji su više ograničeni, nakon što se suočila sa žestokim ukrajinskim otporom prvog mjeseca rata.

Ministarstvo odbrane ustvrdilo je da proruski separatisti sada kontrolišu 93 posto ukrajinskog Luganska i 54 posto Donjecka - dva područja koja zajedno čine Donbas, prenose ruske novinske agencije.

Ministarstvo nije isključilo mogućnost upada u ukrajinske gradove koji su pod blokadom i upozorilo da će odmah reagovati na bilo koji pokušaj da se zatvori vazdušni prostor iznad Ukrajine, što je Kijev više puta zatražio, ali NATO za sada odbija da uradi.

Rusija je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara da bi, kako je saopštila, oslabila vojne kapacitete svog susjeda i protjerala ljude koje smatra opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage pružaju žestok otpor, a Zapad je uveo oštre sankcije Rusiji da bi je natjerao da povuče svje snage.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u petak da će se "operacija" nastaviti dok ruske snage ne ispune zacrtane ciljeve, ali nije iznijeto više detalja.

Ruska vojska je, kako je saopšteno, razmatrala dvije opcije za operaciju u Ukrajni - jednu ograničenu na Donbas i drugu na cijeloj teritoriji Ukrajine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG