Linkovi

EU i SAD postigle dogovor o kupovini gasa


Tanker sa tečnim prirodnim gasom u luci kod Tokija, ilustracija.
Tanker sa tečnim prirodnim gasom u luci kod Tokija, ilustracija.

EU i SAD su postigle dogovor o kupovini američkog tečnog prirodnog gasa, kojim bi se smanjila evropska energetska zavisnost od Rusije.

Dogovor je objavljen tokom posjete predsjednika SAD Joea Bidena Briselu, a poslije intenzivnih sastanaka u sjedištu EU, gdje su lideri zapadnih zemalja ponovo istakli podršku Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Invazija Rusije već je uzrokovala poskupljenje energenata i stavila EU u poziciju da smanji kupovinu gasa od Rusije. Najavljeno je da će do kraja godine, evropske zemlje za dvije trećine smanjiti kupovinu gasa od Rusije i da će više kupovati od drugih zemalja, a istovremeno se više oslanjati i na obnovljivu energiju.

"SAD će raditi sa svim međunarodnim partnerima kako bi tržištu EU dostavile dodatne količine tečnog prirodnog gasa", saopšteno je iz Bijele kuće.

Cilj je da se do 2030. obezbjedi dodatnih 50 milijardi kubnih metara tečnog naftnog gasa godišnje.

Lideri EU će u petak razgovarati o tome kako da snose troškove poskupjelih energenata.

Španija, Grčka i druge zemlje traže da se zamrznu cijene i da se interveniše na tržištu, dok se zemlje poput Holandije i Njemačke tome protive.

Sporno pitanje je i da li uvesti sankcije na ruske energente. EU kupuje oko 40 odsto prirodnog gasa od Rusije i četvrtinu nafte. Najzavisnija je Njemačka, koja oklijeva da uvede sankcije jer bi to naštetilo njenoj ekonomiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG