Linkovi

Australija bez novih zabrana uprkos rekordnom broju zaraženih


Putnici nose maske na aerodromu u Sidneju, 5. novembar 2021.
Putnici nose maske na aerodromu u Sidneju, 5. novembar 2021.

Australija je treći dan zaredom prijavila rekordno veliki broj novih slučajeva infekcije virusom korona, ali je premijer Scott Morrison nastavio da umanjuje rizike dok zemlja ublažava mjere restrikcije, javlja agencija Reuters.

Država Novi Južni Vels prijavila je u subotu, 18. decembra, 2.482 nova slučaja, Viktorija 1.504, a Kvinslend 31 novi slučaj.

Morrison je ponovio da bi fokus trebalo da bude na hospitalizacijama i slučajevima na intenzivnoj njezi i na respiratorima, a ne na stvarnim brojevima zaraženih, dok se zemlja uči da živi sa virusom.

"Mi ovo shvatamo nevjerovatno ozbiljno. Najbolje je da se riješi mirne glave i sa jasnim planom", rekao je Morrison na konferenciji za medije.

On je rekao da sve veći broj slučajeva u Novom Južnom Velsu ne predstavlja pritisak na bolnice, da je samo 26 ljudi na intenzivnoj njezi.

Morrison je dodao da Australija nije u istoj situaciji kao Velika Britanija, Evropa ili Sjeverna Amerika, gdje broj slučajeva raste.

U najnovijem ublažavanju ograničenja pandemije, potpuno vakcinisani međunarodni putnici koji stignu u Sidnej i Melburn više neće morati da se izoluju 72 sata, saopštile su u petak, 17. decembra, vlade Novog Južnog Velsa i Viktorije.

Putnici će na dolasku i dalje morati da urade PCR test u roku od 24 časa, ali dok ne dobiju negativan rezultat samo će biti potrebno da se izoluju.

Australija je zatvorila granice ubrzo nakon prvog udara pandemije 2020. godine, što je smanjilo broj slučajeva COVID-a u odnosu na druge bogate nacije. Ova zemlja je do sada zabilježila oko 239.000 slučajeva i oko 2.130 smrtnih ishoda.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG