Linkovi

WHO upozorava da se omicron širi do sada neviđenom brzinom


Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu u Ženevi
Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu u Ženevi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je na redovnom brifingu da se novi soj koronavirusa, omicron, širi brže od drugih. Omicron je prvi put registrovan u Južnoafričkoj Republici, ali ga sada već ima u 77 zemalja. 

Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus​ kaže da omicron ne treba smatrati "blagim".

"Omicron se širi do sada neviđenom brzinom u odnosu na druge sojeve. Iako izaziva manje ozbiljnu bolest, veliki broj zaraženih može ponovo da preplavi zdravstveni sistem", rekao je on.

Vakcine protiv Covida su se pokazale nešto manje efikasnim u sprječavanju razvoja ozbiljne bolesti, ali i dalje pružaju "značajnu zaštitu", rekao je direktor WHO.

"Rezultati koji pristižu pokazuju da su vakcine nešto malo manje efikasne u sprječavanju teške kliničke slike i smrti, kao i u sprječavanju zaražavanja", kazao je Tedros, bez iznošenja detalja.

Studija sprovedena u Južnoafričkoj Republici pokazala je da su Pfizerove vakcine, u slučaju omicrona, manje efikasne u sprječavanju zaražavanja i hospitalizacije.

"Booster" doze vakcina mogu da obuzdaju širenje Covida, napomenuli su u WHO.

"Ali, to je pitanje prioriteta. Važan je redoslijed. Ako date 'booster' vackine onima koji su u manjem riziku da se ozbiljno razbole, ugrožavate živote onih koji su u većem riziku i koji i dalje čekaju na prvu dozu vakcine. Sa druge strane, davanje trećih doza ljudima u visokom riziku važnije je od davanje prvih doza onima koji nisu u opasnosti", kazao je Tedros.

Tedros je istakao da su neke zemlje svim punoljetnim stanovnicima ponudile 'booster' vakcinu i dodao da je WHO zbog toga zabrinuta, jer će takva raspodjela vakcina samo pojačati globalnu nejednakost.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG