Linkovi

Fauci: Dodatna doza vakcine efikasna protiv omicron soja


Anthony Fauc
Anthony Fauc

Dodatne doze dostupnih vakcina protiv Covida 19 efikasne su u slučaju omicron soja virusa i djeluje da ne postoji potreba za cjepivima specijalizovanim za pojedinačne varijante, izjavio je Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti. 

"Nivo zaštite dvije doze vakcine Moderna je prilično nizak u slučaju omicron soja", rekao je Fauci na brifingu za medije koji je organizovala Bijela kuća, pozivajući se na podatke Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

"Međutim, ako pogledate dvije nedjelje nakon treće doze, uočljiv je značajan stepen porasta nivoa zaštite - u granicama neutralisanja omicron soja", precizirao je Fauci.

Prethodno su objavljena laboratorijska istraživanja Opšte bolnice i Institut za tehnologiju u Massachusettsu (MIT), kao i Univerziteta Harvard po kojima dodatna doza vakcina farmaceutskih kompanija Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson pružaju znatan štepen zaštite protiv novootkrivenog omicron soja Covida 19.

Prema istom izvoru - dvije doze Pfizera ili Moderne ili jedna doza cjepiva Johnson & Johnson to ne čine.

Stručnjaci su takođe ukazali da je omicron soj zarazniji od prethodnih varijanti Covida 19 - poput delte za koju je važio visok stepen prenosivosti.

Dobijeni rezultatim istraživanja, izvijestila je agencija Reuters, u skladu su sa drugim nedavno objavljenim studijama.

Istraživači sa Univerziteta u Oxfordu objavili su u ponedjeljak da potpuna imunizacija (po dvije doze) vakcinama Pfizer i AstraZeneca ne obezbjeđuju dovoljno odbrambenih antitijela protiv nove varijante.

Farmaceutske kompanije BioNTech i Pfizer objavile su protekle sedmice da tri doze njihove vakcine protiv Covida 19 mogu da neutrališu omicron varijantu, ali da dvije doze stvaraju značajno niži broj antitijela.

XS
SM
MD
LG