Linkovi

Fauci: Dodatna doza vakcine efikasna protiv omicron soja


Anthony Fauc
Anthony Fauc

Dodatne doze dostupnih vakcina protiv Covida 19 efikasne su u slučaju omicron soja virusa i djeluje da ne postoji potreba za cjepivima specijalizovanim za pojedinačne varijante, izjavio je Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti. 

"Nivo zaštite dvije doze vakcine Moderna je prilično nizak u slučaju omicron soja", rekao je Fauci na brifingu za medije koji je organizovala Bijela kuća, pozivajući se na podatke Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

"Međutim, ako pogledate dvije nedjelje nakon treće doze, uočljiv je značajan stepen porasta nivoa zaštite - u granicama neutralisanja omicron soja", precizirao je Fauci.

Prethodno su objavljena laboratorijska istraživanja Opšte bolnice i Institut za tehnologiju u Massachusettsu (MIT), kao i Univerziteta Harvard po kojima dodatna doza vakcina farmaceutskih kompanija Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson pružaju znatan štepen zaštite protiv novootkrivenog omicron soja Covida 19.

Prema istom izvoru - dvije doze Pfizera ili Moderne ili jedna doza cjepiva Johnson & Johnson to ne čine.

Stručnjaci su takođe ukazali da je omicron soj zarazniji od prethodnih varijanti Covida 19 - poput delte za koju je važio visok stepen prenosivosti.

Dobijeni rezultatim istraživanja, izvijestila je agencija Reuters, u skladu su sa drugim nedavno objavljenim studijama.

Istraživači sa Univerziteta u Oxfordu objavili su u ponedjeljak da potpuna imunizacija (po dvije doze) vakcinama Pfizer i AstraZeneca ne obezbjeđuju dovoljno odbrambenih antitijela protiv nove varijante.

Farmaceutske kompanije BioNTech i Pfizer objavile su protekle sedmice da tri doze njihove vakcine protiv Covida 19 mogu da neutrališu omicron varijantu, ali da dvije doze stvaraju značajno niži broj antitijela.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG