Linkovi

Anketa: 48 odsto Amerikanaca za opoziv Trumpa, protiv 40 odsto


Donald Trump
Donald Trump

Osam od 10 demokrata smatra da je Trumpov štab bio u dosluhu sa Moskvom, dok 7 od 10 republikanaca u to ne vjeruje, pokazuje istraživanje Reutersa i Ipsosa.

Osamdeset odsto Amerikanaca već ima stav da li je izborni štab Donalda Trumpa koordinisao kampanju sa ruskim zvaničnicima tokom 2016.

Rezultati ovog istraživanja koje se periodično sprovodi u posljednje dvije godine, u osnovi se ne mijenjaju uprkos krivičnim prijavama protiv lica koja su učestvovala u Trumpovoj izbornoj kampanji.

Stoga autori istraživanja smatraju da su nakon dosadašnjih istraga specijalnog savjetnika Roberta Muellera kao i drugih tijela u Kongresu, manje više iscrpljene mogućnosti da bitnije utiču na predsjedničku kampanju 2020. godine.

Takođe, da se može negativno odraziti na Demokratsku stranku ukoliko budu pretjerano insistirala na istrazi.

Oko polovine Amerikanaca vjeruje da je Trump pokušao da zaustavi različite federalne istrage njegove kampanje, pokazuje ovo istraživanje.

Istovremeno, 48 odsto ispitanika smatra da bi trebalo opozvati aktuelnog predsjednika SAD sa funkcije, dok se 40 procenata protivi tome. Većina demokrata je za smjenu, a većina republikanaca protiv.

Potpuno su suprostavljeni i stavovi oko same istrage. Dok 73 odsto republikanaca ističe da federalni istražioci “nastoje da delegitimizuju predsjednika Trumpa”, 74 procenta demokrata smatra da republikanski lideri i Bijela kuća pokušavaju da delegitimizuju istragu o navodnim ruskim vezama.

Sveukupno, 40 odsto ispitanika ima pozitivan stav o Trumpovom učinku kao predsjednika, što je uglavnom nepromijenjena brojka u posljednjih godinu dana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG