Linkovi

U Kongresu nova sveobuhvatna istraga protiv Trumpa


Donald Trump

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, kojim predsjedavaju demokrate, pokrenuo je novu sveobuhvatnu istragu predsjednika Donalda Trumpa, njegove Bijele kuće, izbornog štaba i kompanija.

Odbor je zatražio dokumenta od vladinih agencija, entiteta i pojedinaca, a ukupno 81 zahtjev između ostalog je upućen Trumpovim sinovima, zetu Jaredu Kushneru, WikiLeaksu, bivšem sekretaru za pravosuđe Jeffu Sessionsu, Bijeloj kući i FBI-aju.

Predsjedavajući odbora Jerrold Nadler rekao je da će istraga biti usredsređena na ometanje pravde, korupciju i zloupotrebu položaja i ocijenio da je Tramp prethodnih nekoliko godina izbjegao odgovornost za gotovo dnevne napade na pravne, etičke i ustavne norme.

Jerrold Nadler
Jerrold Nadler

"Istraga tih prijetnji po vladavinu prava je obaveza Kongresa i ključna funkcija Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma”, rekao je Nadler.

Na pitanje novinara u Bijeloj kući da li će sarađivati sa Nadlerovom istragom, predsjednik Trump je kratko odgovorio: "Ja sarađujem cijelo vrijeme sa svima". Međutim dodao je da nije bilo saradnje sa Rusijom i da je sve "politička prevara''.

Predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove, spoljne poslove i nadzor takođe su pisali Bijeloj kući i državnom sekretaru Mikeu Pompeu i zatražili dokumenta i intervjue sa službenicima o Trumpovim razgovorima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Nova istraga nagovještaj je da još nema kraja Trumpovim pravnim i političkim problemima, iako se privodi kraju istragu o Rusiji, koju vodi specijalni tužilac Robert Mueller.

Robert Mueller
Robert Mueller

Bijela kuća i Sekretarijat za pravosuđe saopštili su da su primili pismo Odbora i da će ga razmotriti.

Istraga bi mogla da otvori put za pokretanje procedure opoziva američkog lidera, ali su demokratski lideri više puta poručili da će istražiti sve opcije i razmotriti izvještaj specijalnog tužioca Roberta Muellera prije nego što se odluče na taj drastičan potez, koji bi prvo bio pokrenut upravo u Odboru za pravosuđe u Predstavničkom domu.

Odbor za obavještajne poslove Predstavničkog doma već je najavio odvojenu istragu ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016. godine i Trumpovih finansijskh interesa u inostranstvu.

Više istraga pokrenuo je i Odbor za nadzor. Spisak od 81 imena obuhvata sve segmente Trumpovog života – Bijelu kuću, kompanije, izborni štab, te odbor, koji je nadgledao tranziciju od kampanje do preuzimanja položaja predsjednika.

XS
SM
MD
LG