Linkovi

U Kongresu nova sveobuhvatna istraga protiv Trumpa


Donald Trump
Donald Trump

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, kojim predsjedavaju demokrate, pokrenuo je novu sveobuhvatnu istragu predsjednika Donalda Trumpa, njegove Bijele kuće, izbornog štaba i kompanija.

Odbor je zatražio dokumenta od vladinih agencija, entiteta i pojedinaca, a ukupno 81 zahtjev između ostalog je upućen Trumpovim sinovima, zetu Jaredu Kushneru, WikiLeaksu, bivšem sekretaru za pravosuđe Jeffu Sessionsu, Bijeloj kući i FBI-aju.

Predsjedavajući odbora Jerrold Nadler rekao je da će istraga biti usredsređena na ometanje pravde, korupciju i zloupotrebu položaja i ocijenio da je Tramp prethodnih nekoliko godina izbjegao odgovornost za gotovo dnevne napade na pravne, etičke i ustavne norme.

Jerrold Nadler
Jerrold Nadler

"Istraga tih prijetnji po vladavinu prava je obaveza Kongresa i ključna funkcija Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma”, rekao je Nadler.

Na pitanje novinara u Bijeloj kući da li će sarađivati sa Nadlerovom istragom, predsjednik Trump je kratko odgovorio: "Ja sarađujem cijelo vrijeme sa svima". Međutim dodao je da nije bilo saradnje sa Rusijom i da je sve "politička prevara''.

Predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove, spoljne poslove i nadzor takođe su pisali Bijeloj kući i državnom sekretaru Mikeu Pompeu i zatražili dokumenta i intervjue sa službenicima o Trumpovim razgovorima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Nova istraga nagovještaj je da još nema kraja Trumpovim pravnim i političkim problemima, iako se privodi kraju istragu o Rusiji, koju vodi specijalni tužilac Robert Mueller.

Robert Mueller
Robert Mueller

Bijela kuća i Sekretarijat za pravosuđe saopštili su da su primili pismo Odbora i da će ga razmotriti.

Istraga bi mogla da otvori put za pokretanje procedure opoziva američkog lidera, ali su demokratski lideri više puta poručili da će istražiti sve opcije i razmotriti izvještaj specijalnog tužioca Roberta Muellera prije nego što se odluče na taj drastičan potez, koji bi prvo bio pokrenut upravo u Odboru za pravosuđe u Predstavničkom domu.

Odbor za obavještajne poslove Predstavničkog doma već je najavio odvojenu istragu ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016. godine i Trumpovih finansijskh interesa u inostranstvu.

Više istraga pokrenuo je i Odbor za nadzor. Spisak od 81 imena obuhvata sve segmente Trumpovog života – Bijelu kuću, kompanije, izborni štab, te odbor, koji je nadgledao tranziciju od kampanje do preuzimanja položaja predsjednika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG