Linkovi

Bijela kuća napala demokrate zbog dosjea Trumpovih suradnika


Donald Trump
Donald Trump

Bijela kuća napala je demokrate u Kongresu, nazvavši zahtjev Komiteta za pravosuđe koji je zatražio dosjee za desetak bliskih suradnika Donalda Trumpa "sramotnim i uvredljivim".

Naime, to tijelo Zastupničkog doma istražuje moguće ometanje pravde i zloupotrebu ovlasti od strane najbližih suradnika predsjednika Trumpa.

Glasnogovornica Bijela kuće Sarah Sanders saopćila je da demokrati "zlostavljaju" predsjednika Trumpa.

Naime, među onima od kojih Komitet za pravosuđe traži dokumente su suradnici predsjednika Trumpa, kako u poslovima, tako i u kampanji, članovi njegove obitelji i drugi, ukupno 81 pojedinac.

Predsjednik Komiteta Jerrold Nadler izjavio je kako je obaveza Kongresa "provjera zloupotrebe moći" u Bijeloj kući. Za TV kanal ABC on je ipak rekao da je rano govoriti o tome da treba opozvati predsjednika.

Jerrold Nadler
Jerrold Nadler

Šef Bijele kuće je izjavio da sve vrijeme surađuje sa svima po svakom pitanju.

"I znate što je najbolja stvar? Pokazuje se da nije bilo nikakvih dogovora s Rusijom. Sve je to prijevara", rekao te Trump.

Više od pet kongresnih komiteta vode istragu o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016., o poreznim prijavama predsjednika Trumpa i o sukobu interesa unutar predsjednikove obitelji.

Ovim istragama treba dodati i istragu posebnog tužitelja Roberta Muellera koji bi trebao uskoro objaviti rezultate istrage o mogućem miješanju ruske strane u izbore 2016.

Robert Mueller
Robert Mueller

Među onima koji su dobili pisma Komiteta za pravosuđe su ruski milijarder Viktor Vekselberg, gruzijsko-američki poduzetnik Iraklij Kaveladze i tvrtke povezane s Jevgenijem Prigožinom, poslovnim čovjekom iz Sankt Peterburga poznatom po bliskim vezama s Kremljem.

Tu su i drugi rusko-američki lobisti poput Rinata Akhmetshin, američkog rođaka Vekselberga, Andrewa Intratera i Felix Sater, koji je ranije surađivao s Trumpom.

Komitet za pravosuđe Zastupničkog doma je saopćio da je zatražio da se dokumenti dobrovoljno predaju, ali da bi se u slučaju negativnih odgovora, mogli uputiti i sudski pozivi koji obavezuje pojedince da im se odazovu i predaju traženu dokumentaciju.

Iako se u saopćenju za javnost Komiteta za pravosuđe Rusija izravno ne spominje da se miješala u izbore tijekom kampanje, ipak ključne komponente dokumenta su tajni dogovori - sastanak oko izgradnje Trumpovog nebodera u Moskvi, WikiLeaksova objava mailova Demokratske strane u toku kampanje, promjena politike Republikanske stranke prema Ukrajini, i drugi poslovi dogovori između Trumpa i Rusije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG