Linkovi

Bivši menažder Trumpove izborne kampanje osuđen na 47 mjeseci zatvora


This courtroom sketch depicts former Trump campaign chairman Paul Manafort, center in a wheelchair, during his sentencing hearing in federal court before Judge T.S. Ellis III in Alexandria, Va., March 7, 2019.
This courtroom sketch depicts former Trump campaign chairman Paul Manafort, center in a wheelchair, during his sentencing hearing in federal court before Judge T.S. Ellis III in Alexandria, Va., March 7, 2019.

Federalni sudija osudio je u četvrtak Paula Manaforta, bivšeg menadžera izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa na 47 mjeseci zatvora zbog utaje poreza i drugih finansijskih malverzacija.

Presuda je znatno niža od 19 do 21 godine zatvora, koliko su tražili tužioci, a takva kazna bi značilla da bi Manafort, koji ima 69 godina, vjerovatno proveo ostatak života iza rešetaka.

Sudija T. S. Ellis je ocenio da su federalne smlernice i oštra kazna koju je preporučio specijalni tužilac Robert Mueller - pretjerani. On je takođe ukazao da se Manafortu nije sudilo u vezi sa glavnim predmetom Muellerove istrage - utvrđivanjem da li je Trumpov izborni štab radio u dosluhu sa Rusima kako bi uticao na ishod izbora 2016.

Manafort je u sudnicu doveden u invalidskim kolicima a koristio je i štap. Izgledao je mnogo lošije i starije nego prije samo nekoliko godina, kada je bio jedan od najuticajnijih republikanaca u Washingtonu.

Iako se nije izvinio za krivična djela koja je počinio, Manafort je rekao da je "profesionalno i finansijski upropašćen." "Malo je reći da sam ponižen i osramoćen", naveo je bivši šef Trumpovog izbornog štaba.

Advokat Kevin Dauning prilazi novinarima na suđenju Polu Manafortu, 7. marta 2019.
Advokat Kevin Dauning prilazi novinarima na suđenju Polu Manafortu, 7. marta 2019.

Osim što je Manaforta osudio na blizu četiri godine zatvora, Ellis mu je izrekao novčanu kaznu od 50.000 dolara.

Manafort je optužen da je utajio milione dolara koje je zaradio kao lobista za bivšeg pro-ruskog predsjednika Ukrajine, Viktora Janukoviča - milione na koje nije platio porez.

Manafort je takođe lagao banke u Virginiji da bi obezbjedio kredite kako bi finansirao svoj luksuzni stil života, koji je obuhvatao velike kuće i odjeću poznatih kreatora.

Manafort je, uz to, osuđen po odvojenoj optužnici za zavjeru i uticaj na svjedoke. Kazna za ta krivična djela biće mu izrečena sljedeće nedjelje.

Relativno blaga kazna Manafortu je pomalo iznenađujuća. Manafort je pristao da sarađuje sa Muellerom u istrazi Rusije, u nadi da će dobiti manju kaznu. Ali drugi sudija je zaključio da je Manafort lagao tužioce u istrazi Rusije i prekršio pravila pogodbe sa tužilaštvom zbog čega je izgubio pravo na blažu kaznu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG