Linkovi

Rusija zauzima centralno mjesto na američkoj političkoj sceni


Žene se grle nakon polaganja cvijeća na Memorijal žrtvama političke represije kako bi odali počast Alekseju Navalnom u Sankt Peterburgu, 20. februar 2024.
Žene se grle nakon polaganja cvijeća na Memorijal žrtvama političke represije kako bi odali počast Alekseju Navalnom u Sankt Peterburgu, 20. februar 2024.

Rusija je zauzela središnje mjesto u američkom političkom diskursu nakon smrti tamošnje istaknute opozicione ličnosti, stavljajući republikance u Kongresu pod pojačan pritisak da podrže Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden je u svojim nedavnim izjavama istakao jednu od razlika između njega i njegovog izazivača, bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Na nedavnom skupu, Trump je rekao da, ako je on predsjednik i članica NATO-a nije ispunila svoje finansijske obaveze prema sigurnosnom bloku, on ne bi zaštitio tog saveznika.

"Zapravo, ohrabrio bih ih" - misli se na Rusiju - "da rade šta god žele", rekao je Trump.

"Svaki predsjednik od Trumana je bio čvrst pristalica NATO-a, osim Donalda Trumpa", intonira jedan muški glas u oglasu koji je ove sedmice objavila Bidenova kampanja. "Trump želi da ode iz NATO-a. Čak je Putinu i Rusiji dao zeleno svjetlo da napadnu američke saveznike. … Nijedan predsjednik nikada nije rekao ništa slično. To je sramotno. Slabo je. Opasno je. To je neameričko."

Podjela je dodatno pojačana smrću prošle sedmice opozicionog lidera Alekseja Navalnog u ruskom zatvoru.

Biden je brzo okrivio i zaprijetio strogim sankcijama za smrt 47-godišnjaka u arktičkoj kaznenoj koloniji, za koju ruski zvaničnici kažu da je uzrokovana "sindromom iznenadne smrti".

"Činjenica je da je Putin odgovoran", rekao je Biden. "Bilo da je on to naredio, on je odgovoran za okolnosti u koje su stavili tog čovjeka. I to je odraz onoga tko je on. To se jednostavno ne može tolerirati. Rekao sam da će biti plaćena cijena."

Kremlj je rekao da je Bidenova tvrdnja "neosnovana" i "bezobrazna", ali su vlasti uskratile Navalnijevoj majci pristup njegovom tijelu.

Drugačija linija

Trump i njegova Republikanska stranka zauzeli su drugačiji stav, a Trump je rekao da ne bi podržao NATO tako snažno kao Biden. I, u nedavnom događaju sa Fox Newsom, sebe je predstavio kao žrtvu političkog progona, poput Navalnog.

"To je užasna stvar, ali to se dešava i u našoj zemlji", rekao je Trump u utorak uveče. "Pretvaramo se u komunističku zemlju na mnogo načina. I ako pogledate, ja sam vodeći kandidat. Dobio sam... Optužen sam četiri puta, imam osam ili devet suđenja, sve zbog činjenice da - i to znate - sve zbog činjenice da sam u politici."

Trump je bio nejasan o tome kako će okončati rat, umjesto toga je rekao da Putin nikada ne bi napao Ukrajinu da je on predsjednik.

Republikanci su postali glasniji u postavljanju pitanja zašto bi trebali finansirati sukob. Ruske snage su nedavno zauzele ključni ukrajinski grad, Avdijevku, a na što Bijela kuća ukazuje kao dokaz da je ukrajinskim snagama potrebna hitna pomoć.

Pozivajući članove Kongresa da donesu paket pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je ustvrdio da je "u našem hladnokrvnom interesu nacionalne sigurnosti da pomognemo Ukrajini da se suprotstavi Putinovoj opakoj i brutalnoj invaziji".

"Iz historije znamo da kada diktatori nisu zaustavljeni, oni nastavljaju da idu", rekao je Sullivan novinarima ove sedmice na brifingu. "Cijena za Ameriku raste, a posljedice postaju sve teže po naše saveznike u NATO-u i drugdje u svijetu."

Neki republikanci su uvjereni da će proći zaustavljeni paket pomoći od 95 milijardi dolara, od čega je većina za Ukrajinu.

Simbolika rata raste

U međuvremenu, kako se Ukrajina bliži drugoj godišnjici invazije, a američka pomoć visi o koncu, rat je dobio veće simbolično značenje.

"Ovo je postalo vezano za Ameriku", rekao je novinar i pisac Peter Pomerantsev ruskoj službi Glasa Amerike preko Skypea.

On je također viši saradnik na SNF Agora institutu na Univerzitetu Johns Hopkins.

"Hoće li Amerika nastaviti da igra ulogu sile koja drži svoja obećanja, koja poštuje svoje saveze i koja je sposobna da projektuje snagu?

"Ili je Amerika gotova kao ozbiljna sila? To je sada pitanje", rekao je. "Više se ne radi o Rusiji ili Ukrajini. Sada su sve oči svijeta uprte u Ameriku, a način na koji Amerika odluči imat će epske posljedice."

Rafael R. Saakyan iz Glasa Amerike doprinio je ovom izvještaju.
XS
SM
MD
LG