Linkovi

Trump-Biden "NATO razmjena" pokazuje podjelu u mišljenjima o ulozi Amerike u svijetu


Različiti pogledi na ulogu SAD u svijetu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Različiti pogledi na ulogu SAD u svijetu

Uz bivšeg predsjednika Trumpa koji je ponovio primjedbe da, ako bude izabran, neće braniti članice NATO-a koje ne ispunjavaju ciljeve potrošnje, i paket pomoći zaustavljen u Kongresu, pojavljuje se podjela u pogledu toga kako dva američka predsjednika i njihovi birači vide američku ulogu u svijetu.

Biden, koji je jačanje koalicija protiv protivnika učinio centralnim principom svoje vanjske politike, zalaže se za veću međunarodnu saradnju općenito. Trump, vjerovatno republikanski predsjednički kandidat, ponovo se zalaže za svoju marku izolacionizma "Amerika na prvom mjestu" koji je stvorio uznemirenost među saveznicima i partnerima tokom njegovog vremena na vlasti.

Pitanje je kako bi Washington ispunio princip kolektivne odbrane prema članu 5 povelje NATO-a, koji zahtijeva od članica da pomažu jedna drugoj u slučaju vanjskog napada. U predizbornom govoru prošle sedmice, Trump se hvalio da je kao predsjednik jednom upozorio lidera NATO-a da će dozvoliti Rusiji da radi šta god želi zemljama članicama alijanse koje su "delinkventne" u izdvajanju 2% svog bruto domaćeg proizvoda za trošenje na vojsku.

Trump-Biden NATO Spat Reflects Divide on America’s Role Worldwide
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Ove primjedbe izazvale su zabrinutost među saveznicima u NATO-u jer podržavaju borbu Ukrajine protiv ruske invazije dvije godine, ali ih Trumpovi saveznici odbacuju kao puku retoriku kampanje.

Međutim, u drugom predizbornom događaju u srijedu navečer, Trump je ponovio priču, rekavši: „Vidi, ako neće platiti, mi nećemo štititi. UREDU?"

Trump se dugo žalio da je Washington opterećen nepravednim udjelom tereta 31-članog saveza. U mjesecima koji su prethodili njegovom izboru 2016. godine, on je više puta dovodio u pitanje svrhu i efikasnost NATO-a, nazivajući ga "zastarjelim".

Zalažući se za usvajanje Predstavničkog doma paketa sigurnosne pomoći u vrijednosti od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i indo-pacifičke saveznike, Biden je u utorak osudio Trumpove komentare o napadu na NATO kao "sramne", "opasne i šokantne" i "neameričke".

On je kritikovao "transakcijski" pristup svog prethodnika, ističući da je član 5 primijenjen samo jednom, nakon napada na Ameriku 11. septembra 2001., dozvoljavajući saveznicima da pomognu u vojnoj kampanji SAD-a u Afganistanu.

Trump se "klanja ruskom diktatoru", rekao je Biden, obećavajući da njegova administracija neće odustati od svoje "svete posvećenosti" alijansi.

Američki predsjednik Joe Biden, desno, prisustvuje sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskyyjem na marginama samita NATO-a u Vilniusu 12. jula 2023.
Američki predsjednik Joe Biden, desno, prisustvuje sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskyyjem na marginama samita NATO-a u Vilniusu 12. jula 2023.

U odbranu Trumpovih komentara, Jason Miller, viši savjetnik Trumpove kampanje, rekao je da je Trump "natjerao naše saveznike da povećaju svoju potrošnju u NATO-u zahtijevajući da plate, ali Joe Biden se vratio tome da im dopusti da iskoriste prednosti američkog poreznog obveznika".

"Kada ne platite troškove odbrane, ne možete se iznenaditi da dobijate još više rata", rekao je Miler u izjavi za Glas Amerike.

Bijela kuća tvrdi da je Biden taj koji je zaslužan za povećanje broja NATO saveznika koji ispunjavaju svoj prag odbrane od 2 posto, sa devet članica na 18, otkako je postao predsjednik.

"Imate da zemlje NATO-a sada pojačaju planove za odbranu i odvraćanje istoka i juga na način na koji nikada ranije niste radili", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan tokom brifinga u Bijeloj kući u srijedu. “I imate jedinstvo među NATO savezom na način koji je zaista bio prilično bez presedana u modernom pamćenju.”

Protivljenje Trumpovih lojalista

Paket finansiranja saveznika u vrijednosti od 95 milijardi dolara prošao je Senat u utorak, ali se sada suočava sa oštrim otporom Trumpovih lojalista u Predstavničkom domu, uključujući predsjednika Mikea Johnsona.

Više od polovine republikanskih senatora - uključujući neke od najposvećenijih stranačkih jastrebova vanjske politike - glasalo je protiv te mjere.

Jedan od njih, senator Lindsay Graham, rekao je da je Trump "potpuno spremno protiv" zakona. On je dao znak podrške Trumpovoj ideji da bi SAD takve pakete finansiranja trebale učiniti "zajmom, a ne poklonom".

Trumpovi saveznici također su iznijeli ideje da natjeraju članice NATO-a da plate. Keith Kellogg, penzionisani general-potpukovnik i bivši šef osoblja Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće pod Trumpom, sugerirao je "slojni savez" u kojem članovi koji nisu uspjeli ispuniti cilj od 2% u odbrani više neće biti obuhvaćeni zaštitom iz člana 5. .

Takvi signali od Trumpa i njegovih saveznika prevazišli su izolacionizam u poljuljanju povjerenja evropskih saveznika, rekla je Kristine Berzina, generalna direktorica Geostrategy North u istraživačkoj grupi njemačkog fonda Marshall. Oni su u suprotnosti sa „suštinom odvraćanja“ i pozivaju na neprijateljstva.

Američki predsjednik Donald Trump i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg učestvuju na okruglom stolu tokom sastanka lidera NATO-a, 4. decembra 2019.
Američki predsjednik Donald Trump i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg učestvuju na okruglom stolu tokom sastanka lidera NATO-a, 4. decembra 2019.

“Trump pokušava osvojiti bodove kroz hvalisanje.”

Američki glasači

Sve do Trumpa, podrška saveznicima i partnerima nikada nije bila kontroverzni element vanjske politike, što samo po sebi nije tradicionalno ključno pitanje na američkim izborima. Međutim, s Trumpovim napadom na NATO, šire pitanje uloge Amerike u svijetu će postati još jedna podjela među biračima.

Samo 50% republikanaca vjeruje da SAD imaju koristi od transatlantskih saveza, u poređenju sa 80% demokrata i 63% nezavisnih, prema oktobarskoj anketi Vijeća za globalne poslove Chicaga.

Trump je to pitanje "veoma politizirao" da bi "probio svoju bazu", rekao je Clifford Young, predsjednik javnih poslova u Ipsosu, istraživačkoj firmi za istraživanje javnog mnjenja. Za Trumpa, "radi se o kršenju pravila i protresanju stvari", rekao je Young za Glas Amerike. „Njegova baza je u velikoj meri u prilog tome u opštem smislu, ne nužno i konkretno.”

Među republikancima, 40% onih koji se izjašnjavaju kao pristalice Trumpa podržava vojnu pomoć Ukrajini, dok 59% republikanaca koji nisu Trumpovi podržavaju je, blizu nivoa od 63% u ukupnoj javnosti.

Argumenti oko NATO-a i podrške Ukrajini će se zahuktati dok administracija bude domaćin samita alijanse u julu u Washingtonu, manje od nedelju dana prije Nacionalne konvencije republikanaca, gdje će Trump vjerovatno biti zvanično nominovan kao predsjednički kandidat stranke.

Samit NATO-a trebao bi proslaviti 75. rođendan grupe i pokazati da je "savez veći, jači i ujedinjeniji nego što je ikada bio", rekao je Sullivan na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu ranije ovog mjeseca.

Ta poruka je na putu da se sukobi s Trumpovim "Amerika na prvom mjestu".

“Mnogo više od bilo koje druge sezone kampanje, vidjet ćemo da vanjska politika i sigurnost igraju veliku ulogu,” rekao je Berzina iz GMF-a. “Trump u potpunosti razbija republikansku ortodoksnost.”

Pitanje je, dodao je Berzina, koliko bi centrističkih republikanaca i demokrata glasalo da se kaže da Trumpova poruka nije u skladu sa onim što Amerika jeste.

XS
SM
MD
LG