Linkovi

Trump u postu o Navalnom ističe svoje pravne probleme


Donald Trump
Donald Trump

Više od 72 sata poslije smrti Alekseja Navalnog u arktičkom zatvoru, bivši američki predsjednik Donald Trump prvi put ga je pomenuo po imenu u postu na svojoj društvenoj mreži u kojem se, međutim, nije fokusirao na ruskog opozicionog lidera, već na svoje pravne nevolje.

Predsjednik SAD Joe Biden i drugi zapadni lideri okrivili su ruskog predsjednika Vladimira Putina za smrt 47-godišnjeg opozicionog lidera.

Trump, međutim, nije pomenuo Putina ili porodicu Navalnog u postu u ponedjeljak ujutru u kojem je sebe predstavio kao žrtvu i nastavio da tvrdi da su SAD zemlja u padu, izvještava AP.

"Iznenadna smrt Alekseja Navalnog učinila me je još više svjesnim šta se dešava u našoj Zemlji", napisao je Trump.

"To je spor, stabilan napredak, sa NEPOŠTENIM, Radikalno Lijevim Političarima, Tužiocima i Sudijama koji nas vode putem ka uništenju. Otvorene Granice, Namješteni Izbori i Debelo Nepravedne Sudske Odluke UNIŠTAVAJU AMERIKU. MI SMO NACIJA U PADU, PROPALA NACIJA! MAGA2024", dodao je Trump.

Sudija u New Yorku u petak naložio Trumpu da plati 355 miliona dolara kazne u suđenju za građansku prevaru, utvrdivši da je bivši predsjednik godinama puhao svoje bogatstvo kako bi prevario banke, osiguravače i druge. Trump je također krivično optužen u četiri odvojene istrage, od kojih bi prva trebalo da ide na suđenje sljedećeg mjeseca.

Trumpov post je odmah naišao na osude njegovih rivala, uključujući Nikki Haley, njegovu rivalku u trci za republikansku predsjedničku nominaciju, koja je pojačala kritike bivšeg predsjednika pred partijske izbore u Južnoj Karolini.

"Donald Trump je mogao da osudi Vladimira Putina zbog toga što je nasilni ubica", navela je ona.

"Trump je mogao da pohvali hrabrost Navalnog, ali je umjesto toga kritikovao Ameriku i uporedio je s Rusijom", dodala je Haley.

Potom je kasnije optužila Trumpa da je stao na stranu "nasilnika" Putinu, za kojeg je rekla da je "diktator koji ubija svoje političke protivnike".

Bidenov izborni štab je na mreži X naveo da je Trump poslije dana šutnje konačno odgovorio uporedivši Navalnog sa samim sobom u "poremećenom postu na društvenim mrežama".

Trump je već skoro jednu deceniju kritikovan zbog odbijanja da osudi ruskog lidera, kao i zbog čestih pohvalnih izjava o Putinu.

Kao predsjednik, Trump je izazvao gnjev kada je otvoreno doveo u pitanje nalaze svojih obavještajnih agencija da se Rusija miješala u američke izbore 2016. da bi mu pomogla da pobijedi, i izgleda prihvatio Putinovo insistiranje da su ruke Moskve čiste.

Ovog mjeseca je ponovo izazvao talasanja kada je rekao da je jednom upozorio saveznika u NATO-u da će "ohrabriti" Rusiju da "radi šta god hoće" članicama alijanse koje ne izdvajaju dovoljno na odbranu.

Udovica Navalnog, Julija Navalnaja, optužila je Putina da je ubio njenog muža u zatvoru i da je odbio da preda njegovo tijelo u okviru napora da se zataškaju uzroci smrti.

Ruske vlasti su saopštile da je uzrok smrti Navalnog u petak nepoznat i da je predmet nove istrage. Njeni nalazi će vjerovatno biti dočekani sa dubokom sumnjom.

Uočljivo je i da je Trump naveo "iznenadna smrt" Navalnog.

Zatvorski zvaničnici su navodno rekli majci Navalnog kada je stigla u kaznenu koloniju u subotu da je njen sin preminuo od "sindroma iznenadne smrti", napisao je na mreži X Ivan Ždanov, direktor Navalnijeve fondacije za borbu protiv korupcije.

XS
SM
MD
LG