Linkovi

Američke obavještajne agencije: Kina produbljuje saradnju sa Rusijom u svim sektorima


Direktorica Nacionalnih obavještajnih službi Avril Haines svjedoči u Senatu o svjetskim prijetnjama, 10. mart 2022. godina.
Direktorica Nacionalnih obavještajnih službi Avril Haines svjedoči u Senatu o svjetskim prijetnjama, 10. mart 2022. godina.

Kina će održavati saradnju sa Rusijom da bi nastavila sa pokušajima da se suprotstavi Sjedinjenim Državama uprkos strahovanjima međunarodne zajednice u pogledu invazije na Ukrajinu, saopšteno je u srijedu iz američkih obavještajnih agencija.

"Uprkos globalnim osudama zbog ruske invazije na Ukrajinu, Kina će održavati diplomatsku, odbrambenu, ekonomsku i tehnološku saradnju sa Rusijom da bi nastavila da pokušava da se suprotstavi Sjedinjenim Državama, iako će ograničiti javnu podršku", navodi se u izvještaju koji je objavljen na dan kada se u senatskom Odboru za obavještajne poslove održava godišnji pretres o svjetskim prijetnjama po američku bezbjednost.

Izvještaj je uglavnom usredsređen na prijetnje iz Kine i Rusije. U njemu se iznose procjene da će Kina nastaviti da koristi vojne i druge resurse da zastrašuje protivnike u Južnom kineskom moru i da će nastaviti da jača poteze iz 2022. godine, što bi moglo da obuhvati više prolazaka kroz Tajvanski moreuz ili prelet raketa iznad Tajvana.

"Možda je nepotrebno reći da je Narodna Republika Kina, koja se sve više takmiči sa SAD, ekonomski, tehnološki i vojno - širom svijeta, i dalje naš prioritet bez premca", poručila je Avril Haines, direktorica Nacionalnih obavještajnih službi i glavna obavještajna savjetnica predsjednika Joea Bidena.

Da bi ispunila viziju kineskog lidera Xi Jinpinga da Kina bude jedna od vodećih svjetskih sila, Kineska komunistička partija (CCP) "je sve više uvjerena da to može da uradi samo na uštrb američke moći i uticaja", istakla je Haines. u uvodnom izlaganju na pretresu u Senatu.

"Naredne dvije godine su ključne kako se intenzivira strateška konkurencija sa Kinom i Rusijom naročito kada je riječ o tome kako će se svijet dalje razvijati i da li se porast autoritarizma može suzbiti i preokrenuti", dodala je ona.

Međutim, poručila je da američka obavještajna zajednica procjenuje da Peking vjeruje da ima koristi od stabilnih odnosa, uprkos nedavnim oštrim kritikama koje je Xi uputio na račun SAD. Ši je u govoru u ponedjeljak za kineske ekonomske probleme optužio Zapad, a SAD je kritikovao da predvode međunarodne napore da se suzbije Kina.

Na pitanje senatora Angusa Kinga da li su odnosi Pekinga sa Moskvom "privremeni brak iz pogodnosti ili dugoročna ljubavna afera", Haines je odgovorila se te veze produbljuju, ali da ih ne bi okarakterisala kao ljubavnu aferu.

"Postoje određena ograničenja u tom partnerstvu. Ne smatramo da će postati saveznici kao što su to članice NATO-a, ali vidimo povećanu saradnju širom svih sektora", kazala je ona.

U američkom obavještajnom izvještaju navodi se da Rusija vjerovatno ne teži konfliktu sa SAD i NATO, ali da rat u Ukrajini nosi "veliki rizik" da se to dogodi, te da postoji "realna mogućnost" da ruski vojni neuspjesi u Ukrajini ugroze poziciju ruskog predsjednika Vladimira Putina na unutrašnjem planu, što bi povećalo potencijal za eskalaciju.

Haines je također navela da američke obavještajne službe ne smatraju da će se ruska vojska oporaviti dovoljno ove godine da postigne velike teritorijalne uspjehe. Naglasila je i da je veliki broj ruskih žrtava u Ukrajini.

"Putin vjerovatno bolje razumije ograničene kapacitete svoje vojske i po svemu sudeći je više usredređen na skromnije vojne ciljeve za sada...Ako Rusija ne uvede obaveznu mobilizaciju i pronađe značajne zalihe municije, biće joj sve teže da čak održi trenutni nivo ofanzivnih operacija", ocijenila je direktorica Nacionalnih obavještajnih službi.

Navela je i da će se Rusija možda u potpunosti okrenuti "zadržavanju i odbrani teritorije koju trenutno okupira".

Uprkos problemima "Putin vjerovatno računa da mu vrijeme ide u korist i da je produžavanje rata, uključujući sa potencijalnim pauzama u borbama, možda najbolji preostali put...čak i ako potraje godinama", zaključila je Haines u svjedočenju u Kongresu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG