Linkovi

Njemački kancelar upozorava na "posljedice" ako Kina pošalje oružje Rusiji


Njemački kancelar Olaf Scholz
Njemački kancelar Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da će biti "posljedica" ako Kina pošalje oružje Rusiji za rat u Ukrajini, ali je optimista da će se Peking suzdržati od toga.

Scholzovi komentari došli su u intervjuu za CNN koji je emitiran u nedjelju, dva dana nakon što se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu.

Američki zvaničnici nedavno su upozorili da bi Kina mogla da se povuče sa margine i počne da isporučuje oružje i municiju Moskvi. Uoči svog putovanja, Scholz je pozvao Peking da se suzdrži od slanja oružja i umjesto toga iskoristi svoj uticaj da izvrši pritisak na Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

Na pitanje CNN-a u vezi sankcija prema Kini ako pomogne Rusiji, Scholz je odgovorio: "Mislim da bi to imalo posljedice, ali sada smo u fazi kada jasno stavljamo do znanja da se to ne bi trebalo dogoditi, i relativno sam optimističan da ćemo u ovom slučaju biti uspješni s našim zahtjevom, ali morat ćemo razmotriti (to) i moramo biti vrlo, vrlo oprezni."

Nije precizirao prirodu posljedica. Njemačka ima najveću ekonomiju u Evropi, a Kina je njen jedini najveći trgovinski partner posljednjih godina.

Po povratku u Njemačku, Scholz je upitan u nedjelju, nakon što se njegov kabinet sastao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen da li je od SAD-a dobio konkretne dokaze da Kina razmatra isporuku oružja i da li će podržati sankcije protiv Pekinga ako pomogne naoružavanju Rusije.

"Svi se slažemo da ne smije biti isporuka oružja, a kineska vlada je izjavila da neće isporučiti", odgovorila je kancelarka.

Von der Leyen je rekla da "za sada nemamo dokaza za to, ali to moramo promatrati svaki dan".

Ona je rekla da je da li će Evropska unija sankcionisati Kinu ako pruži vojnu pomoć Rusiji.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG