Linkovi

Kina: Balon viđen iznad Latinske Amerike je naš


Na fotografiji, koju je osigurao Travis Huffstetler Photography, veliki balon lebdi iznad Atlantskog okeana, nedaleko od obale Karolina, subota, 4.februar 2023.
Na fotografiji, koju je osigurao Travis Huffstetler Photography, veliki balon lebdi iznad Atlantskog okeana, nedaleko od obale Karolina, subota, 4.februar 2023.

Kina je u ponedjeljak potvrdila da je balon koji su identifikovali Washington i Bogota iznad Latinske Amerike kineski, nakon što su sličnu napravu Sjedinjene Američke Države oborile tokom vikenda.

Pentagon je u petak saopštio da je, kako se sumnja, drugi kineski špijunski balon viđen širom Latinske Amerike.

Kolumbijske vazduhoplovne snage su tada izvijestile da je objekat sa "karakteristikama sličnim balonu" otkriven i "nadgledan dok nije napustio nacionalni vazdušni prostor", prenosi AFP.

Vazdušne snage su saopštile da sprovode istrage u koordinaciji sa drugim zemljama i institucijama "kako bi se utvrdilo porijeklo objekta".

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedjeljak da objekat jeste "iz Kine", da je "civilne prirode i da se koristi za testove letenja".

"Pogođen vremenskim uslovima, pored toga što je njegova manevarska sposobnost bila ograničena, dirižabl je u velikoj mjeri skrenuo sa očekivanog kursa i slučajno je ušao u vazdušni prostor Latinske Amerike i Kariba", rekla je portparol ministarstva Mao Ning na brifingu za novinare. "Kina je odgovorna zemlja i uvijek se striktno pridržavala međunarodnog prava", dodala je.

"Komunicirali smo sa relevantnim stranama i postupamo na odgovarajući način i nećemo izazvati nikakvu prijetnju nijednoj zemlji", kazala je.

Ning je takođe dodala da bi Peking i Washington trebalo da riješe situaciju sa kineskim bespilotnim vazdušnim objektom koji je ušao u vazdušni prostor SAD na miran način bez upotrebe sile. "Ovo je neočekivan, izolovan incident", kazala je.

Otkrivanje drugog balona iznad Sjedinjenih Država dovelo je do otkazivanja planirane posjete američkog državnog sekretara Antonija Blinkena Kini, koji je trebalo da stigne u Peking u nedjelju.

Kina je u nedjelju izrazila ljutnju zbog obaranja balona, za koji insistira da je bila bespilotna letjelica za nadzor vremenskih prilika koja je skrenula sa kursa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG