Linkovi

Ambasador SAD u Ukrajini potvrdio da je Trump tražio uslugu u zamjenu za vojnu pomoć


Ambasador William Taylor stiže na Capitol Hill da bi svjedočio u istrazi Predstavničkog doma o opozivu predsjednika SAD (Foto: AP)
Ambasador William Taylor stiže na Capitol Hill da bi svjedočio u istrazi Predstavničkog doma o opozivu predsjednika SAD (Foto: AP)

Vodeći američki diplomata u Ukrajini, otpravnik poslova u ambasadi SAD u Kijevu William Taylor izjavio je u tokom svjedočenja u Predstavničkom domu da mu je rečeno da će Bijela kuća soloboditi vojnu pomoć Ukrajini samo ukoliko ta zemlja javno obeća da istraži demokrate i Joea Bidena i njegovog sina Huntera.

Svjedočenje ambasadora Taylora iza zatvorenih vrata u okviru istrage o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, direktno opovrgava predsjednikove tvrdnje da nije bilo takozvanog "ja tebi, ti meni" ("quid pro quo") sa Ukrajinom.

Joe Biden
Joe Biden

Taylor je ponovio svoj stav da je bila "ludost" usloviti preko potrebnu vojnu pomoć Ukrajini obećanjem Kijeva da istraži navodnu korupciju predsjedničkog kandidata Joe Bidena i njegove Demokratske stranke.

Gordon Sondland
Gordon Sondland

Taylor je u uvodnom obraćanju rekao da je imao telefonski razgovor sa američkim ambasadorom u EU i donatorom Trumpove kampanje Gordonom Sondlandom, koji je svjedočio pred Kongresom prošle nedjelje.

"Tokom tog razgovora, ambasador Sondland mi je rekao da mu je predsjednik Trump rekao da želi da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

javno saopšti da će Ukrajina istražiti firmu Burisma (kompaniju za proizvodnju gasa, u čijem je upravnom odboru bio Bidenov sin Hunter, prim. aut) i navodno ukrajinsko miješanje u izbore 2016. godine", rekao je Taylor i dodao da mu je Sondland rekao da Trump želi da se Zelenski "javno obaveže da će pokrenuti takve istrage".

Kako je je naveo Taylor, Sondland je priznao da je "pogriješio" kada je ukrajinskim zvaničnicima rekao da samo susret s Trumpom u Bijeloj kući zavisi od javnog obećanja Zelenskog.

Donald Trump i Volodmir Zelenski
Donald Trump i Volodmir Zelenski

"U stvari, ambasador Sondland je rekao da 'sve' zavisi od tog saopštenja, uključujući i bezbjednosnu pomoć", istakao je Taylor.

Članica Predstavničkog doma sa Floride Debbie Wasserman Schultz​ opisala je Taylorovo svjedočenje kao "najosuđujuće koje je čula".

Međutim, portparolka Bijele kuće Stephanie Grisham​ ponovo je odbacila tvrdnje da je bilo zahtijeva "ja tebi, ti meni".

"Danas smo samo čuli treće rekla-kazala i selektivno curenje informacija iz demokratskog politički motivisanog svjedočenja iza zatvorenih vrata. Svakog dana ovog besmislenog procesa, troši se vrijeme i novac poreskih obveznika", navodi se u saopštenju, koje je u utorak kasno uveče objavila Bijela kuća.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG