Linkovi

Hrvatska javnost zbunjena zbog nepostojanja uvjerljivog objašnjenja Sanaderove ostavke


U nedostatku uvjerljivog objašnjenja predstavnici političkih stranaka i politički analitičari u Hrvatskoj nagađaju o pravim razlozima Sanaderova iznenadnog povlačenja s dužnosti premijera i predsjednika HDZ-a. Kao mogući razlozi spominju se previranja u HDZ-u, bijeg od teških ekonomskih problema u državi, ili manevar za kandidaturu na predsjedničkim izborima početkom iduće godine.

Podsjetimo, Ivo Sanader je jučer u izvanrednom obraćanju javnosti objavio da se povlači s dužnosti premijera i predsjednika stranke iz privatnih razloga. Izjavio je da je nakon temeljitog razmišljanja donio odluku da nakon dvadeset godina bavljenja politikom okrene novu stranicu i prepusti mjesto drugima, te da se nema namjeru kandidirati na predsjedničkim izborima početkom iduće godine. Dužnost mandatara nove vlade namijenio je aktualnoj potpredsjednici sadašnje vlade Jadranki Kosor kojoj je namijenjena i uloga predsjednice HDZ-a.

Kako ostavkom premijera prestaju i dužnosti ostalih članova vlade Kosor u idućih trideset dana mora sastaviti novu vladu. Koalicijski partneri HSS, HSLS, SDSS, HSU i nacionalne manjine i nakon Sanaderove ostavke izjavljuju da ostaju i koaliciji s HDZ-om. Andriji Hebrangu Sanader je ponudio da bude kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima početkom 2010, i Hebrang bi se o toj ponudi ovih dana trebao izjasniti.

Iako tvrdi da odlazi iz politike, Sanader je u jučerašnjim izjavama ipak ostavio odškrinuta vrata da se u nju vrati. Postat će počasni predsjednik HDZ-a, a izjavio je da on 'trenutno izlazi iz politike, ali ne i politika iz njega'.

Predsjednik Mesić je začuđen izborom trenutka u kojem je premijer odlučio objaviti svoj odlazak, jer je zemlja u ozbiljnoj gospodarskoj situaciji, a pregovarački proces s EU zapeli su zbog slovenske blokade. Kriza vlade u takvim uvjetima ne pridonosi stabilnosti zemlje i neminovno će izazvati nedoumice u inozemstvu, priopćio je Ured predsjednika nakon sinoćnjeg sastanka u kojem je Sanader predsjednika države i službeno upoznao sa svojom ostavkom.

Mesić je u sinoćnjem intervjuu zagrebačkom Radiju 101 izjavio da je od Sanadera u razgovoru čuo isto obrazloženje ostavke kakvo je nekoliko sati ranije iznio i pred novinarima:

"Na direktno pitanje da li to znači stvarno, do kraja, izlazak iz politike, on je rekao da može očekivati kao što i drugi odu jednim putem, ali se poslije opet vrate, ali nije rekao u kojem smislu bi taj povratak mogao biti."

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović misli da izjašnjavanje o novom mandataru i vladi nije samo tehničko, već duboko političko pitanje. Zato SDP traži raspisivanje prijevremenih izbora, jasno očitovanje hrvatskih birača o tome kakvo vodstvo žele.

"Nismo za spletke i preslagivanje već za jasno očitovanje hrvatskog biračkog tijela o tome kavo vodstvo žele i kakvu zemlju žele. U tome kao najveće partnere vidimo hrvatske birače" - rekao je Milanović.

Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić ističe da treba jasno reći da je u Hrvatskoj pala vlada i da je odluka premijera Sanadera u postojećim teškim prilikama neodgovorna, pogotovo zato što nije dao jasno obrazloženje zašto se povlači. Dojam je kazala je Pusić da to nije promišljena odluka, da je donesena naglo i pod nekom vrstom pritiska, a kakvog, to će se vremenom saznati. Ona predviđa da će nova vlada koju će sastaviti Jadranka Kosor biti tek prijelazno rješenje koje će potrajati samo nekoliko mjeseci.

IDS-ovac Damir Kajin međutim uvjeren je da će se Sanader za nekoliko mjeseci vratiti na scenu kao spasitelj i kandidirati se na predsjedničkim izborima: "Ja mislim da je to Sanaderov manevar, međutim, isto tako želim vjerovati da taj ,manevar neće upaliti. Neće narod za njim plakati. On sa sebe pokušava oprati svu odgovornost za slom Hrvatske. On sebe smjenjuje da bi se unaprijedio na izborima koji će se voditi za predsjednika države."

Politolog sa za zagrebačkog Fakulteta za političke znanosti dr Nenad Zakošek smatra da je Sanaderova ostavka posljedica sukoba u HDZ-u te da ona s obzirom da je donesena u uvjetima krize nije bez rizika. Smatra da situaciju nastalu njegovom ostavkom treba razriješiti na najdemokratskiji mogući način - raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora.


XS
SM
MD
LG