Linkovi

Sanaderova ostavka - pogled iz Bruxellesa: Mijene ili smjene vlasti obično su usporavale približavanje Europskoj uniji


Ostavka koja je sve iznenadila - tako bi se moglo rezimirati izvještavanje o neočekivanoj smjeni na hrvatskom vrhu.

Premijer Ivo Sanader objavio je da se povlači iz osobnih razloga ali se odluka, u nedostatku konkrentnijeg obrazloženja - kakvo je karakteristično ovdašnjim političarima - može tumačiti i Sanaderovom frustriranošću radi suzdržanosti i sporosti EU za novo proširenje i susjedskog spora oko razgraničenja koje je blokiralo pregovore, navodi se u vijestima. Ostavka je stvorila vakuum vlasti u vrijeme teške gospodarske krize.

Ostavku su političari narodnjačkog bloka popratili pohvalama stranačkom kolegi i njegovom doprinosu demokratizaciji Hrvatske. Među neobičnijim reakcijama svakako jeste baražna vatra njemačkog eurozastupnika Bernda Posselta na članice i tijela EU koji su dozvolili da proširenje dođe u pitanje "pilatovski perući ruke" - rekao je se Bavarac.

Carl Bildt je za njemačku DPA komentirao kako 'svatko osjeti kada mu je vrijeme mijenjati posao i interese', no ne očekuje da će Sanaderov odlazak utjecati na bilo koji način na brzinu rasplitanja susjedskog spora.

Vrijedno je spomena da su se nedugo nakon izjave o povlačenju - mimo uobičajene prakse da ne komentiraju unutrašnjopolitičke teme - oglasili predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje hvaleći Sanaderovu ulogu. Jose Manuel Barroso ustvrdio je da je Hrvatska uznapredovala na putu za EU, nakon što je ušla u NATO-savez.

Olli Rehn je bio konkretniji. Držeći da je utjecaj sad već bivšeg premijera bio značajan za napredak, usprkos povremenom diskutiranju o teškim temama, povjerenik je potaknuo Zagreb da što prije izabere Sanaderove nasljednike kako bi se provele značajne reforme potrebne za članstvo. Ili, između redova, one se još nisu dogodile.

Praksa proširenja upozorava da je svaka mijena i smjena vlasti usporavala poces približavanja EU a Hrvatska je već potrošila, dijelom ne svojom krivicom, skoro dvostruko više vremena nego zemlje prošlog vala proširenja.

Olli Rehn je smatrao shodnim istaknuti da je Komisija jednako snažno posvećena članstvu Hrvatske – u slučaju da javnost posumnja u suprotno, pogotovo obzirom da europski mediji – koje visoki Komisijini dužnosnici osluškuju u daleko većoj mjeri nego što se pretpostavlja – dio krivnje za odlazak Ive Sanadera bacaju na nezainteresirane europske institucije.

Uzgred, Barroso je jučer izajvio da će novi sastav Europske komisije zadržati opću upravu za proširenje a nakon što će ova svoj petogodišnji mandat završiti doslovno bez opipljivog rezultata.

XS
SM
MD
LG