Linkovi

Ivo Sanader povukao se s dužnosti premijera i predsjednika HDZ-a


"Zbog osobnih razloga dajem ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke. Neću se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske," izjavio je Ivo Sanader na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj danas u 14 sati u Vladi. "Moj posao je obavljen," ustvrdio je, "moje političko djelovanje se završava, no moja privrženost daljnjem napretku Hrvatske ostaje trajna."

Kazao je da će dužnost mandatarke nove vlade i funkciju predsjednice HDZ-a preuzeti Jadranka Kosor, sadašnja potpredsjednica Vlade i zamjenica predsjednika HDZ-a.

Sanader je izjavio da ima dovoljan broj glasova u Saboru potrebnih za potvrdu Jadranke Kosor na dužnost mandatarke vlade. "Već za to imamo 83 potpisa potpore naših koalicijskih partnera u Saboru koji i sada čine većinu," ustvrdio je.

Prema Zakonu o vladi, ostavkom premijera, ostavku daju i ostali članovi vlade, pa će Jadranka Kosor, dobije li potporu većine u u Saboru, morati sastaviti novu vladu.

Stvarni razlozi povlačenja prvog čovjeka hrvatske politke s premijerske dužnosti i pozicije predsjednika vladajuće stranke ostali su nerazjašnjeni.

Vijest o Sanaderovoj ostavci na polovici drugog mandata na dužnosti premijeraposve je neočekivana. Niz neslužbenih spekulacijao njezinim razlozima pojavile su se danas tijekom prijepodneva kad je neslužbeno procurila vijest o njegovoj ostavci. Sanader ih je, međutim, u obraćanju javnosti opovrgnuo. “Bogu hvala, nisam bolestan i neću prihvatiti dužnost u nekoj od eurospkih institucija, iako je bilo i takvih ponuda”.

Spekuliralo se kako se s pozicije premijera i šefa stranke povlači kako bi se koncem ove godine kandidirao na izborima za predsjednika Repbulike koji se bira početkom 2010. kad Mesiću istječe mandat, ali to je na samom početku izvanredne konferencije za novinare opovrgnuo. Špekulira se da napušta vladu jer se ne može više nositi s proračunskim manjkom koji je u prvih šest mjeseci ove godine dosegnuo čak 15 milijardi kuna te padom BDP-a za 6,7 posto. Na novinarsko pitanje je li njegova iznenadna ostavka "napuštanje broda koji tone," odgovorio je da pred problemima i izazovima nikada nije bježao, te da je to u političkoj karijeri, pogotovo nakon smrti Franje Tuđmana, i dokazao.

Izjavio je da je, nakon dubokog promišljanja, zaključio da je nakon 20 godina u politici i u HDZ-u te šest godina na čelu vlade, vrijeme za novu stranicu.

Sanader je najavio i promjene u vrhu HDZ-a koji će u subotu, 4. ovog mjeseca u Zagrebu održati stranačku konvenciju. Osim nove predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, u vrhu HDZ-a je usuglašeno da glavni tajnik stranke više neće biti Ivan Jarnjak već Branko Bačić. Zamjenik predsjednika HDZ-a, kazao je Sanader, bit će Darko Milinović, aktualni ministar zdravstva.

Najavio je da se uvodi institut potpredsjednika stranke i HDZ će ih imati šest: Andriju Hebranga, Vladimira Šeksa, Božidara Kalmetu, Ivana Šukera, Ivana Jarnjaka i Petra Čobankovića. Izmjenama stranačkog statuta, najavio je Sanader, uvodi se funkcija počasnog predsjednika HDZ-a koji će sudjelvati u svim odlukama HDZ-a. Uvođenje insititucije počasnog predsjednika daje naslutiti da će Sanader ipak nastojati zadržati utjecaj nad odlukama HDZ-a.

Sanader će se danas popodne sastati s predsjednikom države Stjepanom Mesićem koji je zbog novonastale situacije prekinuo odmor na Brijunima.

XS
SM
MD
LG