Linkovi

Nakon ostavke premijera Sanadera, Hrvatska u političkom vakumu


Nakon što je premijer Ivo Sanader iznenada podnio ostavku, Hrvatska je sučeljena s političkim previranjima. Do ove objave gospodina Sanadera došlo je usred ekonomskih problema u zemlji koja nastoji postati članicom Europske unije.

Politički komentatori upozorili su da će iznenadno odstupanje Ive Sanadera s dužnosti premijera ostaviti politički vakum u zemlji, u vrijeme kad je Hrvatska već sučeljena s financijskom nestabilnošću zbog globalne ekonomske krize. Hrvatsko gospodarstvo nije u dobrom stanju, a neuposlenost redovito raste. Bruto društveni proizvod pao je za 6,7 posto u prvom tromjesečju ove godine. To je najveći pad u posljednjih deset godina.

Osim toga, pregovori s Europskom unijom o članstvu trenutno su blokirani, zbog graničnog spora Hrvatske i Slovenije. Dužnosnici Europske unije pozvali su Hrvatsku na brzo rješavanje pitanja prijenosa vlasti i na nastavak reformi potrebnih za ulazak u Europsku uniju. S takvim pristupom suglasna je susjedna Mađarska, jedna od najžešćih pristaša hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

Glasnogovornica mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Zsuzsanna Matrai rekla je za Glas Amerike da Mađarska smatra da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju ključan za stabilnost na Balkanu:

"Kako bi pomogli Hrvatskoj u njenim nastojanjima, mi je savjetujemo o procesu integracije i usklađivanju njihovog pravnog sustava. Oduvijek smo bili zagovornici proširenja. S obzirom na naš geografski položaj, podržavamo cijelu regiju Zapadnog Balkana, zajedno s Hrvatskom."

Međutim, ured mađarskog premijera potvrdio je za Glas Amerike da je sastanak hrvatske i mađarske vlade, zakazan za petak, odgođen zbog iznenadne ostavke premijera Sanadera. Hrvatska oporba, točnije socijaldemokrati, izjavili su da je ovaj politički metež znak da je vrijeme za prijevremene izbore. Sljedeći parlamentarni izbori inače bi se trebali održati za dvije godine.

XS
SM
MD
LG