Linkovi

Novi američki predsjednik je Barack Obama


Sjedinjene Države izabrale su Baracka Obamu za novog predsjednika. Jučerašnjim glasanjem Amerikanci su po prvi put u Bijelu kuću izabrali Amerikanca afričkog podrijetla.

Kandidat Demokratske stranke osvojio je znatno više od 270 elektorskih glasova nužnih za izbornu pobjedu. Senator Obama u dosadašnjem brojanju osvojio 297 elektorskih glasova a njegov republikanski suparnik senator John McCain 138.

Senator McCain je na skupu svojih pristaša u Phoenixu u Arizoni priznao izbornu pobjedu Baracka Obame, te je izvijestio okupljene da je telefonski pozvao svog suparnika da mu čestita pobjedu.

Američki mediji prognozirali su prije nekoliko minuta da je Obama osvojio više glasova od McCaina u saveznoj državi Ohio, koja se smatrala jednom od najvažnijih za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Niti jedan republikanski predsjednički kandidat nije osvojio Bijelu kuću bez pobjede u Ohiou.

Nacionalne televizijske mreže također su prognozirale Obaminu pobjedu u Pennsylvaniji.

Ovi rezultati nisu konačni, jer nisu prebrojani svi glasački listići, no Obamina prednost se čini znatnom.

U ovom trenutku znaju se rezultati – ili su pak učinjene vjerodostojne prognoze rezultata – u 30 saveznih država te u Okrugu Columbia u kojem je glavni grad Washington.

Prema njima - na temelju pobjeda u tim saveznim državama - Barack Obama već ima osvojenih 297 glasova izbornog kolegija. Za pobjedu na predsjedničkim izborima treba barem 270 glasova izbornog kolegija.

XS
SM
MD
LG