Linkovi

McCain i Obama o krizi na Wall Streetu


Američki predsjednički kandidati, republikanac John McCain i demokrat Barack Obama, ovih dana najviše govore o krizi na financijskim tržištima.

Senator McCain je nakon izbornih skupova u Iowi i Wisconsinu objavio priopćenje kojim reagira na prekjučerašnju odluku vlade Sjedinjenih Država da najvećoj svjetskoj osiguravajućoj tvrtki American International Group odobri zajam od 85 milijardi dolara, te je tako spasi od vjerojatnog bankrota.

McCain je razlog za krizu u ovoj korporaciji pronašao u lošim zakonima koji su regulirali financijska tržišta te u lošoj upravi same korporacije. Zatražio je pokretanje istrage koja bi utvrdila jesu li čelnici AIG-a odgovorni za davanje loših savjeta investitorima.

John McCain je prvotno bio protiv toga da država spašava jednu privatnu firmu poput AIG-a, no jučer je rekao da je to ipak bila dobra odluka, jer su od AIG-a milijuni Amerikanaca kupili svoje police osiguranja.

Demokratski senator Barack Obama kritizirao je McCaina zbog toga što je 'jučer govorio jedno, a danas drugo'. McCain se godinama zalagao za de-regulaciju financijskih tržišta a ovi najnoviji događaji pokazuju da nije bio u pravu – izjavio je Barack Obama na jednom izbornom skupu u Nevadi.

Oba predsjednička kandidata održavaju dnevno po nekoliko izbornih govora, u saveznim državama gdje je rezultat izbora posebno neizvjestan.

Najnovija anketa firme Gallup pokazuje da Barack Obama ponovno – prvi put u posljednja dva tjedna - vodi ispred McCaina, doduše s razmjerno malom prednošću od dva posto.

XS
SM
MD
LG