Linkovi

Potres na svjetskim financijskim tržištima nakon što je tvrtka Lehman Brothers zatražila zaštitu od stečaja


Prvih sati poslovanja na burzama u Aziji zabilježen je znatan pad vrijednosti dionica – što se smatra posljedicom jučerašnjih dramatičnih događaja u američkom financijskom sektoru, prvenstvenom bankrotom newyorške investicijske firme Lehman Brothers.

Burzovni pokazatelji vrijednosti u Japanu, Južnoj Koreji, Australiji, Kini i Tajvanu izgubili su jutros od tri do šest posto ukupne vrijednosti.

Japanska središnja banka u svoje je financijsko tržište 'ubrizgala' 14 milijardi dolara iz državne blagajne, kako bi se tržište stabiliziralo.

Inače, u Sjedinjenim Državama – predsjednik George Bush je rekao da njegova vlada radi na tome da se smanji nestabilnost na ekonomskoj sceni. On je rekao da su američka financijska tržišta, općenito gledano, dovoljno snažna i fleksibilna te da će, dugoročno gledano, prebroditi sve probleme.

******

Tjedan na američkim financijskim tržištima započeo je s novim potresima nakon što je rano jutros četvrta po veličini američka investicijska tvrtka Lehman Brothers najavila pokretanje postupka zaštite od stečaja. Prije toga su prekinuti pregovori kojima je cilj bio pronaći kupca za ovu 158 godina staru tvrtku koja u posljednje vrijeme posluje s velikim gubicima, najviše zbog loših investicija na američkom tržištu nekretnina.

Čelnici saveznih tijela koja reguliraju bankovno poslovanje i predstavnici financijskih ustanova na Wall Streetu pregovarali su o sudbini Lehman Brothersa, no razgovori su obustavljeni nakon što su britanski Barclay i američka Bank of America odbili kupiti Lehman.Međutim, Bank of America pristala je kupiti jednog drugog diva američke financijske industrije, tvrtku Merril Lynch za oko 50 milijardi dolara.

Ove vijesti potresle su danas financijska tržišta diljem svijeta, a neki europski burzovni pokazatelji izgubili su i do 5 posto svoje vrijednosti. Predsjednik Bush je izjavio da administracija poduzima korake kako bi se "ograničili poremećaji" u gospodarstvu. Američki je predsjednik izrazio uvjerenje da je američko gospodarstvo dovoljno "fleksibilno i otporno" da prebrodi sadašnje potrese na financijskim tržištima.


O ovom su se pitanju danas očitovala i obojica predsjedničkih kandidata. Demokratski kandidat,Barak Obama izdao je priopćenje u kojem se kaže da su izazovi s kojima je sučeljen američki financijski sustav dodatni pokazatelj da oni koji odlučuju u Washingtonu i na Wall Streetu ne vode poslove kako treba. Republikanski predsjednički kandidat John McCain oglasio se o ovoj temi rekavši da će, ako bude izabran za predsjednika, reformirati savezna regulativna tijela kako bi se spriječili novi bankarski potresi.

U proteklih šest mjeseci 3 od 5 najjačih investicijskih banaka praktički je prestalo poslovati, što bi moglo dodatno poljuljati povjerenje u financijski sustav te uzrokovati lančanu reakciju. S ciljem sprječavanja panike na burzama i financijskim tržištima u i izvan Amerike, osnovan je globalni konzorcij banaka s fondom od 70 milijardi dolara iz kojeg bi se davali zajmovi problematičnim financijskim kompanijama.

XS
SM
MD
LG