Linkovi

Drugi dan potresa na europskim burzama


Vodeći europski burzovni pokazateljiizgubili su danas drugi dan za redom značajnije na vrijednosti uslijed strahovanja zbog posljedica od propasti američke investicijske tvrtke Lehman Brothers.

Naslovnice današnjih izdanja londonskih listova izvješćuju o strahu koju prosječni građani osjećaju kako se produbljuje svjetska financijska kriza.Naslov u Guardianu kaže "Noćna mora na Wall Streetu". Masnim slovima u listu Independent jedna jedina riječ – "Slom".Daily Mail se pita "Koliko teže može biti?" A Daily Express spekulira o konačnim troškovima propasti tvrtke Lehman Brothers s naslovom "500 tisuća ljudi će izgubiti radna mjesta u Britaniji".

U pokušaju da ublaži ovo negativno raspoloženje britanski ministar financija Alistair Darling je izjavio kako je sve učinjeno da bi se ublažile posljedice. "Nesigurnostutječe na tržišta u svim zemljama, međutim, ja razmišljam na pozitivan način, vlade, središnje banke i regulativna tijela dali su jasno do znanja da ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo održali stabilnost financijskog sustava".

Europska tržišta su danas bila u sumornom raspoloženju, ali ne tako negativnom kao jučer.Europske središnje banke ubacile su još milijarde dolara u kratkoročnim zajmovima na tržištima u nastojanju da povećaju likvidnost nakon kraha Lehman Brothersa. Međutim, još nije sve okončano.

Predsjedatelj britanskog parlamentarnog odbora za financije John McFall kaže da sa sigurnošću možemo očekivati da će sadašnja zajmovna kriza postati još teža. "Kao rezultat događaja tijekom proteklog vikenda vjerojatno ćete otkriti da će biti još teže dobiti zajmove. Dakle, to će imati utjecaj na obične ljude i to oni trebaju shvatiti".

U međuvremenu britanska banka Barclay's potvrdila je da ima interes za preuzimanje neke imovine Lehman Brothersa. Tvrdi se da su pregovori u tijeku.

XS
SM
MD
LG