Linkovi

Obama i McCain pozvali Kongres da se 'uzdigne iznad dnevne politike' i usvoji plan stabilizacije financijskog sektora


Američki predsjednički kandidati, demokrat Barack Obama i republikanac John McCain sinoć su objavili zajedničko priopćenje kojim pozivaju kolege u Kongresu Sjedinjenih Država da po brzom postupku usvoje plan stabilizacije američkog financijskog sektora.

McCain i Obama smatraju da plan predsjednika Busha – koji je on predložio Kongresu – ima nedostataka, međutim Amerika 'ne može priuštiti rizik gospodarske katastrofe', navodi se u priopćenju dvojice predsjedničkih kandidata.

'Demokrati i republikanci moraju se izdignuti nad dnevnom politikom i ujediniti se u korist cijelog naroda' – dodaje se u priopćenju dvojice senatora.

Inače, predsjednički kandidat Republikanske stranke, senator John McCain, odlučio je na određeno vrijeme obustaviti svoju izbornu kampanju kako bi se potpuno posvetio rješavanju financijske krize.

McCain je predložio svom protivniku, demokratu Baracku Obami, da postupi isto, no senator Obama je odbio McCainov prijedlog da se odgodi prva predsjednička debata pred televizijskim kamerama, koja je planirana za sutra.

Senator Obama je rekao da smatra da je 'važnije no ikad da se predsjednički kandidati predstave građanima i objasne kojim smjerom žele povesti zemlju a posebno nacionalnu ekonomiju'.

Senator Obama je ovo izjavio nakon što je John McCain objavio da obustavlja izbornu kampanju i odlazi u Washington, kako bi u Senatu Sjedinjenih Država, sa svojim kolegama, pokušao premostiti razlike u vezi vladina plana o stabilizaciji financijskih tržišta.

Republikanski predsjednički kandidat predložio je predsjedniku Bushu da se sastane s čelnicima obje stranke u Kongresu.

Barack Obama je predložio McCainu da objave zajednički poziv demokratima i republikancima u Kongresu da surađuju i da s Bijelom kućom postignu kompromisno rješenje, koje bi dovelo do stabilizacije financijskih tržišta.

Inače, komisija koja organizira predsjedničke televizijske debate objavila je da će se prva debata između Obame i McCaina održati onako kako je najavljeno, sutra, u petak 26. rujna.

Podsjetimo, u Kongresu Sjedinjenih Država prilično je snažno protivljenje vladinom planu 'spašavanja' Wall Streeta s oko 700 milijardi dolara iz državnog proračuna. Planu se protive demokrati, ali i mnogi republikanci. Jedan od najvećih problema za senatore i kongresmene je činjenica što plan Bijele kuće ne predviđa dovoljan nadzor nad trošenjem 700 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG