Linkovi

U Sjedinjenim se Državama obilježava sedma godišnjica terorističkih napada na New York i Washington


U Sjedinjenim se Državama obilježava sedma godišnjica terorističkih napada na New York i Washington.

U 8 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu – kada se dogodio prvi napad na jedan od tornjeva Svjetskog trgovinskog centra na Manhattanu – u Bijeloj kući kao i na tisućama drugih lokacija u Sjedinjenim Državama - minutom šutnje odana je počast za gotovo tri tisuće poginulih.

U New Yorku, gradonačelnik Michael Bloomberg predvodio je komemoraciju žrtavama koje su poginule u tornjevima Svjetskog trgovinskog centra. Tijekom jutra, na komemoraciji na Manhattanu će se čitati imena svih poginulih Newyorčana.

Podsjetimo, dva su se oteta putnička zrakoplova obrušila na nebodere na Manhattanu, jedan u Ministarstvo obrane u Washintonu, a jedan se oteti zrakoplov srušio u ruralnom dijelu savezne države Pennsylvanija.

Predsjednik George Bush govorit će na komemoraciji žrtvama kod zgrade Pentagona, gdje će se i otkriti spomenik zaposlenima u Ministarstvu obrane koji su bili većina od 184 žrtve u Washingtonu.

Na komemoraciji u New Yorku bit će i dva predsjednička kandidata, John McCain i Barack Obama, koji će zajedno položiti vijenac na mjestu gdje su se nalazili neboderi Svjetskog trgovinskog centra.

Prema zajedničkom dogovoru, predsjednički kandidati neće govoriti na komemoraciji, ali će oba nastupiti na nestranačkom forumu o važnosti volontiranja za javno dobro, koji se održava u sklopu ovogodišnjih komemoracija.

Prije nekoliko dana, u zračnoj luci u Bostonu – odakle su 11. rujna 2001. poletjela dva od otetih aviona – također je otkriven spomenik žrtvama terorizma.

XS
SM
MD
LG