Linkovi

Izložba Newseuma o medijskom praćenju terorističkih napada na SAD


Ujutro 11. rujna 2001. godine Sjedinjene Države našle su se pod napadom. Teroristi su oteli putničke zrakoplove i uporabili ih kao oružje. Napad se mogao vidjeti uživo na televizijskim ekranima diljem svijeta, a novinari koji su izvještavali suočili su se s nezabilježenim problemima.

"Bilo je dosta logističkih izazova. Došlo je do prekida mobilne telefonije. Klasične telefonske linije također su bile opterećene. Internet je nakratko bio otežan. Njujorški transportni sustav bio je u prekidu. Promet u gradu, bilo cestovni, željeznički ili zračni, bio je obustavljen. Dakle, s logističkog aspekta bili je teško izvještavati."

To su riječi Cathy Trost, direktorice izložbe u Newseumu. Kako kaže, novinari su se sučelili i s brojnim etičkim pitanjima.

"Ljudi su skakali ili padali sa zgrada. U djeliću sekunde nametnulo se pitanje hoćete li uporabiti fotografije ili snimke. Tu su bila i emocionalna pitanja. Mnogi reporteri kazali su da su taj dan bili novinari, ali i da su ljudska bića, da su bili potreseni. Oni su se morali nositi s emocijama."

Newseum je jednu svoju galeriju posvetio događanjima od 11. rujna 2001. godine i ljudima koji su poginuli na taj dan uključujući šestoricu radio-televizijskih inženjera koji su radili na vrhu nebodera Svjetskog trgovinskog centra. Savijena antena koju su oni održavali nalazi se u središtu izložbe Newseuma.

"To je vrlo snažan simbol. Vidite ona je savinuta, slomljena, ali uglavnom i očuvana nakon tog ogromnog pada. Ova antena priča o užasu tog dana i logističkim izazovima za novinare."

Na izložbi se može vidjeti i dio zrakoplova s leta United 93 koji se srušio na polje u Pennsylvaniji nakon što su se putnici sukobili s otmičarima pokušavajući preuzeti kontrolu nad zrakoplovom. Tu je i poseban spomen jedinom novinaru koji je poginuo taj dan. Bill Biggart slobodni je fotoreporter koji je stradao kad se na njega srušio sjeverni neboder. Njegov blizak prijatelj Chip East prisjeća se Biggartovih posljednjih trenutaka života.

"Jedna od posljednjih njegovih fotografija prikazuje prašinu koja se približava nakon pada južnog nebodera. Četiri minute kasnije snimio je sliku nakon što se razišla prašina. Tu se približava ljudima i nastavlja hodati ka sjevernom neboderu. Posljednja fotografija snimljena je upravo u trenutku pada tog nebodera."

U Newseumu se može vidjeti i dokumentarac koji donosi svjedočenja novinara koji su izvještavali o napadu. Cathy Trost kaže:

"Uvriježeno je mišljenje da novinari koriste situaciju ili da su pristrani. U ovom slučaju mislim da se svi slažu da su se 11. rujna 2001. godine novinari pokazali u najboljem svijetlu. Javna televizija emitirala je četiri dana bez pauze u najdužem javljanju uživo u povijesti."

U sklopu izložbe u Newseumu nalazi se i zid s naslovnim stranicama dnevnih novina sa svih strana svijeta koje su javile o terorističkim napadima na Sjedinjene Države. Od hrvatskih medija Newseum je prezentirao naslovnicu riječkog Novog lista.

XS
SM
MD
LG